Nyhedsartikel

Læger: Forbyd smagsstoffer i nikotinposer

Kasper Harboe
kha@radio4.dk

Nikotinposer trender blandt unge, men markedet er ikke reguleret, fordi poserne ikke indeholder reel tobak. Det håber Lægeforeningens formand Camilla Noelle Rathcke at lave om på.

”Vi har en viden allerede i dag, som siger, at de her smagsstoffer appellerer til unge. Fordi det smager godt, og der er mange forskellige ting at smage, så er der mange forskellige ting at prøve og meget at smage på, og det appellerer. Og så ved vi også, at de unge faktisk ikke tror, at de her produkter er helt så skadelige, fordi det her ikke er tobaksprodukter,” siger Camilla Noelle Rathcke til Radio4.

Et nyt lovforslag sætter en stopper for smagsstoffer i e-cigaretvæsker, vandpiber og tyggetobak. Men fordi nikotionposerne ikke indeholder tobak, er det lovligt at sælge dem til unge mennesker.

Det er problematisk af flere årsager, mener Camilla Noelle Rathcke:

”Det der er problemet er, at unge – ikke mindst når der er smagsstoffer i og fordi det nu ikke er et tobaksprodukt- så er der mange unge, der ikke tror, at det her er farligt eller skadeligt. Men nikotin er faktisk i sig selv et skadeligt produkt. Det er både skadeligt for en ung hjerne, der ikke er modnet helt færdig, og det er den altså først, når vi kommer op midt i tyverne. Og så har man mistænkeliggjort nikotin for at kunne føre til adfærdsforstyrrelser som ADHD, der kan være indlæringsvanskeligheder, der er faktisk også en øget risiko for hjertekarsygdomme, og så er det jo ekstremt vanedannende,” siger Lægeforeningens formand til Radio4.

I et høringssvar har Lægeforeningen opfordret politikerne til at udvide forbuddet mod smagsstoffer til også at omfatte nikotinposerne.

Nikotinposerne er en kemisk variant af den klassiske tobakssnus, der er forbudt i Danmark. Mere end 10 procent af de 14-24- årige drenge bruger snus, tyggetobak eller nikotinposer dagligt. Tallet er steget meget de seneste par år.
”De er faktisk lidt ligesom snusposerne, det er sådan nogle små poser man sætter op under læben, der er bare ikke tobak i, men nikotin og ikke mindst det vi ofte ser, nikotinsalte. De er endnu mere afhængighedsskabende og giver potentielt et lille kick, når man får de her poser sat op under læben,” siger Camilla Noelle Ratchke og fortsætter:

”Det vi er bekymret for er, at det i stedet for at være noget man prøver, når man er ung, så ender det med at åbne for nikotinforbrug via tobak senere hen,” lyder advarslen fra Lægeforeningens formand.

Radio4 har spurgt sundhedsordførerne blandt Folketingets partier, hvordan de forholder sig til Lægeforeningens advarsel. Kun to partier er vendt tilbage.

Sundhedsordfører fra Liberal Alliance Henrik Dahl skriver i en sms til Radio4:
“Vi tror, voksne mennesker kan træffe informerede valg og leve med konsekvenserne uden, at staten blander sig”

Fra Nye Borgerlige  lyder svaret:
“Vi mener slet ikke, der burde være et aroma-forbud.”

Hør interviewet med Lægeforeningens formand Camilla Noelle Rathcke her:

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet