Nyhedsartikel

Kritik af frivillig vaccineordning: “Det er ligegyldigt bureaukrati”

Kristoffer Kristensen & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Inden du kan få et stik med én af de to udgåede vacciner fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson skal man tale med en læge, der skal give endeligt grønt lys til den enkelte borger. Det møder kritik fra regionsrådspolitiker fra Liberal Alliance og læge Marianne Mørk Mathiesen, der kalder det ligegyldigt spild af tid.

Bliver du valgt ud til at modtage en vaccine fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson, så skal du igennem en samtale med en læge, som skal tage endeligt stilling til, om du kan få én af de to vacciner. Men en lægekonsultation har ingen betydning for borgeren udover, at det er dyrt og ressourcekrævende lyder kritikken.

“Det er ligegyldig bureaukrati. Hvis man gerne vil have vaccinen, som kan give en blodprop, kan man jo bare få den. Med den her samtale skal man som læge sikre sig, at personen ved, at man kan få en blodprop – det kan gøre gennem et spørgeskema. Det har vi allerede nu, når folk skal vaccineres med en af de andre vacciner. Vi bruger altså en masse lægeressourcer og en masse penge på det,” siger regionsrådspolitiker fra Liberal Alliance i Region Syddanmark og læge Marianne Mørk Mathiesen.

Hør hele interviewet med regionsrådspolitiker og læge Marianne Mørk Mathiesen i Radio4 Morgen her:

Det er den private vaccineudbyder Practio, der står for at vaccinere i den frivillige vaccineordning.

For at komme til skal man selv booke tid på Practios hjemmeside, og efterfølgende skal man igennem en konsultation med en læge. Den tager cirka 10 minutter, og lægen skal informere om blandt andet:

– At de vacciner, der tilbydes, er godkendte af de europæiske lægemiddelmyndigheder til brug i Danmark.

– At vaccinerne ikke generelt anbefales af Sundhedsstyrelsen, da fordelene ved vaccination i den konkrete situation i Danmark ikke opvejer ulemperne.

– At der har været sjældne alvorlige bivirkninger ved vaccinerne som blodpropper ledsaget af blodpladeforstyrrelser.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra både Sundhedsstyrelsen og Practio for at forholde dem kritikken, men det har ikke været muligt at få et interview.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet