Nyhedsartikel

Lukkede kraftværker bliver genåbnet for at sikre strøm og varme

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Nu kommer tre kraftværker igen i spil for at sørge for, at vi de næste to vintre har energi nok. Det drejer sig om to kraftværker i Jylland, Studstrupværkets blok 4 og Esbjergværkets blok 3 og Kyndbyværkets blok 21 på Sjælland. Blokkene på Studstrupværket og Kyndbyværket blev taget ud af drift i henholdsvis i år og i 2020.

Det er rettidig omhu at lukke dele af tre danske kraftværker, så risikoen for, at strømmen bliver afbrudt, bliver begrænset. Det siger professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen:

– Min vurdering er, at vi med det her tiltag hjælper hele det nordeuropæiske elsystem med at undgå strømafbrydelser, fordi vi sikrer, at der er en større base af kraftværker til rådighed.

Driften af kraftværkerne bliver genoptaget, hvis der bliver behov for det de to næste vintre. Energistyrelsen advarede forleden om risikoen for strømafbrydelser på grund af knaphed på elektricitet. En risiko, der ifølge energiprofessoren bliver mindre, når de tre blokke til produktion af el bliver holdt i gang.

To af værkerne kan anvende kul, mens det tredje bruger letolie, og selv om brugen af kul og olie bliver forlænget, mener Brian Vad Mathiesen ikke entydigt, at det øger klimabelastningen. Kraftværkerne vil ikke køre, når der er billigere alternativer fra for eksempel sol og vind.

– De her værker kommer kun til at køre midlertidigt, hvis der bliver behov for det, og hvis der ikke er billigere alternativer på markedet. Desuden skal man tage højde for de adfærdsmæssige ændringer, der sker i øjeblikket og han nævner, at folk for eksempel isolerer deres boliger, køber varmepumper og kører mindre i bil. Hele den samlede effekt at klimabelastningen kender vi ikke, siger han.

Et bredt flertal i folketinget bakker op om beslutningen om at udskyde lukningen af de tre danske kraftværker. Det gør regeringens støttepartier – De Radikale, Enhedslisten og SF –  og Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Alternativet ifølge TV2.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen afviser, at der skulle være et modsætningsforhold mellem at holde kraftværksblokkene åbne i længere tid og at nå de danske klimamål.

– Vi udbygger massivt vores vedvarende energi og er godt i gang med at udskifte gasfyr med fjernvarme. Og jeg tror også, at opbakningen til den grønne omstilling vil forsvinde ret hurtigt, hvis folk ikke havde strøm i kontakten, siger han til TV2.

De tre kraftværker er Ørsteds. Virksomheden venter “en række tekniske og bemandingsmæssige udfordringer, som skal løses”. Der skal laves vedligehold på anlæggene og skaffes specialiseret bemanding.

– Det er et arbejde, som Ørsted nu går i gang med, udtaler administrerende direktør Mads Nipper i en pressemeddelelse. På grund af energikrisen vil Ørsted bidrage til at sikre forsyningen, selv om det stadig er “vores holdning, at vi som samfund skal udfase brugen af gas, olie og kul hurtigst muligt”, lyder det.

 

 

 

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet