Nyhedsartikel

Læge idømt to år for overgreb og krænkelser af patienter

Ritzau

En 30-årig læge er i Aarhus kendt skyldig i anklager om at have forgrebet sig på fire kvindelige patienter.

To års fængsel og en fratagelse af retten til at udøve lægegerningen indtil videre.

Det er dommen fra Retten i Aarhus til en 30-årig læge, der var tiltalt for at have forgrebet sig på fire kvindelige patienter, som han undersøgte på sygehusene i Viborg og Aarhus.

Anklagemyndigheden havde rejst tiltale for blandt andet misbrug af stilling, andet seksuelt forhold end samleje uden samtykke og blufærdighedskrænkelse.

Ifølge mediet er han kendt skyldig i alle tiltalerne imod ham – han er dog ikke fundet skyldig i et forhold omkring berøring af begge en kvindes bryster, men kun det ene.

Sagen omhandler fire kvindelige patienter, som har været udsat for intime berøringer af den pågældende læge.

Radio4 har tidligere talt med en af kvinderne om overgrebet. Du kan høre interviewet med en 42-årig kvinde, der optræder anonymt her i Radio4 Morgen:

To af kvinderne har ifølge anklageskriftet oplevet at blive undersøgt vaginalt af lægen, uden at de på forhånd havde givet samtykke til det. Dermed var det andet seksuelt forhold end samleje uden samtykke.

Lægen har under retssagen nægtet sig skyldig. Han bestrider ikke at have undersøgt kvinderne, men undersøgelserne var lægeligt begrundet, lød det, da lægen afgav forklaring i Retten i Aarhus.

“Jeg gjorde rigtig meget for at være grundig for at få et bredere syn på patientens problemstillinger,” forklarede han ifølge Ritzau.

En af kvinderne, der i januar 2022 var til undersøgelse med sin brækkede fod på sygehuset i Viborg, har i retten kaldt undersøgelserne “grænseoverskridende” og “meget ubehageligt”.

Hun har tidligere forklaret, at lægen tog hænderne op under hendes kjole, rørte hendes bryst og klemte det. Derefter stak lægen ifølge kvindens forklaring sine fingre ind under hendes trusser, angiveligt for at tage kvindens puls.

“Jeg synes, forløbet var meget grænseoverskridende. Men jeg sagde ikke fra, fordi det er samtidig var en læge, som der bør være en form for tillidsforhold til,” sagde kvinden under sin vidneforklaring.

Foruden fængsel og en fratagelse af retten til at være læge skal den 30-årige mand betale erstatning til kvinderne.

Anklager Rosa Pape udtaler i en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi, at hun er tilfreds med, at der er lagt vægt på “sagens grove karakter”, og at der er tale om “et voldsomt tillidsbrud”.

/Ritzau/

Læs også: Lægebesøget endte som et mareridt: “Han stikker fingrene ind i mig og spørger, om jeg kan lide det”

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet