Læger kritiserer regeringsforslag om tvangstest af asylansøgere

Læge ifører sig værnemidler og demonstrerer en podning i det nye podetelt på Rigshospitalet i København, torsdag den 2. april 2020. Teltet skal øge hospitalets podningskapacitet og er ved at blive indrettet til at tage imod endnu flere patienter til podning for coronavirus. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

3. december 2020

Lægeforening advarer mod konsekvenser af forslag om tvungen corona-test af afviste asylansøgere

Socialdemokratiet vil tvangsteste afviste asylansøgere, hvis det er nødvendigt for at sende dem ud af landet. En række lande kræver nemlig ifølge Udlændingeministeriet en negativ test for at tage imod dem.
Men det forslag vækker stor bekymring blandt de danske læger, der frygter, at regeringens forslag sætter dem i ”en meget vanskelig situation”:

”Vi er ude i en sammenblanding af et sundhedsmæssigt og et juridisk behov”, siger formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, til Radio4.

”Behovet for at teste er jo ikke for at helbrede eller behandle det her menneske, det er for at få folk ud af landet, ” tilføjer hun.

Læger kan miste tillid

I et høringssvar har Lægeforeningen udtrykt bekymring for, om lægerne dertil kan risikere at blive presset til at deltage i tests imod personens vilje. Camilla Rathcke påpeger, at lægerne er bekymrede for den rolle, de skal udfylde, hvis regeringens forslag går igennem.

”Lægen får en helt anden rolle, end vi normalt har, når vi i fortrolighed har en dialog med patienten om, hvorfor en behandling er nødvendig. Derfor risikerer vi at går på kompromis og miste noget tillid, når vi skal optræde i den her rolle.”

Hun kan ikke svare på, hvordan en sådan tvangstest ville skulle udføres.

”Det kan jeg ikke svare på. Men der er ingen tvivl om, at hvis vedkommende ikke vil lukke munden op, så er man jo nødt til at udøve fysisk tvang på en måde. Jeg har svært ved at se, hvordan man skulle kunne gøre det, uden det bliver meget korporligt”.

Politiet kan komme i spil

Integrations- og Udlændingeminister Mattias Tesfaye udtaler i et skriftligt svar til Radio4, at tvang kun skal anvendes i yderste konsekvens.

”Jeg kan godt forstå, at lægerne er optaget af, hvordan dette kommer til at fungere. Men det er ikke lægerne, der med forslaget bliver pålagt noget. I yderste konsekvens vil det være politiet, der skal hjælpe med at gennemføre eventuelle tvangsmæssige tests”

”Jeg tror i øvrigt ikke, at der bliver så meget drama. Langt de fleste vil nok følge reglerne, når de ved, at man ikke bare kan læne sig tilbage og nægte.”

Mattias Tesfaye understreger derudover, at tiltaget er nødvendigt, fordi der har været problemer med, at nogle nægter at lade sig teste.

”Det går selvfølgelig ikke, at afviste asylansøgere på den måde kan blokere for deres egen hjemsendelse. Når man ikke har ret til at opholde dig i Danmark, skal man også forlade landet. Sådan er det i en retsstat,” lyder det i svaret til Radio4.

Hør interviewet med formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke her:

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

NaN:NaN
NaN:NaN