Nyhedsartikel

Langt færre stemte end ved sidste EU-afstemning

Der var langt færre vælgere, der onsdag afgav deres stemme ved folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet, end da der i 2015 skulle stemmes om retsforbeholdets fremtid.

Det viser det endelige resultat fra KMD, der leverer resultater fra folkeafstemningen.

Stemmeprocenten faldt fra 72 procent i 2015 til 65,8 procent ved gårsdagens afstemning.

Og de 65,8 procent er lavt, mener Roger Buch, som er valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”Det må man sige er et nederlag i det her kæmpestore ja, som er en stor sejr for ja-partierne. Så er det her i virkeligheden et demokratisk nederlag, at vi har fået den næstlaveste valgdeltagelse ved en EU-afstemning nogensinde,” siger han.

Du kan høre hele interviewet med valgforsker Roger Buch her i Radio4 Morgen: 

Roger Buch mener, det især er skuffende, når man ser den lave stemmeprocent i lyset af krigen i Ukraine.

”På baggrund af en historisk situation – nogen vil sige en verdenshistorisk situation – hvor valgdeltagelsen ikke kunne komme højere op. Det må siges at være noget af et nederlag for demokratiet og temmelig skuffende for ja-partierne,” siger han.

Det er niende gang, at vælgerne har skulle stemme om et EU- eller EF-spørgsmål.

Kun én gang tidligere har stemmedeltagelsen været lavere.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet