Læge frikendt i sag om overgreb: “Jeg har oplevet mange ting i mit liv. Men det her er klart det værste”

Retten i Aarhus er en af byens imponerende bygninger, beliggende nær Aarhus Rådhus. Bygget i 1906, tegnet af arkitekterne K.A. Ludvigsen og Jul Hansen.

Skrevet af

15. marts 2023

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

En speciallæge, der var anklaget for overgreb mod to kvindelige patienter, er blevet frikendt. “Det har været et mareridt,” siger lægen, der har været tæt på at gå konkurs på grund af den opsigtsvækkende sag.

Det er næsten to år siden, at en østjysk speciallæge blev meldt til politiet af en af sine kvindelige patienter.

I mellemtiden har lægen med sine egne ord gennemlevet “et mareridt,” der har efterladt ham tæt på en konkurs, mens anklager om overgreb mod to patienter har tvunget ham til at holde pause fra sit job som læge. 

“Jeg har oplevet mange ting i mit liv. Men det her er klart det værste, der er sket,” forklarede speciallægen, da han onsdag formiddag fik ordet fra vidneskranken i Retten i Aarhus. 

Her har den mandlige læge, som er beskyttet af et navneforbud, været tiltalt for at begå overgreb mod to kvindelige patienter. Over to dage har anklagemyndigheden forsøgt at bevise, at lægen skal fængsles og fratages sin autorisation som læge, fordi han ifølge anklageren skulle have misbrugt sin stilling.

Men to år efter, at sagen startede, står det nu klart, at den mandlige speciallæge ikke skal i fængsel. Han er blevet frifundet i samtlige anklager og får betalt omkostningerne til sagen af statskassen.

“Der har været enighed om afgørelsen,” sagde retsformand Hanne Rokkjær Fløe, da hun onsdag klokken 13 læste op af den afgørelse, som en enig domsmand kun skulle bruge cirka en halv time på at komme frem til i den opsigtsvækkende sag. 

Ifølge dommeren er der ikke tvivl om, at de to kvinder, som sagen handler om, har været patient hos den tiltalte, og at de også var tilstede i den klinik, hvor lægen har arbejdet, under de påståede gerningstidspunkter. Her var de alene med lægen under de forskellige konsultationer.

Men der er til gengæld ifølge retten intet bevis for, at lægen skulle have have begået de overgreb, som Anklagemyndigheden havde påstået og som anklageren mente skulle give mindst fire måneders fængsel.

“Rettens samlede vurdering er, at der ikke kan føres bevis for de forhold, som er anført i tiltalen,” sagde dommeren.

Den mandlige læges forsvarer har undervejs forklaret, at sagen ifølge ham er et spørgsmål om ord mod ord, og at politiet ingen beviser havde.

Lægen: Det har været et mareridt

Kort inden dommen blev afsagt, gik den tiltaltes hustru op til ham og kyssede ham på kinden, mens hun tog hans hånd. Iført sit mørkeblå jakkesæt havde han tidligere på dagen forklaret, hvordan sagde havde ramt ham hårdt. 

Over for Radio4 siger den nu frikendte læge, at han er lettet over, at sagen nu er ovre.

“Det har været et mareridt i næsten to år. Det har haft store omkostninger, så jeg er lettet,” siger lægen, der undervejs i sagen er blevet bakket op af en lang række tidligere og nuværende kolleger.

Samstemmende har kollegerne forklaret, at de aldrig har oplevet, at lægen har talt om patienter på en seksualiserende måde. De har derimod beskrevet ham som en dygtig og respekteret læge, som aldrig har fået klager fra hverken patienter eller kolleger.

“Det har jeg været meget taknemmelig for. Jeg tror også, at de fleste, der kender mig, godt ved, at det er utænkeligt, de ting der er blevet sagt,” siger lægen, som dog godt kan forstå, at sagen skulle undersøges.

“Det er jo et retssamfund, vi lever i. Men det har gjort ondt på mig. De eftervirkninger, der var af klagen, gjorde jo, at jeg ikke måtte arbejde,” siger han.

Sagen blev oprindeligt anmeldt til politiet i april 2021 cirka to uger efter, at en kvindelig patient havde været hos lægen på en klinik i Aarhus-området.

Kvinden anmeldte lægen for at have begået overgreb, men på grund af et referatforbud kan Radio4 hverken fortælle, hvad kvinden har forklaret i retten, og heller ikke, hvad lægen selv har fortalt, da han blev afhørt tirsdag. Ifølge dommeren ville både lægens og patientens forklaringer indeholde sensitive og personfølsomme oplysninger, så derfor blev der nedlagt et forbud mod at pressen refererer fra de to forklaringer.

Men i anklageskriftet var lægen altså beskyldt for at have misbrugt sin stilling som læge til at begå seksuelle overgreb mod to kvindelige patienter.

Heriblandt den patient, som anmeldte sagen, og som sagen særligt har centreret om. Politiet mente blandt andet, at lægen havde bedt den kvindelige patient om at tage sit tøj af under en konsultation i april 2021, hvor han skulle have berørt kvinden på hendes kønsdele, trykket hende på området omkring kønsdelene, blandt andet for at se en intimpiercing, og have befølt kvinden på brysterne. 

Han var også anklaget for at have ført fingrene op mod kvindens anus, ligesom lægen ifølge anklageskriftet skulle have bedt den kvindelige patient om at gå nøgen i en lige linje foran sig under konsultationen. Imens – mente Anklagemyndigheden – at lægen havde kommenteret kvindens bryster og stillet spørgsmål af seksuel karakter. 

Men samtlige påstande afviste dommeren, som også lagde vægt på, at den anden kvinde i sagen selv har fortalt i retten, at hun oprindeligt ikke havde opfattet det som upassende, da hun i 2020 var til læge og fik blottet sit bryst i forbindelse med en undersøgelse. Hun har ligeledes fortalt i retten, at han fik “lidt af et chok,” da hun opdagede, at hendes forklaringer til politiet var blevet en del af en straffesag.

Langstrakt forløb

Kåre Pihlmann, der har været forsvarer for lægen, betegner det som “en stor lettelse,” at hans klient nu er frikendt.

“Det er jo et stort pres, som min klient har været sat under i næsten to år. Så det er svært at overvurdere, hvor glad han er i dag,” siger Kåre Pihlmann.

Han har undervejs i sagen kritiseret politiet for det langstrakte forløb, hvor politiet først sigtede lægen, inden sagen bare en måned senere tog en drejning, da politiet i juli 2021 besluttede at droppe sigtelsen og lægge sagen ned.

En af kvinderne klagede dog gennem sin advokat over afgørelsen til Statsadvokaten i Viborg, som kom frem til, at politiet skulle rejse en tiltale og afprøve sagen ved retten.

Det betød, at lægen fik et midlertidig forbud mod at arbejde, indtil sagen var afsluttet.

“Der har været nogle meget alvorlige økonomiske problemer forbundet med den måde, som sagen er forløbet på. Oveni det har der selvfølgelig været en bekymring for sagens udfald, navnlig i lyset af, at Anklagemyndigheden var af den opfattelse, at han aldrig skulle have lov til at virke som læge igen,” siger Kåre Pihlmann.

Anklager Maria Buus Sørensen har endnu ikke taget stilling til, om hun mener, at sagen skal ankes. Det er op til Statsadvokaten at vurdere. Det skal ske inden for to uger.

“Vi syntes, der var nok til at rejse en tiltale. Det her er rettens vurdering, og den respekterer vi. Men nu skal jeg lige hjem og nærlæse dommen,” siger hun.

Styrelsen for Patientsikkerhed har i forbindelse med sagen frataget lægens autorisation midlertidig, men genoptager altså nu sagen efter dommen.

NaN:NaN
NaN:NaN