Nyhedsartikel

Kræftens Bekæmpelse ser positivt på filterløse cigaretter

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Hvis det står til WHO og Kræftens Bekæmpelse skal det ikke længere være muligt at ryge cigaretter med filter.

Ifølge en ny rapport fra WHO har cigaretskodder en negativ betydning for miljøet, og derfor opfordrer verdenssundhedsorganisationen til, at filtrene på cigaretter gøres forbudt.

Og den opfordring deler Kræftens Bekæmpelse.

“Vi synes, at det er en god ide at beskytte vores miljø og fjerne filtrene. Det har ingen sundhedsmæssig betydning, om der er filter eller ej,” siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Du kan høre interviewet med Niels Them Kjær her:

Ifølge rapporten fra WHO ender omkring 4,5 milliarder cigaretfiltre i havene, i floder, på gaden og på strandene hvert år, og filtrene indeholder ifølge WHO 7000 giftige kemikalier, der frigives i miljøet, når de smides væk.

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, ser dog også en anden fordel ved at fjerne filtrene.

“Filtrene gør det bare lettere at begynde at ryge og beskytter overhovedet ikke mod kræft eller andre sygdomme. Jeg tror, det vil få færre børn og unge til at begynde at ryge, hvis de risikerede at få tobak i munden,” siger han til Radio4.

Ifølge verdensorganisationen WHO indeholder cigaretter mikroplast.

Mikroplast er svært nedbrydeligt i naturen og udgør den næsthøjeste form for plastikforurening på verdensplan.

Derfor foreslår WHO, at politikere verden over behandler cigaretfiltre som engangsplast fremover og forbyder dem, ligesom plastiksugerør og engangsbestik er blevet forbudt i flere lande.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet