Nyhedsartikel

Kristendemokraterne: Organister skal ikke kunne sige nej til vielser af homoseksuelle

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Nogle organister ønsker at få muligheden for at sige nej til at medvirke i vielser af homoseksuelle. Det ønske falder dog ikke i god jord hos Kristendemokraterne.

“Helt grundlæggende mener jeg ikke, at man ud fra sin egen individuelle tro skal have lov til at holde andre uden for fællesskabet,” siger Jens Rohde, politisk ordfører for Kristendemokraterne.

Det er i år ti år siden, at præsterne fik muligheden for valgfrihed. Det gjorde eksempelvis, at de kan takke nej til at vie homoseksuelle.

Dengang skrev i alt 157 præster, provster, menighedsråd, organisationer og privatpersoner imidlertid til den daværende ligestillings- og kirkeminister, Manu Sareen fra Radikale Venstre. 42 af dem var organister i Folkekirken. De ønskede nemlig at blive omfattet af den samme valgfrihed, som præsterne. Men sådan gik det aldrig.

Ønsket består dog stadig hos flere af dem. Det bekræfter en række af de organister, der dengang skrev under på brevet til ministeren til Radio4.

Men præsternes ret bør ikke udvides til flere personalegrupper, mener Jens Rohde.

“Der er en enkelt undtagelse, og det er, at man ikke kan pådutte en præst at prædike og forkynde imod sin tro. Men kirkesangere, kirketjenere eller organister forkynder ikke troen. De er instrumenter for præstens gudstjeneste, og de skal passe deres arbejde. De skal ikke udstyres med den ret efter min mening,” siger han.

Hør hele interviewet med Jens Rohde, Kristendemokraternes politiske ordfører, om, hvorfor organister og andre ansatte i folkekirken ikke skal have samme ret som præsterne, her:

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet