Nyhedsartikel

Kristendemokraterne: Organister skal ikke kunne sige nej til vielser af homoseksuelle

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Nogle organister ønsker at få muligheden for at sige nej til at medvirke i vielser af homoseksuelle. Det ønske falder dog ikke i god jord hos Kristendemokraterne.

“Helt grundlæggende mener jeg ikke, at man ud fra sin egen individuelle tro skal have lov til at holde andre uden for fællesskabet,” siger Jens Rohde, politisk ordfører for Kristendemokraterne.

Det er i år ti år siden, at præsterne fik muligheden for valgfrihed. Det gjorde eksempelvis, at de kan takke nej til at vie homoseksuelle.

Dengang skrev i alt 157 præster, provster, menighedsråd, organisationer og privatpersoner imidlertid til den daværende ligestillings- og kirkeminister, Manu Sareen fra Radikale Venstre. 42 af dem var organister i Folkekirken. De ønskede nemlig at blive omfattet af den samme valgfrihed, som præsterne. Men sådan gik det aldrig.

Ønsket består dog stadig hos flere af dem. Det bekræfter en række af de organister, der dengang skrev under på brevet til ministeren til Radio4.

Men præsternes ret bør ikke udvides til flere personalegrupper, mener Jens Rohde.

“Der er en enkelt undtagelse, og det er, at man ikke kan pådutte en præst at prædike og forkynde imod sin tro. Men kirkesangere, kirketjenere eller organister forkynder ikke troen. De er instrumenter for præstens gudstjeneste, og de skal passe deres arbejde. De skal ikke udstyres med den ret efter min mening,” siger han.

Hør hele interviewet med Jens Rohde, Kristendemokraternes politiske ordfører, om, hvorfor organister og andre ansatte i folkekirken ikke skal have samme ret som præsterne, her:

Læs også

25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet