Nyhedsartikel

Kritik af hjemmeplejen: For mange ukendte ansigter

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

De ældre, der får hjemmepleje, møder ofte helt nye og ukendte ansigter.

Det viser en ny medlemsundersøgelse fra fagforbundet FOA.

Hver anden ansat i hjemmeplejen oplever i varierende grad, at den ældre borger ikke møder den samme hjemmehjælper fra dag til dag.

Og det er til stor gene for de ældre selv – men også for deres pårørende.

Én af dem er pensionist og tidligere SOSU-assistent Wiebke Zickert, hvis far modtog hjemmehjælp indtil hans død.

”Da det gik op for mig hvor slemt det stod til – hvor mange mennesker der rent faktisk var i hans hjem i løbet af uge. Da begyndte utrygheden at snige sig ind. Min far havde Alzheimers, og han ringede så mange gange og kunne ikke forstå hvem der var hos ham, og hvorfor de gjorde tingene forskelligt.”

Du kan høre mere om hvorfor det var problematisk for Wiebke Zickert og hendes far, at hjemmeplejerne som passede ham sjældent, var de samme her:

Problematikken møder kritik fra fagforbundet FOA som har lavet undersøgelsen. Men også Ældresagen kritiserer forholdene og kalder det et af de mest alvorlige problemer i hjemmeplejen.

Også på Christiansborg kan de se problemet. Både Enhedslistens ældreordfører, Peder Hvelplund og Dansk Folkepartis ditto, Pia Kjærsgaard, anerkender, at det ikke er godt nok, at de ældre på landets plejehjem møder mange forskellige hjemmeplejere i løbet af ugen.

”Demografien taler sit tydelige sprog. Der er flere ældre og dermed mindre personale – og der har man ikke fulgt med fra politiks hold,” siger Pia Kjærsgaard.

Ifølge Peder Hvelplund taler problemet ind i en række andre problemer i og omkring ældreplejen.

”Vi ved der mangler fagpersonale, de skal uddannes. Vi skal have kigget på lønforholdene og vi skal generelt set have tilført området langt flere ressourcer end de har i dag.”

Du kan høre mere om hvad de to ældreordførere, fra hver deres politisk fløj, mener om problemet i interviewet her:

Foto: Morten Pape/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet