Nyhedsartikel

Krigen er rykket ind på TikTok. Og børnene ser med

Ida Kristensen & Sarah Birch Bekker
idk@radio4.dk

Det sociale medie TikTok plejer at være kendetegnet af videoer af dansende teenagere, popmusik og nuttede dyr. Men nu kan brugerne også finde videoer fra krigen i Ukraine, der florerer på platformen.

Et eksempel er en video, hvor man fra et vindue ser et fly afskyde et missil mod et hus, og så hører man et barn græde. Og kameraet ryster. Se videoen nederst i artiklen.

Det kan være meget skræmmende for børn at se den slags videoer, lyder det fra digital pædagog Eva Fog Noer, som er ekspert i børn og unge og sociale medier.

Hør interviewet med digital pædagog Eva Fog Noer om de voldsomme krigsvideoer, der florerer på TikTok, her i Radio4 Morgen:

”Når man er barn og ung, så har man den livserfaring, man har. Og at se et angreb som dette kan være utroligt voldsomt, fordi det er meget tæt på lige nu,” siger hun og fortsætter:

”At se et så brutalt angreb og så høre et barn græde. Det sætter sig i marv og ben, uanset hvor gammel man er.”

Hun er selv aktiv på TikTok. Her forsøger hun at vise børn og unge, hvilke videoer og nyheder der er falske om Ukraine og Rusland.

Tal med dit barn om det indhold, de ser

Har du selv børn, der er aktive på det sociale medier, så giver Eva Fog Noer her et par gode råd til at håndtere det voldsomme indhold.

Slå ’privacy setting’ til i barnets TikTok-konto. Indstillingen gør, at der bliver modereret ekstra i algoritmen og det indhold, der dukker op i ’For you’-siden, forklarer hun.

Derudover råder hun forældre til at være opmærksomme på, hvilken alder barnet har officielt på TikTok. Alderen er med til at bestemme, hvilket indhold barnet bliver præsenteret for.

Eva Fog Noer forklarer også, at det er vigtigt at tale med sit barn stille og roligt, om det de oplever på TikTok.

”Det vigtigste er, at man ikke bare siger: ”Du må aldrig være på sociale medier. Nu lukker jeg internettet. Du kommer ikke afsted,” siger Eva

For så kommer børnene ikke til forældrene, næste gang de ser noget voldsomt, forklarer hun. Der er risiko for, at de går med oplevelserne selv, eller finder råd hos voksne, der er på TikTok som hende selv, påpeger hun.

Herunder kan du se den omtalte video fra TikTok, hvor man ser et missil ramme et hus, og man hører et barn græde.

@ukrainewar3 #putin #vladimirputin #breakingnews #breaking #ukraine #news #russia #war #nato ♬ оригинальный звук – 🤍

Foto: Alex Chan Tsz Yuk/Zuma/Ritzau Scanpix

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet