Nyhedsartikel

LA om statsministeren: Hun udfordrer grundloven med sin magtfuldkommenhed

Gustav Pors Olesen

På baggrund af minkkommissions rapport har flere partier på den blå blok kaldt statsminister Mette Frederiksen for magtfuldkommen.

Men det er ikke kun på baggrund af minkkommissions rapport, at Liberal Alliances spidskandidat i Nordsjællands Storkreds, Steffen Frølund, gør det.

Ifølge ham handler det i højere grad om, at statsministeren har centraliseret magten og omgået grundloven.

”Vi har desværre fået en situation, hvor man har udfordret grundloven, og de 51 bestemmer over de 49. Det er en form for magtfuldkommenhed at have fundet en sti igennem grundloven, som gør, at man kan beslutte hvad som helst overfor mindretallet.”

Du kan høre hele interviewet med Steffen Frølund her:

Ifølge Steffen Frølund er det særligt statsministerens decentralisering af magten, som gør, at hun blandt andet i minksagen har ageret magtfuldkomment.

Med han mener ikke, at de andre ministre i den socialdemokratisk regering har nogen indflydelse på, hvordan regeringen handler. Det samme gælder på embedsniveau, mener han.

Han sammenligner beslutningsprocessen med bestyrelsesarbejde.

”Hvis man tror på diversitet i bestyrelser eksempelvis, så er det altid med et argument om, at flere perspektiver øger kvaliteten. Men her har vi en statsminister, som sørger for at have så lidt diversitet som muligt.”

På baggrund af blå bloks tidligere udmeldinger om statsministerens magtfuldkommenhed skrev blandt andre Ulrik Nørgaard Rønsbo, tidligere embedsmand i Beskæftigelsesministeriet, en kronik i Politiken om, hvorfor han ikke mener, at statsministeren er magtfuldkommen.

”Vi mener det er en polariserende anklage. Der findes allerede et koordinerende ministerium, og det er finansministeriet. De blander sig i beslutningerne – også de faglige, og dermed kan man ikke anklage statsministeriet og ministeren for at agere magtfuldkomment.”

Du kan høre hele interviewet med Ulrik Nørgaard Rønsbo her:


Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Læs også

27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere
26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet