Nyhedsartikel

LA om statsministeren: Hun udfordrer grundloven med sin magtfuldkommenhed

Gustav Pors Olesen

På baggrund af minkkommissions rapport har flere partier på den blå blok kaldt statsminister Mette Frederiksen for magtfuldkommen.

Men det er ikke kun på baggrund af minkkommissions rapport, at Liberal Alliances spidskandidat i Nordsjællands Storkreds, Steffen Frølund, gør det.

Ifølge ham handler det i højere grad om, at statsministeren har centraliseret magten og omgået grundloven.

”Vi har desværre fået en situation, hvor man har udfordret grundloven, og de 51 bestemmer over de 49. Det er en form for magtfuldkommenhed at have fundet en sti igennem grundloven, som gør, at man kan beslutte hvad som helst overfor mindretallet.”

Du kan høre hele interviewet med Steffen Frølund her:

Ifølge Steffen Frølund er det særligt statsministerens decentralisering af magten, som gør, at hun blandt andet i minksagen har ageret magtfuldkomment.

Med han mener ikke, at de andre ministre i den socialdemokratisk regering har nogen indflydelse på, hvordan regeringen handler. Det samme gælder på embedsniveau, mener han.

Han sammenligner beslutningsprocessen med bestyrelsesarbejde.

”Hvis man tror på diversitet i bestyrelser eksempelvis, så er det altid med et argument om, at flere perspektiver øger kvaliteten. Men her har vi en statsminister, som sørger for at have så lidt diversitet som muligt.”

På baggrund af blå bloks tidligere udmeldinger om statsministerens magtfuldkommenhed skrev blandt andre Ulrik Nørgaard Rønsbo, tidligere embedsmand i Beskæftigelsesministeriet, en kronik i Politiken om, hvorfor han ikke mener, at statsministeren er magtfuldkommen.

”Vi mener det er en polariserende anklage. Der findes allerede et koordinerende ministerium, og det er finansministeriet. De blander sig i beslutningerne – også de faglige, og dermed kan man ikke anklage statsministeriet og ministeren for at agere magtfuldkomment.”

Du kan høre hele interviewet med Ulrik Nørgaard Rønsbo her:


Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Læs også

17.08.22

Krudt, kugler og kampen mod tastaturkrigere trækkes ind i valgkampen

Forude venter en valgkamp, hvor forsvars- og sikkerhedspolitik vil fylde mere end normalt. Især på grund af krigen i Ukraine. SF og ingeniørforeningen IDA lancerer nu et fælles udspil, der blandt andet skal ruste Danmark mod destruktive cyberangreb. ”Siden Ruslands overfald på Ukraine i februar, står det klart, at verden går mere usikre tider i…

Læs mere
17.08.22

Helge vil have juridisk kønsskifte til sin datter på 9 år

Børn ned til 0 år skal kunne få et nyt CPR-nr. Det mener regeringen i et nyt forslag. Det fremgår af regeringens nye LGBT+-plan, som konkret vil fjerne den nedre aldersgrænse på juridisk kønsskifte. Og det er en god ide, det mener Helge Sune Nymand, far til Eva på 9 år, som har et CPR-nummer,…

Læs mere
17.08.22

Her er Støjbergs folketingskandidater

Danmarksdemokraterne gør sig klar til folketingsvalget med offentliggørelsen af deres kandidater. 30 forskellige folketingskandidater er blevet offentliggjort, og hun henter mange tidligere medlemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre. Det oplyser partiet overfor Radio4. Samlet fordeler kandidaterne således: 13 med baggrund i Dansk Folkeparti. 11 med baggrund i Venstre. 1 med baggrund i Det konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet