Kritik af frivillig vaccineordning: “Det er ligegyldigt bureaukrati”

(FILES) This file illustration photograph taken on November 17, 2020, shows vials with Covid-19 Vaccine stickers attached and syringes with the logo of US pharmaceutical company Johnson & Johnson. - Top US health authorities recommended a "pause" in the use of the Johnson & Johnson Covid-19 vaccine "out of an abundance of caution" as they investigate any links between it and blood clots, a regulator said April 13, 2021. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)

Skrevet af

24. maj 2021

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Inden du kan få et stik med én af de to udgåede vacciner fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson skal man tale med en læge, der skal give endeligt grønt lys til den enkelte borger. Det møder kritik fra regionsrådspolitiker fra Liberal Alliance og læge Marianne Mørk Mathiesen, der kalder det ligegyldigt spild af tid.

Bliver du valgt ud til at modtage en vaccine fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson, så skal du igennem en samtale med en læge, som skal tage endeligt stilling til, om du kan få én af de to vacciner. Men en lægekonsultation har ingen betydning for borgeren udover, at det er dyrt og ressourcekrævende lyder kritikken.

“Det er ligegyldig bureaukrati. Hvis man gerne vil have vaccinen, som kan give en blodprop, kan man jo bare få den. Med den her samtale skal man som læge sikre sig, at personen ved, at man kan få en blodprop – det kan gøre gennem et spørgeskema. Det har vi allerede nu, når folk skal vaccineres med en af de andre vacciner. Vi bruger altså en masse lægeressourcer og en masse penge på det,” siger regionsrådspolitiker fra Liberal Alliance i Region Syddanmark og læge Marianne Mørk Mathiesen.

Hør hele interviewet med regionsrådspolitiker og læge Marianne Mørk Mathiesen i Radio4 Morgen her:

Det er den private vaccineudbyder Practio, der står for at vaccinere i den frivillige vaccineordning.

For at komme til skal man selv booke tid på Practios hjemmeside, og efterfølgende skal man igennem en konsultation med en læge. Den tager cirka 10 minutter, og lægen skal informere om blandt andet:

– At de vacciner, der tilbydes, er godkendte af de europæiske lægemiddelmyndigheder til brug i Danmark.

– At vaccinerne ikke generelt anbefales af Sundhedsstyrelsen, da fordelene ved vaccination i den konkrete situation i Danmark ikke opvejer ulemperne.

– At der har været sjældne alvorlige bivirkninger ved vaccinerne som blodpropper ledsaget af blodpladeforstyrrelser.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra både Sundhedsstyrelsen og Practio for at forholde dem kritikken, men det har ikke været muligt at få et interview.

Afspiller nu

ONLY IN AMERICA

15:05
16:00