Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Skrevet af

28. marts 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder.

Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord.

Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem.

Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet og ekspert i landbrugets klimaaftryk.

“Jeg synes, vi skal gøre det her klogt. Vi har en voksende efterspørgsel på fødevarer globalt set, og derfor bekymrer det mig, hvis vi skal plastre dansk landsbrugsjord til med solceller.”

Hele interviewet med Jørgen E. Olesen kan du høre her.

Ifølge Landbrug og Fødevarers energichef, Jens Astrup Madsen, er der allerede nu en stor interesse fra danske landmænd for at opstille solceller på deres marker.

En af dem, som allerede for ti år siden valgte at opsætte solceller i stedet for at så afgrøder, er Niels Mejnertsen, der er landmand i Svebølle ved Kalundborg på Sjælland.

For ham handler det om at bevise, at landbruget også kan være mere end en klimasynder. Han vedkender sig også, at der kan være en økonomisk gevinst for landmændene.

“Jeg synes, det er vigtigt, at landbruget kan bevise, at vi også gerne vil noget godt for klimaet. Så kan det godt være, at vi kunne have dyrket nogle gode fødevarer på de marker, men det andet vægter bare højere.”

Hele interviewet med Niels Mejnertsen kan du høre her:

Niels Mejnertsen er også formand for Bonus Green Energy. En nystiftet forening med hundrede medlemmer, som alle er landmænd, og som alle vil etablere grøn energi på deres marker.

Foto: Christian Lykking/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00