Nyhedsartikel

Langt færre stemte end ved sidste EU-afstemning

Der var langt færre vælgere, der onsdag afgav deres stemme ved folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet, end da der i 2015 skulle stemmes om retsforbeholdets fremtid.

Det viser det endelige resultat fra KMD, der leverer resultater fra folkeafstemningen.

Stemmeprocenten faldt fra 72 procent i 2015 til 65,8 procent ved gårsdagens afstemning.

Og de 65,8 procent er lavt, mener Roger Buch, som er valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”Det må man sige er et nederlag i det her kæmpestore ja, som er en stor sejr for ja-partierne. Så er det her i virkeligheden et demokratisk nederlag, at vi har fået den næstlaveste valgdeltagelse ved en EU-afstemning nogensinde,” siger han.

Du kan høre hele interviewet med valgforsker Roger Buch her i Radio4 Morgen: 

Roger Buch mener, det især er skuffende, når man ser den lave stemmeprocent i lyset af krigen i Ukraine.

”På baggrund af en historisk situation – nogen vil sige en verdenshistorisk situation – hvor valgdeltagelsen ikke kunne komme højere op. Det må siges at være noget af et nederlag for demokratiet og temmelig skuffende for ja-partierne,” siger han.

Det er niende gang, at vælgerne har skulle stemme om et EU- eller EF-spørgsmål.

Kun én gang tidligere har stemmedeltagelsen været lavere.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet