Nyhedsartikel

Kristendemokraterne: Organister skal ikke kunne sige nej til vielser af homoseksuelle

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Nogle organister ønsker at få muligheden for at sige nej til at medvirke i vielser af homoseksuelle. Det ønske falder dog ikke i god jord hos Kristendemokraterne.

“Helt grundlæggende mener jeg ikke, at man ud fra sin egen individuelle tro skal have lov til at holde andre uden for fællesskabet,” siger Jens Rohde, politisk ordfører for Kristendemokraterne.

Det er i år ti år siden, at præsterne fik muligheden for valgfrihed. Det gjorde eksempelvis, at de kan takke nej til at vie homoseksuelle.

Dengang skrev i alt 157 præster, provster, menighedsråd, organisationer og privatpersoner imidlertid til den daværende ligestillings- og kirkeminister, Manu Sareen fra Radikale Venstre. 42 af dem var organister i Folkekirken. De ønskede nemlig at blive omfattet af den samme valgfrihed, som præsterne. Men sådan gik det aldrig.

Ønsket består dog stadig hos flere af dem. Det bekræfter en række af de organister, der dengang skrev under på brevet til ministeren til Radio4.

Men præsternes ret bør ikke udvides til flere personalegrupper, mener Jens Rohde.

“Der er en enkelt undtagelse, og det er, at man ikke kan pådutte en præst at prædike og forkynde imod sin tro. Men kirkesangere, kirketjenere eller organister forkynder ikke troen. De er instrumenter for præstens gudstjeneste, og de skal passe deres arbejde. De skal ikke udstyres med den ret efter min mening,” siger han.

Hør hele interviewet med Jens Rohde, Kristendemokraternes politiske ordfører, om, hvorfor organister og andre ansatte i folkekirken ikke skal have samme ret som præsterne, her:

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet