For lang ventetid på kræftscreeningsvar først opdaget efter tre måneder: “Det er meget uheldigt”

Region Midtjylland, Regionshuset i Viborg, onsdag d. 17. januar 2018. Provinsen skal have flere statslige arbejdspladser, siger Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) på et pressemøde i Statsministeriet. Region Midtjylland er topscorer og kan se frem til 1082 statslige arbejdspladser.. Det skriver Ritzau, onsdag den 17. januar 2018.. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018)

Skrevet af

11. november 2021

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

I Region Midtjylland har kvinder siden august kunnet vente op mod seks uger på svar på screening for livmoderhalskræft.

Det er flere uger over anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen, som lyder, at kvinder højst skal vente ti hverdage på at få svar.

Det problem er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Henrik Gottlieb Hansen fra Socialdemokratiet, dog først blevet bekendt med nu.

“Det er meget uheldigt. Det er helt klart et politisk mål, at vi skal overholde de svartider, der er,” siger han.

Den ekstra ventetid kan i yderste tilfælde få alvorlige konsekvenser for de kvinder, der viser sig at have celleforandringer. Det fortæller Anne Hammer, som er forskningsansvarlig læge i Herning på gynækologisk obstetrisk afdeling og lektor på Aarhus Universitet.

“Hvis den enkelte kvinde som har noget – i værste fald er kræft – så ved vi jo, at tid har noget at sige. Ultimativt kan behandlingen blive forsinket,” siger hun.

Alle kvinder mellem 23 og 64 år får et tilbud om at blive undersøgt for livmoderhalskræft.

Årsagen for den forlængede ventetid i Region Midtjylland bliver af regionen forklaret med mandefald på afdelingen for patologi på Regionshospitalet Randers, som undersøger alle prøverne fra screeningen for livmoderhalskræft.

Orlov, barselsorlov og deltidssygemeldinger betyder nemlig, at der i øjeblikket kun er otte bioanalytikere på arbejde. Normalt er de ellers 14.

“Jeg har spurgt ind til, hvad man gør i forbindelse med det her problem. Det jeg får oplyst er, at der er et meget stort fravær, som man ikke har kunnet forberede sig på. Det forventes, at man fra årsskiftet kan leve op til svartiderne igen,” siger Henrik Gottlieb Hansen.

Hør hele interviewet med Henrik Gottlieb Hansen, formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland for Socialdemokratiet, her:

Livmoderhalskræft udvikles oftest langsomt over hen over 10-15 år. Omtrent 365 kvinder får konstateret livmoderhalskræft hvert år – 100 kvinder dør af sygdommen årligt.

Hvis sygdommen imidlertid opdages og behandles i tide, er der gode muligheder for fuldstændig helbredelse.

Radio4 har spurgt alle fem regioner om deres ventetid på svar efter cellebaseret screening for livmoderhalskræft.

I Region Hovedstaden, Region Syddanmark og Region Nordjylland får kvinderne svar inden for de anbefalede 10 hverdage.

Region Sjælland skriver, at den gennemsnitlige svartid lige nu er mellem 10 og 20 dage i livmoderhalskræftscreeningsprogrammet.

De laver en prioritering af patientprøverne, så patienter, som har et særligt behov for hurtigt svar f.eks. kræftpakkeprøver, får svar først. Derudover arbejdes der på at sænke svartiden, skriver de i en mail til os.

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00