Nyhedsartikel

Kritik af hjemmeplejen: For mange ukendte ansigter

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

De ældre, der får hjemmepleje, møder ofte helt nye og ukendte ansigter.

Det viser en ny medlemsundersøgelse fra fagforbundet FOA.

Hver anden ansat i hjemmeplejen oplever i varierende grad, at den ældre borger ikke møder den samme hjemmehjælper fra dag til dag.

Og det er til stor gene for de ældre selv – men også for deres pårørende.

Én af dem er pensionist og tidligere SOSU-assistent Wiebke Zickert, hvis far modtog hjemmehjælp indtil hans død.

”Da det gik op for mig hvor slemt det stod til – hvor mange mennesker der rent faktisk var i hans hjem i løbet af uge. Da begyndte utrygheden at snige sig ind. Min far havde Alzheimers, og han ringede så mange gange og kunne ikke forstå hvem der var hos ham, og hvorfor de gjorde tingene forskelligt.”

Du kan høre mere om hvorfor det var problematisk for Wiebke Zickert og hendes far, at hjemmeplejerne som passede ham sjældent, var de samme her:

Problematikken møder kritik fra fagforbundet FOA som har lavet undersøgelsen. Men også Ældresagen kritiserer forholdene og kalder det et af de mest alvorlige problemer i hjemmeplejen.

Også på Christiansborg kan de se problemet. Både Enhedslistens ældreordfører, Peder Hvelplund og Dansk Folkepartis ditto, Pia Kjærsgaard, anerkender, at det ikke er godt nok, at de ældre på landets plejehjem møder mange forskellige hjemmeplejere i løbet af ugen.

”Demografien taler sit tydelige sprog. Der er flere ældre og dermed mindre personale – og der har man ikke fulgt med fra politiks hold,” siger Pia Kjærsgaard.

Ifølge Peder Hvelplund taler problemet ind i en række andre problemer i og omkring ældreplejen.

”Vi ved der mangler fagpersonale, de skal uddannes. Vi skal have kigget på lønforholdene og vi skal generelt set have tilført området langt flere ressourcer end de har i dag.”

Du kan høre mere om hvad de to ældreordførere, fra hver deres politisk fløj, mener om problemet i interviewet her:

Foto: Morten Pape/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Læs også

04.02.23

22 har anmeldt PFAS-relateret sygdom som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring forventer flere anmeldelser, efterhånden som der forskes i stofferne. PFAS mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende og føre til kræftsygdomme, men der er ikke megen håndgribelig viden om konsekvenserne af at have været udsat for PFAS-stoffer. Derfor er det svært at få anerkendt en sygdom eller andre dårligdomme, der efter alt at…

Læs mere
03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet