LA om statsministeren: Hun udfordrer grundloven med sin magtfuldkommenhed

Statsministeriet afholder pressemøde om situationen i Ukraine, i Spejlsalen i Statsministeriet, i København, torsdag den 24. februar 2022. Til stede ved pressemødet var Statsminister Mette Frederiksen (S), Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), Morten Bødskov (S) og forsvarschef Flemming Lentfer. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

13. juli 2022

På baggrund af minkkommissions rapport har flere partier på den blå blok kaldt statsminister Mette Frederiksen for magtfuldkommen.

Men det er ikke kun på baggrund af minkkommissions rapport, at Liberal Alliances spidskandidat i Nordsjællands Storkreds, Steffen Frølund, gør det.

Ifølge ham handler det i højere grad om, at statsministeren har centraliseret magten og omgået grundloven.

”Vi har desværre fået en situation, hvor man har udfordret grundloven, og de 51 bestemmer over de 49. Det er en form for magtfuldkommenhed at have fundet en sti igennem grundloven, som gør, at man kan beslutte hvad som helst overfor mindretallet.”

Du kan høre hele interviewet med Steffen Frølund her:

Ifølge Steffen Frølund er det særligt statsministerens decentralisering af magten, som gør, at hun blandt andet i minksagen har ageret magtfuldkomment.

Med han mener ikke, at de andre ministre i den socialdemokratisk regering har nogen indflydelse på, hvordan regeringen handler. Det samme gælder på embedsniveau, mener han.

Han sammenligner beslutningsprocessen med bestyrelsesarbejde.

”Hvis man tror på diversitet i bestyrelser eksempelvis, så er det altid med et argument om, at flere perspektiver øger kvaliteten. Men her har vi en statsminister, som sørger for at have så lidt diversitet som muligt.”

På baggrund af blå bloks tidligere udmeldinger om statsministerens magtfuldkommenhed skrev blandt andre Ulrik Nørgaard Rønsbo, tidligere embedsmand i Beskæftigelsesministeriet, en kronik i Politiken om, hvorfor han ikke mener, at statsministeren er magtfuldkommen.

”Vi mener det er en polariserende anklage. Der findes allerede et koordinerende ministerium, og det er finansministeriet. De blander sig i beslutningerne – også de faglige, og dermed kan man ikke anklage statsministeriet og ministeren for at agere magtfuldkomment.”

Du kan høre hele interviewet med Ulrik Nørgaard Rønsbo her:


Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00