Nyhedsartikel

Leder af vaccineindsats på Aarhus Universitetshospital og i Skanderborg: “Det er et nogo at tage sine børn med”

Katrine Volsing

Lad børnene blive hjemme, når du selv skal vaccineres. Sådan lyder et opråb fra lederen af vaccineindsatsen på Aarhus Universitetshospital og i Skanderborg.

Der er ikke mandskab til at tage sig af børnene, hvis man får det dårligt eller besvimer i forbindelse med vaccinationen. Derfor opfordrer leder af vaccineindsatsen på Aarhus Universitetshospital og Skanderborg, Anette Rantala, til at man dukker op til sin vaccination uden børn.

“Det er uhensigtsmæssigt at tage sine børn med. Vi opfordrer til, at man kommer selv, fordi man hurtigt skal igennem, og vi skal vaccinere mange. Og man skal efterfølgende kunne gå fra vaccinationslokalet uden at skulle koncentrere sig om ens børn”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hvis børnene er med, risikerer de at fjerne fokus fra opgaven med at vaccinere:

“Om det er dén mor eller far, der har barnet med, som bliver utilpas, eller om det er én i observationsområdet, der bliver det, så har vi oplevelsen af, at børnene bliver ret forskrækkede, og at det hurtigt er noget, vi skal hjælpe med. Vi vil rigtig gerne koncentrere os om at vaccinere, så mange som muligt lige nu, og så vil vi gerne koncentrere os om at passe godt på dem, som bliver utilpasse”, siger hun.

Der er typisk tale om det, man kalder vasovagale besvimelser, som er den hyppigste årsag til besvimelser. De er karakteriseret ved blodtryksfald, bleghed, kvalme, opkastning og koldsved, og skyldes ofte, at folk ikke har spist eller drukket nok. Man bliver svimmel, og besvimer eventuelt efterfølgende. Tilstanden kan være meget ubehagelig, men er ufarlig, og nem at behandle.

Det sker hver eneste dag, at folk bliver utilpasse på vaccinationscentrene i Skanderborg og på Aarhus Universitetshospital. Det fortæller Anette Rantala, der er leder af vaccineindsatsen de to steder:

“Lige nu vaccinerer vi på de fleste centre over 1000 borgere om dagen, så der ser vi flere gange om dagen, at der kortvarigt er nogle, der bliver utilpasse og lige skal ned og ligge. Det i sig selv er ikke voldsomt, og det oplever de borgere, der bliver utilpasse egentlig heller ikke – men de oplever det, hvis de har deres børn med. For dem har de et behov for at tage sig af undervejs, og det er svært, hvis man bliver utilpas,” siger hun.

Hun oplever, at der ofte er børn med mor eller far, når de skal have deres coronavaccine:

“Vi ser dagligt i alle vores centre, at der er børn med i hånden. Rigtig mange vender om i døren, når vi siger til dem, at det ikke er en god ide at have børn med. Så skynder de sig hjem med dem og får en nabo til at kigge efter dem eller finder en anden løsning, og så kommer de ned og bliver vaccineret lidt forsinket, men det sker altså dagligt lige nu”, siger hun.

Børnene skal altså blive derhjemme lyder opfordringen:

“Det er et no go at tage sine børn med. Vores vaccinationsindsats har et omfang, så der typisk også er åbent om aftenen og i weekenderne, så vi håber rigtig meget, at man som familie kan hjælpe hinanden med at passe hinandens børn i det omfang, det er nødvendigt for at blive vaccineret”, siger hun.

Hør interviewet med Anette Rantala, der er leder af vaccineindsatsen på Aarhus Universitets Hospital og Skanderborg, her:

Læs også

03.07.22

Mette Frederiksen vil ikke sige hvornår vi skal have folketingsvalg

Statsminister Mette Frederiksen vil stadig ikke kommentere på, hvornår der bliver udskrevet folketingsvalg. Men det er i dag lykkedes TV2, at få statsministeren til at svare på spørgsmål, efter at De Radikale i går meldte ud, at de vil have udskrevet et valg inden den 4. oktober, og før Folketinget mødes igen efter sommerferien. Mette…

Læs mere
02.07.22

R siger nej til advokatvurdering: Vil have hurtigt valg

Der er ikke flertal for, at kommissionsberetning vurderes af uvildige advokater, som blå blok gerne vil have. Omskrivninger og tilføjelser og nyt afsnit 7 om, hvorfor Radikale ikke støtter en advokatvurdering. De Radikale bakker ikke op om en advokatvurdering af Minkkommissionens rapport, men opfordrer statsminister Mette Frederiksen (S) til at udskrive valg efter sommerferien. Det…

Læs mere
01.07.22

Kristian Thulesen Dahl lander topjob i havneselskab

Kristian Thulesen Dahl bliver ny direktør i Port of Aalborg. Det sker efter nyligt exit fra Dansk Folkeparti. Tidligere formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl har fundet et nyt job. Han er blevet udpeget som ny administrerende direktør i virksomheden Port of Aalborg. Det oplyses i en pressemeddelelse. Port of Aalborg har ansvaret for…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet