Nyhedsartikel

Kræftens Bekæmpelse ser positivt på filterløse cigaretter

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Hvis det står til WHO og Kræftens Bekæmpelse skal det ikke længere være muligt at ryge cigaretter med filter.

Ifølge en ny rapport fra WHO har cigaretskodder en negativ betydning for miljøet, og derfor opfordrer verdenssundhedsorganisationen til, at filtrene på cigaretter gøres forbudt.

Og den opfordring deler Kræftens Bekæmpelse.

“Vi synes, at det er en god ide at beskytte vores miljø og fjerne filtrene. Det har ingen sundhedsmæssig betydning, om der er filter eller ej,” siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Du kan høre interviewet med Niels Them Kjær her:

Ifølge rapporten fra WHO ender omkring 4,5 milliarder cigaretfiltre i havene, i floder, på gaden og på strandene hvert år, og filtrene indeholder ifølge WHO 7000 giftige kemikalier, der frigives i miljøet, når de smides væk.

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, ser dog også en anden fordel ved at fjerne filtrene.

“Filtrene gør det bare lettere at begynde at ryge og beskytter overhovedet ikke mod kræft eller andre sygdomme. Jeg tror, det vil få færre børn og unge til at begynde at ryge, hvis de risikerede at få tobak i munden,” siger han til Radio4.

Ifølge verdensorganisationen WHO indeholder cigaretter mikroplast.

Mikroplast er svært nedbrydeligt i naturen og udgør den næsthøjeste form for plastikforurening på verdensplan.

Derfor foreslår WHO, at politikere verden over behandler cigaretfiltre som engangsplast fremover og forbyder dem, ligesom plastiksugerør og engangsbestik er blevet forbudt i flere lande.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet