Nyhedsartikel

Liberal Alliance kræver advokatvurdering og FE-kommission for at støtte ny regering

Redaktionen
redaktionen@radio4,dk

Flere partier er nervøse for, at støtten til en advokatvurdering af minksagen og en undersøgelse af FE-sagen kan blive ofret i regeringsforhandlingerne mellem Venstre og Socialdemokraterne. Liberal Alliance afviser nu at støtte en fremtidig regering, der ikke entydigt støtter begge tiltag.

Der er ingen politisk opbakning til en regering, hvis ikke den forfølger Liberal Alliances ultimative krav om at få lavet en kommissionsundersøgelse af FE-sagen og samtidig igangsætte en uvildig advokatvurdering af det retslige ansvar i minksagen.

Det siger medlem af Folketinget for partiet, Ole Birk Olesen, da vært på Radio4-programmet Det Blå Hjørne, Casper Dall, spørger:

Kan Liberal Alliance støtte en regering, der ikke entydigt går ind for en kommissionsundersøgelse af FE-sagen og en advokatvurdering af minksagen?

“Nej,” siger Liberal Alliances, Ole Birk Olesen til Radio4.

Hør hele udsendelsen af Det blå hjørne med Liberal Alliances gruppeformand, Ole Birk Olesen, her:

I programmet fortæller det liberale folketingsmedlem, at partiet bevidst har undladt at fremlægge beslutningsforslag om de to kardinalpunkter, så længe at partiet aktivt deltog i forhandlingerne om en ny regering over midten.

“Men nu har vi ikke været en del af de forhandlinger i snart tre uger, så den tid er efterhånden snart gået. Vi går ind for, at der skal være en advokatvurdering. Når vi har været tilbageholdende med at stille forslag om det, så er det, fordi vi har betragtet det, som om punktet stadig var en del af regeringsforhandlingerne,” siger Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance.

Op til valget krævede en lang række partier herunder Venstre, at der blev igangsat en undersøgelse af FE-sagen, umiddelbart efter et nyt Folketing var sammensat. Det forslag tilsluttede Socialdemokratiet sig med det forbehold, at kommissionen først går i gang, når straffesagen mod den tidligere FE-chef Lars Findsen er afgjort.

På samme måde har der med Venstres mandater flere gange været et politisk flertal for at igangsætte en advokatvurdering for at vurdere det juridiske ansvar i minksagen.

Alligevel har flere af de partier, der nu har meldt sig ud af regeringsforhandlingerne, udtrykt en stigende bekymring for, at støtten til en kulegravning af de to skandaler vil forsvinde som led i en studehandel mellem Venstre og Socialdemokratiet.

I studiet hos Radio4 var også partileder fra Nye Borgerlige, Pernille Vermund, der tirsdag fremsætter beslutningsforslag for at sikre Folketingets opbakning til en uvildig advokatundersøgelse af, om én eller flere ministre kan stilles juridisk til ansvar for deres rolle i minksagen.

“Jeg synes jo, at det ville være oplagt at lave et tilsvarende beslutningsforslag på FE-skandalen. Når vi ser på mandaterne i Folketinget, så er der et flertal i dag, som gik til valg på, at de ønskede en advokatvurdering af både minksagen og FE-skandalen, og jeg håber selvfølgelig, at de partier står fast, og at det er vigtigere for dem at få undersøgt det her, end det er at få ministerbiler,” siger Pernille Vermund i Det Blå Hjørne på Radio4.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Læs også

04.02.23

22 har anmeldt PFAS-relateret sygdom som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring forventer flere anmeldelser, efterhånden som der forskes i stofferne. PFAS mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende og føre til kræftsygdomme, men der er ikke megen håndgribelig viden om konsekvenserne af at have været udsat for PFAS-stoffer. Derfor er det svært at få anerkendt en sygdom eller andre dårligdomme, der efter alt at…

Læs mere
03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet