Nyhedsartikel

Lektor: Ruslands angreb på Ukraine er en invasion

Ida Kristensen
idk@radio4.dk

Rusland er ved at invadere det østlige Ukraine. Det vurderer lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, som Radio4 har talt med her til morgen.

”Det lyder på det, som vi kan se, som om at de (russerne, red.) i hvert fald går ind med landstyrker nu i det østlige Ukraine. Det er svært at finde ud af, hvad der ellers sker. Der er missilangreb forskellige steder, men ind til videre ser det ud som en invasion af landjord i det Østlige Ukraine. Så er det en invasion,” siger han.

Prorussiske separatiststyrker har samtidig iværksat massive angreb på ukrainske styrker i den østukrainske by Donetsk. Det skriver det russiske nyhedsbureau Interfax ifølge Reuters.

Der er angreb flere steder – ikke alle angreb er bekræftet. Der er meldinger om brag og eksplosioner ved en lang række byer. Det gælder blandt andet hovedstaden Kiev, Kharkiv, Kramatorsk, Odessa og Mariupol.

Militære faciliteter i hovedstaden Kiev og byen Kharkiv er blevet udsat for missilangreb, skriver Reuters.

Det er alle tegn på, at russerne er i gang med et større angreb på Ukraine, lyder konklusionen fra Peter Viggo Jacobsen.

”De laver missilangreb på kommandosystemer og andet. De prøver at lamme Ukraines evne til at styre deres soldater og give dem ordre fra centralt hold. Det er også den måde USA typisk indleder sine krige på med massive missilangreb for at ramme kommunikationscentre og andre vigtige ting,” siger Peter Viggo Jakobsen.

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix 

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet