Nyhedsartikel

28-årig kvinde blev misbrugt af voldtægtsdømt læge: Føler sig svigtet af hospital

Tobias Hansen Bødker, Jais Nørgaard Alstrøm
tohb@radio4.dk , jna@radio4.dk

En i dag 28-årig kvinde blev udsat for et seksuelt overgreb af en nu voldtægtsdømt læge, da hun sidste år var indlagt på Aarhus Universitetshospital med influenza. Nu kritiserer hun hospitalet for ikke at tage godt nok hånd om hende efter overgrebet. Hospitalsdirektør er “frygtelig ked af” kvindens oplevelse. 

Et seksuelt overgreb begået af en ung mandlig læge har sat dybe spor i en 28-årig kvindelig patient, der i marts sidste år var indlagt med influenza og høj feber på en isolationsstue på Aarhus Universitetshospital. 

Igennem næsten en halv time blev kvinden udsat for flere seksuelle overgreb af lægen, Carlos Shiralipour, der undervejs kaldte sit offer “unge frøken” og sig selv for “Hr. Doktor.” 

Lægen misbrugte blandt andet sin stilling til at nive i kvindens brystvorter, tage hende på brysterne, berøre hendes klitoris og føre sine fingre ind vaginalt og analt under dække af, at der skulle være tale om undersøgelser.

Nu fortæller kvinden for første gang offentligt om, hvordan hun i timerne og dagene efter overgrebet følte sig massivt svigtet af Aarhus Universitetshospital, der blandt andet ikke tilbød hende krisehjælp ovenpå overgrebet.  

“De (Aarhus Universitetshospital, red.) skulle have tilbudt mig krisehjælp, men det gør de ikke. Overhovedet. De gør ingenting,” siger kvinden, der af hensyn til sagens karakter ikke ønsker at stå frem med navn, men Radio4 er bekendt med hendes identitet.  

Kvinden fortæller om oplevelserne på Aarhus Universitetshospital i Radio4-podcasten “I hænderne på ‘Hr. Doktor’”. 

“Det foregik på et hospital. De har en psykiatrisk afdeling tæt på. Så må de finde en psykiater, en psykolog eller en psykoterapeut og sige: “prøv at høre, vi har lige en situation.” Men det gør de ikke. De gør ingenting,” siger hun.  

Advokat: Hospitalet har svigtet 

Sagen mod den nu 31-årige Carlos Shiralipour udsprang af den politianmeldelse, der blev indgivet i marts sidste år, efter at den i dag 28-årige kvinde havde fortalt sundhedspersonalet på Aarhus Universitetshospital om lægens overgreb.

Siden meldte yderligere tre kvinder lægen for overgreb og krænkelser. En af dem, 42-årige Mathilde Blicher, har siden fået diagnosen PTSD. Hun kom på skadestuen i Viborg med et skadet knæ, men Carlos Shiralipour viste sig at misbruge sin stilling til at begå overgreb mod hende.  

Carlos Shiralipour er derudover dømt for at udsætte to andre kvinder for blufærdighedskrænkelse ved at tage dem på brysterne. Retten i Aarhus gav i december sidste år lægen en dom på to års fængsel. En afgørelse, som Vestre Landsret stadfæstede i går. 

Henrik Hougaard, der er bistandsadvokat for den 28-årige kvinde, mener, at Aarhus Universitetshospital svigtede hans klient i timerne efter overgrebet. 

“I en så speciel situation, hvor en almindelig patient bliver udsat for et så alvorligt overgreb på et offentligt hospital, må man kunne forvente, at der straks iværksættes især psykologbistand til min klient,” siger han. 

En ulykkelig sag

Thomas Balle Kristensen, der er konstitueret hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital, vil ikke kommentere den konkrete sag, men siger, at han er ked af, at “kvinden ikke har følt sig tilstrækkeligt hjulpet.”  

“Jeg er ulykkelig på vegne af hele sundhedsvæsenet over, at den unge kvinde har været ude for det, hun har været ude for. Jeg håber ikke, at andre kommer ud for noget lignende,” siger Thomas Balle Kristensen.

“Jeg er på vegne af Aarhus Universitetshospital frygtelig ked af, hvad hun har været ude for,” siger han. 

Hospitalsdirektøren mener, at hospitalet har handlet rigtigt i forhold til at få suspenderet lægen og få dokumenteret, hvad patienten havde oplevet. 

“Der har været mulighed for at trække på krisepsykolog i sådan nogle situationer. Det kan jeg selvfølgelig kun beklage, at kvinden ikke har oplevet, at den hjælp, der har været givet, har været tilstrækkelig,” siger Thomas Balle Kristensen. 

Så du er ked af, at hun har en oplevelse af, at der ikke er givet tilstrækkeligt hjælp. Men vurderer du, at der er givet tilstrækkelig hjælp? 

“Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, når den her kvinde ikke føler sig hjulpet, men jeg vil ikke gå ind og kommentere konkret på sagen,” siger han. 

Ifølge Thomas Balle Kristensen har Aarhus Universitetshospital på baggrund af kvindens oplevelser “arbejdet på at styrke den ordning, der er knyttet til forløbet for patienter, der har været udsat for overgreb i form af fast tilknytning af krisepsykolog.” 

 

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet