Nyhedsartikel

Lukkede kraftværker bliver genåbnet for at sikre strøm og varme

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Nu kommer tre kraftværker igen i spil for at sørge for, at vi de næste to vintre har energi nok. Det drejer sig om to kraftværker i Jylland, Studstrupværkets blok 4 og Esbjergværkets blok 3 og Kyndbyværkets blok 21 på Sjælland. Blokkene på Studstrupværket og Kyndbyværket blev taget ud af drift i henholdsvis i år og i 2020.

Det er rettidig omhu at lukke dele af tre danske kraftværker, så risikoen for, at strømmen bliver afbrudt, bliver begrænset. Det siger professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen:

– Min vurdering er, at vi med det her tiltag hjælper hele det nordeuropæiske elsystem med at undgå strømafbrydelser, fordi vi sikrer, at der er en større base af kraftværker til rådighed.

Driften af kraftværkerne bliver genoptaget, hvis der bliver behov for det de to næste vintre. Energistyrelsen advarede forleden om risikoen for strømafbrydelser på grund af knaphed på elektricitet. En risiko, der ifølge energiprofessoren bliver mindre, når de tre blokke til produktion af el bliver holdt i gang.

To af værkerne kan anvende kul, mens det tredje bruger letolie, og selv om brugen af kul og olie bliver forlænget, mener Brian Vad Mathiesen ikke entydigt, at det øger klimabelastningen. Kraftværkerne vil ikke køre, når der er billigere alternativer fra for eksempel sol og vind.

– De her værker kommer kun til at køre midlertidigt, hvis der bliver behov for det, og hvis der ikke er billigere alternativer på markedet. Desuden skal man tage højde for de adfærdsmæssige ændringer, der sker i øjeblikket og han nævner, at folk for eksempel isolerer deres boliger, køber varmepumper og kører mindre i bil. Hele den samlede effekt at klimabelastningen kender vi ikke, siger han.

Et bredt flertal i folketinget bakker op om beslutningen om at udskyde lukningen af de tre danske kraftværker. Det gør regeringens støttepartier – De Radikale, Enhedslisten og SF –  og Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Alternativet ifølge TV2.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen afviser, at der skulle være et modsætningsforhold mellem at holde kraftværksblokkene åbne i længere tid og at nå de danske klimamål.

– Vi udbygger massivt vores vedvarende energi og er godt i gang med at udskifte gasfyr med fjernvarme. Og jeg tror også, at opbakningen til den grønne omstilling vil forsvinde ret hurtigt, hvis folk ikke havde strøm i kontakten, siger han til TV2.

De tre kraftværker er Ørsteds. Virksomheden venter “en række tekniske og bemandingsmæssige udfordringer, som skal løses”. Der skal laves vedligehold på anlæggene og skaffes specialiseret bemanding.

– Det er et arbejde, som Ørsted nu går i gang med, udtaler administrerende direktør Mads Nipper i en pressemeddelelse. På grund af energikrisen vil Ørsted bidrage til at sikre forsyningen, selv om det stadig er “vores holdning, at vi som samfund skal udfase brugen af gas, olie og kul hurtigst muligt”, lyder det.

 

 

 

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet