Nyhedsartikel

Læger kritiserer regeringsforslag om tvangstest af asylansøgere

Tine Toft

Lægeforening advarer mod konsekvenser af forslag om tvungen corona-test af afviste asylansøgere

Socialdemokratiet vil tvangsteste afviste asylansøgere, hvis det er nødvendigt for at sende dem ud af landet. En række lande kræver nemlig ifølge Udlændingeministeriet en negativ test for at tage imod dem.
Men det forslag vækker stor bekymring blandt de danske læger, der frygter, at regeringens forslag sætter dem i ”en meget vanskelig situation”:

”Vi er ude i en sammenblanding af et sundhedsmæssigt og et juridisk behov”, siger formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, til Radio4.

”Behovet for at teste er jo ikke for at helbrede eller behandle det her menneske, det er for at få folk ud af landet, ” tilføjer hun.

Læger kan miste tillid

I et høringssvar har Lægeforeningen udtrykt bekymring for, om lægerne dertil kan risikere at blive presset til at deltage i tests imod personens vilje. Camilla Rathcke påpeger, at lægerne er bekymrede for den rolle, de skal udfylde, hvis regeringens forslag går igennem.

”Lægen får en helt anden rolle, end vi normalt har, når vi i fortrolighed har en dialog med patienten om, hvorfor en behandling er nødvendig. Derfor risikerer vi at går på kompromis og miste noget tillid, når vi skal optræde i den her rolle.”

Hun kan ikke svare på, hvordan en sådan tvangstest ville skulle udføres.

”Det kan jeg ikke svare på. Men der er ingen tvivl om, at hvis vedkommende ikke vil lukke munden op, så er man jo nødt til at udøve fysisk tvang på en måde. Jeg har svært ved at se, hvordan man skulle kunne gøre det, uden det bliver meget korporligt”.

Politiet kan komme i spil

Integrations- og Udlændingeminister Mattias Tesfaye udtaler i et skriftligt svar til Radio4, at tvang kun skal anvendes i yderste konsekvens.

”Jeg kan godt forstå, at lægerne er optaget af, hvordan dette kommer til at fungere. Men det er ikke lægerne, der med forslaget bliver pålagt noget. I yderste konsekvens vil det være politiet, der skal hjælpe med at gennemføre eventuelle tvangsmæssige tests”

”Jeg tror i øvrigt ikke, at der bliver så meget drama. Langt de fleste vil nok følge reglerne, når de ved, at man ikke bare kan læne sig tilbage og nægte.”

Mattias Tesfaye understreger derudover, at tiltaget er nødvendigt, fordi der har været problemer med, at nogle nægter at lade sig teste.

”Det går selvfølgelig ikke, at afviste asylansøgere på den måde kan blokere for deres egen hjemsendelse. Når man ikke har ret til at opholde dig i Danmark, skal man også forlade landet. Sådan er det i en retsstat,” lyder det i svaret til Radio4.

Hør interviewet med formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke her:

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet