Nyhedsartikel

Kræftens Bekæmpelse ser positivt på filterløse cigaretter

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Hvis det står til WHO og Kræftens Bekæmpelse skal det ikke længere være muligt at ryge cigaretter med filter.

Ifølge en ny rapport fra WHO har cigaretskodder en negativ betydning for miljøet, og derfor opfordrer verdenssundhedsorganisationen til, at filtrene på cigaretter gøres forbudt.

Og den opfordring deler Kræftens Bekæmpelse.

“Vi synes, at det er en god ide at beskytte vores miljø og fjerne filtrene. Det har ingen sundhedsmæssig betydning, om der er filter eller ej,” siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Du kan høre interviewet med Niels Them Kjær her:

Ifølge rapporten fra WHO ender omkring 4,5 milliarder cigaretfiltre i havene, i floder, på gaden og på strandene hvert år, og filtrene indeholder ifølge WHO 7000 giftige kemikalier, der frigives i miljøet, når de smides væk.

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, ser dog også en anden fordel ved at fjerne filtrene.

“Filtrene gør det bare lettere at begynde at ryge og beskytter overhovedet ikke mod kræft eller andre sygdomme. Jeg tror, det vil få færre børn og unge til at begynde at ryge, hvis de risikerede at få tobak i munden,” siger han til Radio4.

Ifølge verdensorganisationen WHO indeholder cigaretter mikroplast.

Mikroplast er svært nedbrydeligt i naturen og udgør den næsthøjeste form for plastikforurening på verdensplan.

Derfor foreslår WHO, at politikere verden over behandler cigaretfiltre som engangsplast fremover og forbyder dem, ligesom plastiksugerør og engangsbestik er blevet forbudt i flere lande.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet