Nyhedsartikel

Maleri af Simon Spies skal overmales: “Folk bliver krænket over ingenting”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Murmaleriet af Simon Spies på Simon Spies’ egen plads i Helsingør skal overmales. Det vedtog et flertal i byrådet i aftes. Det sker efter, at Helsingør byråd ellers i begyndelsen af året vedtog, at pladsen skulle blive ved med at bære den tidligere rejsekonges navn. Men det er ikke alle, der er begejstrede for den beslutning.

“Nu har det hængt dernede i så mange år. Folk er gået forbi og hilser ‘Hej Simon Spies’, og så tænker man, han var rejsekonge og havde morgenbolledamer, og så griner man lidt af det, og så går man videre. Men folk bliver krænket over ingenting. De er gået helt amok med det maleri, og det er latterligt, synes jeg,” siger Carina Frølich, der bor i Helsingør og er utilfreds med beslutningen om at male maleriet over.

Hun mener, at tiden var en anden dengang.

“Tiderne var anderledes. Det var så mange år siden, og folk føler sig krænket. Det foregik dengang, og det foregår også i dag. Hvis nogen føler sig krænket over det, så gå ud og hjælp dem, der er udsat for det i dag for eksempel,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Carina Frølich, der bor i Helsingør og er utilfreds med beslutningen om at male maleriet over:

Valget stod mellem enten at overmale maleriet eller at forsøge at restaurere maleriet af Simon Spies, fordi det er blevet vandaliseret med graffiti. Helt konkret er der skrevet “PÆDOFIL” hen over.

Det koster cirka 10.000 kroner at male maleriet over. En restauration af maleriet ville koste op mod 19.000 kroner, og det ville ikke kunne garanteres, at det originale maleri ikke ville tage skade.

Mette Lene Jensen er 1. viceborgmester for Venstre i Helsingør Kommune, og hun siger, at en overmaling er den bedste løsning set fra et økonomisk synspunkt.

“Hvis det ikke kan renses op, så skal vi bruge penge på, at en ny kunstner skal komme og male det helt op, og det er langt dyrere,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Mette Lene Jensen, 1. viceborgmester for Venstre i Helsingør Kommune, her: 

Men det er ærgerligt, mener Carina Frølich fra Helsingør.

“Det er historisk. Skal vi gå rundt hver eneste gang, vi er utilfredse med noget og slette historien?,” siger hun.

Hun forstår dog også godt, hvorfor man måske er nødt til at gøre det.

“Jeg ved, at de bliver ved med at lave hærværk det sted. Jeg er bare sur og skuffet over, at dem der laver hærværk, de vinder på det her. Men jeg kan godt se, at det kommer til at koste. Jeg synes bare, det er synd og trist.”

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet