KVINFO står til færre penge på rød finanslov

Kvinfo

Skrevet af

2. november 2020

ttj@radio4.dk

ttj@radio4.dk

Det mødte voldsom kritik, da Mette Bock (LA) som kulturminister i 2017 besluttede at fjerne støttemillioner fra KVINFO i forbindelse med en biblioteksflytning.

Nuværende minister for ligestilling, Mogens Jensen (S), advarede som kulturordfører mod, at beslutningen ville ”smadre KVINFO’s mangeårige arbejde for ligestilling”.

Men på Socialdemokratiets eget finanslovsforslag lægges der op til, at KVINFO’s videnscenter igen bliver skåret ned til samme niveau som under Mette Bock og VLAK-regeringen. Konkret lægger Socialdemokratiet op til, at videnscentret bevilges 3,7 millioner kroner i 2021.

Ifølge KVINFO’s direktør Henriette Laursen vil det få store konsekvenser, hvis videnscentret igen ender på, hvad hun overfor Radio4 kalder ”Mette Bock-niveau”.

”Det betyder, at vi ikke kan drive et videnscenter om køn med mening. Vi kan ikke bygge noget op, som vi har gjort, for et enkelt år, og så rive det hele ned igen. Sådan kan vi ikke blive ved med at drive virksomhed. Så det er en form for skillevej,” siger Henriette Laursen til Radio4.

Hun fortæller, at KVINFO under metoo-bølgen er blevet kimet ned af virksomheder, partier og medier, der gerne vil have hjælp til at håndtere sexisme.

I dag er Mogens Jensen (S) minister for ligestilling, men han vil ikke stille op til et interview med Radio4 om sine udtalelser fra 2017, fordi KVINFO hører under Kulturministeriet.

Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, siger til Radio4, at ”KVINFO laver et vigtigt stykke arbejde,” og at ”Socialdemokratiet er klar til at drøfte en styrkelse af ligestillingsområdet og håndteringen af sexisme med de andre partier”.

Det er dog ingen garanti for, at der bliver afsat midler, eller at de i så fald går til KVINFO, der har eksisteret siden 1964.

På finansloven for 2020 var Socialdemokratiet med til at hæve driftsstøtten til KVINFO til 5,6 millioner, men nu ser støtten altså igen ud til at ende på de omkring 3,7 millioner, som videnscenteret fik under VLAK-regeringen, der i 2017 skar i støtten til KVINFO ved at flytte deres bibliotek til Det Kongelige Bibliotek.

Både Enhedslisten, SF og Radikale går til finansforhandlingerne med ønsket om at fastholde driftsniveauet fra 2020 til KVINFO, imens de samtidig har ønsket at give KVINFO en strakspulje på 2,5 millioner kroner til at håndtere metoo-henvendelser, oplyser partierne til Radio4.

I regeringens finanslovsforslag er der udover de 3,7 millioner kroner også sat to millioner kroner af til KVINFO’s mentornetværk, men det er ikke penge, som videnscentret kan bruge til driften det kommende år.

Du kan høre mere om den ideologiske debat om KVINFOS videnscenter i Radio4-reportagen ‘Kampen om KVINFO’. Her genbesøger vi biblioteket og KVINFO, og fortæller en historie om, hvordan politik om noget så teknisk som et bibliotek kan blive til en værdikamp, der stadig eksisterer i Folketinget i dag.

Hør reportagen ‘Kampen om KVINFO’ her:

Hør interviews med ligestillingsordførerne fra flere partier her:

Hør interviewet med direktør i KVINFO, Henriette Laursen i Radio4 Morgen:

Hør interviewet med kulturordfører for Socialdemokratiet, Kasper Sand Kjær:

 

Afspiller nu

KRANIEBRUD

11:10
12:00