Kræftpatienter frygter, at de bliver glemt i systemet: Hvornår er det min tur til en vaccine?

(ARKIV) A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken October 30, 2020. Inden længe kan de første doser af en coronavaccine lande i Danmark. I en rundspørge svarer syv ud af ti, at de vil takke ja. Spørgsmålet er, om det er nok. Det skriver Ritzau, torsdag den 3. december 2020.. (Foto: DADO RUVIC/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

3. marts 2021

Lige nu er personer, der er i særlig risiko for at blive alvorligt syge eller dø med COVID-19, i gang med at blive vaccineret.

Men en ny undersøgelse, som Avisen Danmark har fået fra Kræftens Bekæmpelse, blandt kræftpatienter i behandling viser, at over halvdelen oplever kommunikationen fra myndighederne som uklar eller ligefrem uforståelig – og næsten lige så mange ved ikke, om de er blevet henvist til vaccine eller hvilken vaccine-gruppe, de tilhører.

Kaare Jeppesen er kræftpatient i Region Midtjylland, og han har netop følt sig utryg i uvisheden:

“Det har været en meget utryg og stressende og forvirrende periode – både for mig selv, men også for min familie. Fordi det ikke har været tydeligt, hvornår og hvordan og hvorledes, så det har været et pres at være under – også fordi man er så bekymret for at blive ramt i forvejen”, siger han til Radio4 Morgen.

Kaare Jeppesen lider af knoglekræft, og det ville derfor være fatalt for ham at blive smittet med covid-19. Derfor har det seneste år været et underligt år for ham:

“Det har været et år, hvor jeg har været isoleret fuldstændig, og ikke har set venner eller ret meget til familie. Så det har været et år, hvor bekymringen og nervøsiteten har kunnet få fuld gas. Som kræftpatient med en uhelbredelig kræftsygdom er man i forvejen permanent på dupperne og nervøs for, hvad der sker i ens krop – tør man bevæge sig udenfor en dør og hvordan ender det hele – så det har været et meget pressende og stressende år at være igennem”, siger han.

Og Kaare Jeppesen er ikke den eneste, der er frustreret. Det fortæller direktør i Danske Patienter, Morten Freil:

“Der er ingen tvivl om, at det er noget, vi kender fra de fleste patient- og pårørendeforeninger i Danmark. De har været kimet ned af patienter og pårørende, der er i tvivl om, er de blevet glemt i systemet, hvornår er det min tur. Og det er ikke fordi, de vil foran i køen, men simpelthen fordi de mangler vished ift. hvor er jeg i køen – er jeg blevet glemt”, siger han til Radio4 Morgen.

Flertallet af personer i gruppe 5 findes gennem regionernes elektroniske journalsystemer eller ved lægefaglige vurderinger i afdelinger, der med stor sandsynlighed har personer med særligt øget risiko i forløb. Et mindretal af patienter henvises af praktiserende læge eller praktiserende speciallæge.

Som borger i gruppe 5 skal man ikke gøre andet end at afvente en invitation til vaccination i e-Boks.

Men systemet virker ikke godt nok. Det mener, direktør i Danske Patienter, Morten Freil:

“Man har indkaldt en række patienter til vaccine nu i gruppe fem, men det er ikke alle, der indkaldt. Og det er klart, at borgerne bliver bekymrede for, om de er glemt i systemet nu, fordi det netop både er praktiserende lægerne, hospitalet, og det kan også være speciallæger, der indkalder og der ved vi at man siger til borgerne, hvis du ikke har hørt noget endnu, så bare rolig, du er ikke glemt. Men det er klart, at hvis man har en alvorlig kronisk sygdom, så er man interesseret i sin egen situation. Kan det virkelig passe, når jeg ikke har hørt noget”, siger han til Radio4 Morgen.

Statens Serum Institut siger, at de har kontaktet alle i gruppe 5. Men det mener Morten Freil ikke, at de har:

“Det undrer vi os noget over. Det har vi ikke hørt fra andre steder. Det er netop vores opfordring; ‘sørg nu for at få kontaktet samtlige 190.000 borgere i gruppe fem og sig, at de er i gruppe fem og at de snart vil blive indkaldt til vaccine’ – for det vil skabe den vished, der er nødvendig. Og det mener vi simpelthen ikke, at man har gjort,” siger han.

Rundspørgen fra Kræftens Bekæmpelse er lavet blandt 202 kræftpatienter i behandling, som lige nu kan være blandt de mest udsatte borgere, hvis de bliver smittet med coronavirus.

Knap halvdelen (44 procent) af undersøgelsens kræftpatienter fortæller, at de ikke kan få at vide, hvilken vaccinationsgruppe, de tilhører. De kan heller ikke finde ud af, om de allerede er henvist til vaccination af deres læge, eller hvornår de vil blive det. De ved ’ingenting’ – som flere af dem svarer – og hver fjerde angiver, at de føler sig decideret utrygge ved hele sundhedsmyndighedernes udrulning af vaccineplanen.

Hør interviewet med Kaare Jeppesen, der er kræftpatient, her:

Hør interviewet med Morten Freil, direktør i Danske Patienter, her:

Afspiller nu

SKILSMISSEN

00:00
00:55