Nyhedsartikel

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder.

Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord.

Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem.

Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet og ekspert i landbrugets klimaaftryk.

“Jeg synes, vi skal gøre det her klogt. Vi har en voksende efterspørgsel på fødevarer globalt set, og derfor bekymrer det mig, hvis vi skal plastre dansk landsbrugsjord til med solceller.”

Hele interviewet med Jørgen E. Olesen kan du høre her.

Ifølge Landbrug og Fødevarers energichef, Jens Astrup Madsen, er der allerede nu en stor interesse fra danske landmænd for at opstille solceller på deres marker.

En af dem, som allerede for ti år siden valgte at opsætte solceller i stedet for at så afgrøder, er Niels Mejnertsen, der er landmand i Svebølle ved Kalundborg på Sjælland.

For ham handler det om at bevise, at landbruget også kan være mere end en klimasynder. Han vedkender sig også, at der kan være en økonomisk gevinst for landmændene.

“Jeg synes, det er vigtigt, at landbruget kan bevise, at vi også gerne vil noget godt for klimaet. Så kan det godt være, at vi kunne have dyrket nogle gode fødevarer på de marker, men det andet vægter bare højere.”

Hele interviewet med Niels Mejnertsen kan du høre her:

Niels Mejnertsen er også formand for Bonus Green Energy. En nystiftet forening med hundrede medlemmer, som alle er landmænd, og som alle vil etablere grøn energi på deres marker.

Foto: Christian Lykking/Ritzau Scanpix

Læs også

30.05.23

Atomkraft – en mulig investering?

Når snakken falder på atomkraft, som vi heldigvis er begyndt på – på ny – så oplever jeg ofte, at det bliver en diskussion mellem hjertet og hjernen. Det kan gøre det svært at finde ud af, hvad der er frygt, og hvad der er fakta. Det synes jeg er ærgerligt. For hvad nu, hvis…

Læs mere
30.05.23

Styrelse giver kritik til lægehus efter otteårig piges død

Styrelsen for Patientklager kritiserer lægehus i Vojens for behandlingen af en otteårig syrisk pige, der døde af et hjertestop som følge af mangelfuld astmabehandling i august sidste år. Ekspert vurderer, at pigen kunne have overlevet, hvis behandlingen havde været bedre.   Der var flere fejl i behandlingen, som ledte op til, at 8-årige Aryam fik…

Læs mere
29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet