Nyhedsartikel

Lektor: Ruslands angreb på Ukraine er en invasion

Ida Kristensen
idk@radio4.dk

Rusland er ved at invadere det østlige Ukraine. Det vurderer lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, som Radio4 har talt med her til morgen.

”Det lyder på det, som vi kan se, som om at de (russerne, red.) i hvert fald går ind med landstyrker nu i det østlige Ukraine. Det er svært at finde ud af, hvad der ellers sker. Der er missilangreb forskellige steder, men ind til videre ser det ud som en invasion af landjord i det Østlige Ukraine. Så er det en invasion,” siger han.

Prorussiske separatiststyrker har samtidig iværksat massive angreb på ukrainske styrker i den østukrainske by Donetsk. Det skriver det russiske nyhedsbureau Interfax ifølge Reuters.

Der er angreb flere steder – ikke alle angreb er bekræftet. Der er meldinger om brag og eksplosioner ved en lang række byer. Det gælder blandt andet hovedstaden Kiev, Kharkiv, Kramatorsk, Odessa og Mariupol.

Militære faciliteter i hovedstaden Kiev og byen Kharkiv er blevet udsat for missilangreb, skriver Reuters.

Det er alle tegn på, at russerne er i gang med et større angreb på Ukraine, lyder konklusionen fra Peter Viggo Jacobsen.

”De laver missilangreb på kommandosystemer og andet. De prøver at lamme Ukraines evne til at styre deres soldater og give dem ordre fra centralt hold. Det er også den måde USA typisk indleder sine krige på med massive missilangreb for at ramme kommunikationscentre og andre vigtige ting,” siger Peter Viggo Jakobsen.

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix 

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet