Nyhedsartikel

Kvinder får dårligere løn, ringere lån og mindre i pension

Kvinder skal ikke bare leve med dårligere løn og mindre i pension, men også ringere vilkår på lån – og de skal betale mere for deres bolig.

I denne udgave af Overskud sætter Sofie Østergaard fokus på den skævhed, som præger hverdagsøkonomien i mange danske hjem. Kvinder forfordeles nemlig generelt på det finansielle område.

”Kvinder betaler generelt mere end mænd,” siger Mikael Mogensen, COO i Mybanker, i Overskud på Radio4.

Mybanker er en virksomhed, der igennem analyser og softwareløsninger arbejder for at skabe mere gennemsigtighed i danskernes privatøkonomi. Mybanker har lavet en analyse af lånerenter fra 2020. Den analyse viser, at danske kvinders lånerenter generelt er 4-6 procent højere end mænds. Undersøgelsen dækker over både boliglån, andelsboliglån, billån. Det kan betyde, at en kvinde, der låner en million til en andelsbolig, ender med at betale 12.000 kr. mere for sit lån end mand gør.

Også når det gælder boligformue, har mændene et massivt forspring.

Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at mænd generelt har en større boligformue end kvinder. Det er en konsekvens af, at mænd køber dyrere boliger end kvinder, og at kvinder oftere benytter sig af afdragsfrie lån. Tal fra 2015, viser, at mændenes boligformue i helårsboliger i gennemsnit ligger på 602.000 kroner, mens kvindernes er på 399.000 kroner.

Tallene fra Danmarks statistik viser også, at forskellen på mænds og kvinders boligformue bliver større og større, jo ældre boligejerne bliver. For boligejere mellem 50 og 59 år lyder mændenes boligformue på 1.039.037 kroner, mens den for kvinderne ligger på 665.946 kroner.

”Som kvinder skal vi oppe os i forhold til, hvordan vi interesserer os for økonomi, og hvordan vi forhandler vores økonomiske vilkår,” fortæller Maja Torp, der er ligestillingsordfører i Venstre.

”Jeg oplever, at kvinder ikke har ret meget interesse i deres økonomiske vilkår,” siger hun.

Mette Reissmann er medstifter af Kvindeøkonomien og medlem af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune for Socialdemokratiet. Hun deler Maja Torps analyse og bekymring.

”Kvinder er indkøbschef, når det kommer til husholdningen, tøj til børnene og pynteting. Manden han tager sig af terminer, låneomlægninger og pensionsopsparinger,” forklarer Reissmann og fortsætter:

”Banken er en servicevirksomhed, den lever af sine kunder, og man skal ikke have den der autoritetstro over for sin bank,” siger Mette Reismann.

Vil du høre de tre gæsters bud på løsninger, så lyt med herunder.

Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet