Nyhedsartikel

Lektor: Ruslands angreb på Ukraine er en invasion

Ida Kristensen
idk@radio4.dk

Rusland er ved at invadere det østlige Ukraine. Det vurderer lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, som Radio4 har talt med her til morgen.

”Det lyder på det, som vi kan se, som om at de (russerne, red.) i hvert fald går ind med landstyrker nu i det østlige Ukraine. Det er svært at finde ud af, hvad der ellers sker. Der er missilangreb forskellige steder, men ind til videre ser det ud som en invasion af landjord i det Østlige Ukraine. Så er det en invasion,” siger han.

Prorussiske separatiststyrker har samtidig iværksat massive angreb på ukrainske styrker i den østukrainske by Donetsk. Det skriver det russiske nyhedsbureau Interfax ifølge Reuters.

Der er angreb flere steder – ikke alle angreb er bekræftet. Der er meldinger om brag og eksplosioner ved en lang række byer. Det gælder blandt andet hovedstaden Kiev, Kharkiv, Kramatorsk, Odessa og Mariupol.

Militære faciliteter i hovedstaden Kiev og byen Kharkiv er blevet udsat for missilangreb, skriver Reuters.

Det er alle tegn på, at russerne er i gang med et større angreb på Ukraine, lyder konklusionen fra Peter Viggo Jacobsen.

”De laver missilangreb på kommandosystemer og andet. De prøver at lamme Ukraines evne til at styre deres soldater og give dem ordre fra centralt hold. Det er også den måde USA typisk indleder sine krige på med massive missilangreb for at ramme kommunikationscentre og andre vigtige ting,” siger Peter Viggo Jakobsen.

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix 

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet