Nyhedsartikel

Kræftens Bekæmpelse ser positivt på filterløse cigaretter

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Hvis det står til WHO og Kræftens Bekæmpelse skal det ikke længere være muligt at ryge cigaretter med filter.

Ifølge en ny rapport fra WHO har cigaretskodder en negativ betydning for miljøet, og derfor opfordrer verdenssundhedsorganisationen til, at filtrene på cigaretter gøres forbudt.

Og den opfordring deler Kræftens Bekæmpelse.

“Vi synes, at det er en god ide at beskytte vores miljø og fjerne filtrene. Det har ingen sundhedsmæssig betydning, om der er filter eller ej,” siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Du kan høre interviewet med Niels Them Kjær her:

Ifølge rapporten fra WHO ender omkring 4,5 milliarder cigaretfiltre i havene, i floder, på gaden og på strandene hvert år, og filtrene indeholder ifølge WHO 7000 giftige kemikalier, der frigives i miljøet, når de smides væk.

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, ser dog også en anden fordel ved at fjerne filtrene.

“Filtrene gør det bare lettere at begynde at ryge og beskytter overhovedet ikke mod kræft eller andre sygdomme. Jeg tror, det vil få færre børn og unge til at begynde at ryge, hvis de risikerede at få tobak i munden,” siger han til Radio4.

Ifølge verdensorganisationen WHO indeholder cigaretter mikroplast.

Mikroplast er svært nedbrydeligt i naturen og udgør den næsthøjeste form for plastikforurening på verdensplan.

Derfor foreslår WHO, at politikere verden over behandler cigaretfiltre som engangsplast fremover og forbyder dem, ligesom plastiksugerør og engangsbestik er blevet forbudt i flere lande.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet