Nyhedsartikel

Kritik af hjemmeplejen: For mange ukendte ansigter

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

De ældre, der får hjemmepleje, møder ofte helt nye og ukendte ansigter.

Det viser en ny medlemsundersøgelse fra fagforbundet FOA.

Hver anden ansat i hjemmeplejen oplever i varierende grad, at den ældre borger ikke møder den samme hjemmehjælper fra dag til dag.

Og det er til stor gene for de ældre selv – men også for deres pårørende.

Én af dem er pensionist og tidligere SOSU-assistent Wiebke Zickert, hvis far modtog hjemmehjælp indtil hans død.

”Da det gik op for mig hvor slemt det stod til – hvor mange mennesker der rent faktisk var i hans hjem i løbet af uge. Da begyndte utrygheden at snige sig ind. Min far havde Alzheimers, og han ringede så mange gange og kunne ikke forstå hvem der var hos ham, og hvorfor de gjorde tingene forskelligt.”

Du kan høre mere om hvorfor det var problematisk for Wiebke Zickert og hendes far, at hjemmeplejerne som passede ham sjældent, var de samme her:

Problematikken møder kritik fra fagforbundet FOA som har lavet undersøgelsen. Men også Ældresagen kritiserer forholdene og kalder det et af de mest alvorlige problemer i hjemmeplejen.

Også på Christiansborg kan de se problemet. Både Enhedslistens ældreordfører, Peder Hvelplund og Dansk Folkepartis ditto, Pia Kjærsgaard, anerkender, at det ikke er godt nok, at de ældre på landets plejehjem møder mange forskellige hjemmeplejere i løbet af ugen.

”Demografien taler sit tydelige sprog. Der er flere ældre og dermed mindre personale – og der har man ikke fulgt med fra politiks hold,” siger Pia Kjærsgaard.

Ifølge Peder Hvelplund taler problemet ind i en række andre problemer i og omkring ældreplejen.

”Vi ved der mangler fagpersonale, de skal uddannes. Vi skal have kigget på lønforholdene og vi skal generelt set have tilført området langt flere ressourcer end de har i dag.”

Du kan høre mere om hvad de to ældreordførere, fra hver deres politisk fløj, mener om problemet i interviewet her:

Foto: Morten Pape/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet