Kritik af evaluering: Forsvaret er inhabilt i evaluering af egen veteranindsats

Skrevet af

8. september 2020

Der bliver sat spørgsmålstegn ved en nyere evaluering af veteranindsatsen i Danmark.

I august udkom Veterancentret, en institution under Forsvaret, med en evaluering af hjælpen til veteraner i Danmark. Her er konklusionen, at de mange aktører på området overlapper hinanden og bør koordinere indsatserne til at hjælpe veteraner bedre.

Men det er under al kritik, at Veterancentret, der står for statens hjælp til veteraner, evaluerer sig selv. Det mener leder hos projektet Veteranindsatsen, Søren Carøe. Veteranindsatsen er ét af de initiativer, der nævnes i evalueringen:

Det siger jo sig selv, at hvis man evaluerer sig selv, er man inhabil,” siger Søren Carøe til Radio4.

Og den kritik er relevant, mener reserveofficer i Forsvaret Claus Bretton Meyer, som er mentor for en række veteraner i et andet initiativ, der hedder ’Velkommen hjem’, og kender indgående til området:

”Når man sådan lige læser rapporten igennem ud fra et mere subjektivt synspunkt, er der mange af Veterancentres aktiviteter, der har fungeret rigtig godt, og der er stillet spørgsmål ved andre,” siger Claus Bretton Meyer og fortsætter:

”Så skal man have lavet en rapport, der for alvor giver mening her, skal den laves af en tredjepart.”

Samme dag, som Veterancentrets evaluering blev offentliggjort, udkom nyheden om, at et flertal i Folketinget bevilger 50 millioner kroner til veteranindsatsen. Kort efter, på den nationale flagdag, udtalte statsminister Mette Frederiksen, at ”vi skal have en solid veteranpolitik. Den skal blive bedre, for den er slet ikke god nok i dag.”

Man har sat ræven til at vogte høns

Projektet Veteranindsatsen har i løbet af to år haft 54 veteraner igennem et projekt med henblik på at få dem i arbejde, og ifølge leder Søren Carøe er syv ud af ti nu selvforsørgende efter projektet.

I Veterancentrets evaluering nævnes netop projektet Veteranindsatsen som én af de aktører, der overlapper med andre i Region Syddanmark.

Men den vurdering giver leder af Veteranindsatsen, Søren Carøe, ikke meget for:

”Man har lavet en selvrosende selvevaluering. Man har sat ræven til at vogte høns. Man påstår, at andre initiativer er et overlap uden nogen form for dokumentation,” siger han til Radio4.

Reserveofficer Claus Bretton Meyer mener dog, at Veterancenteret har ret i, at der for mange små aktører på området:

”Det er rigtig svært at finde ud af alle aktiviteterne. Der er mange, der gerne vil hjælpe, og jeg er fuldstændigt enig i, at det skal koordineres. Jeg er bare bange for, at frivillig koordination ikke er vejen frem. Der er nødt til at være en mere overordnet koordination af det,” siger Claus Bretton Meyer.

Veterancentret afviser kritikken

Hos Veterancentret afviser chef og oberst Søren Andersen, at man er inhabil, når man evaluerer egne initiativer på området. Han mener, at evalueringen er saglig.

”Jeg synes sådan set, at det er befriende, at det er nogen med forstand på veteranområdet, der evaluerer indsatsen. Vi har mere end ti års erfaring, og jeg har over 130 ansatte, der beskæftiger sig med veteranområdet dagligt. Derfor har vi rigtig godt styr på veteranområdet,” siger han.

Søren Andersen kan dog godt forstå, hvor kritikken kommer fra:

”Ens legitimitet kommer altid på spil, når man laver en selv-evaluering, og jeg synes også, det er på sin plads at stille de her spørgsmål. Jeg er også sikker på, at både ministeriet og forsvarsudvalget, der skal kigge på det, er klar over, at det er en selvevaluering,” siger chef og oberst ved Veterancentret, Søren Andersen.

 

Hør interviewet med reserveofficer i Forsvaret Claus Bretton Meyer i Radio4 Morgen her:

 

Hør interviewet med leder hos projektet Veteranindsatsen, Søren Carøe i Radio4 Morgen her:

 

Hør interviewet med Søren Andersen, oberst og chef for Veterancentret i Radio4 Morgen her:

Afspiller nu

KRANIEBRUD

11:10
12:00