Nyhedsartikel

Kristendemokraterne: Organister skal ikke kunne sige nej til vielser af homoseksuelle

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Nogle organister ønsker at få muligheden for at sige nej til at medvirke i vielser af homoseksuelle. Det ønske falder dog ikke i god jord hos Kristendemokraterne.

“Helt grundlæggende mener jeg ikke, at man ud fra sin egen individuelle tro skal have lov til at holde andre uden for fællesskabet,” siger Jens Rohde, politisk ordfører for Kristendemokraterne.

Det er i år ti år siden, at præsterne fik muligheden for valgfrihed. Det gjorde eksempelvis, at de kan takke nej til at vie homoseksuelle.

Dengang skrev i alt 157 præster, provster, menighedsråd, organisationer og privatpersoner imidlertid til den daværende ligestillings- og kirkeminister, Manu Sareen fra Radikale Venstre. 42 af dem var organister i Folkekirken. De ønskede nemlig at blive omfattet af den samme valgfrihed, som præsterne. Men sådan gik det aldrig.

Ønsket består dog stadig hos flere af dem. Det bekræfter en række af de organister, der dengang skrev under på brevet til ministeren til Radio4.

Men præsternes ret bør ikke udvides til flere personalegrupper, mener Jens Rohde.

“Der er en enkelt undtagelse, og det er, at man ikke kan pådutte en præst at prædike og forkynde imod sin tro. Men kirkesangere, kirketjenere eller organister forkynder ikke troen. De er instrumenter for præstens gudstjeneste, og de skal passe deres arbejde. De skal ikke udstyres med den ret efter min mening,” siger han.

Hør hele interviewet med Jens Rohde, Kristendemokraternes politiske ordfører, om, hvorfor organister og andre ansatte i folkekirken ikke skal have samme ret som præsterne, her:

Læs også

26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet