Nyhedsartikel

Mange togansatte bliver overfaldet på arbejde

Ritzau

Personalet i togene oplever både fysiske og verbale overfald, når de er på arbejde.

Det fremgår af en spørgeskemaundersøgelse, som Dansk Jernbaneforbund har foretaget.

Knap hver femte respondent er i løbet af de seneste tre måneder blevet overfaldet fysisk, viser tallene.

415 har deltaget i undersøgelsen.

Det er særligt, når personalet skal validere folks billetter, at overfaldene sker.

Ifølge Preben S. Pedersen, forbundsformand for Dansk Jernbaneforbund, oplever alt for mange kolleger i togene et alt for råt arbejdsmiljø.

– Tallene fortæller en grum historie om, hvad vores kolleger oplever i hverdagen ude i togene. Og mange oplever desværre et alt for råt arbejdsmiljø, hvor vold forekommer ofte.

– Den situation hverken må eller skal vi acceptere, siger han i en pressemeddelelse.

Næsten 80 procent af dem, som har besvaret undersøgelsen, har oplevet at blive overfaldet verbalt på arbejde inden for de seneste tre måneder, fremgår det.

Hvis man skal problemerne til livs, bør man først og fremmest se på bemandingen i togene, foreslår formanden.

– Vi skal sikre, at man aldrig går alene i toget på udsatte strækninger.

– For det andet skal vi løbende uddanne frontpersonalet endnu bedre i konflikthåndtering, så de har de nyeste og bedste redskaber i deres værktøjskasse, lyder det.

Størstedelen af personalet oplever desuden, at tonen i togene er blevet “mere rå” efter coronapandemien.

Det er en fortælling, som formanden sagtens kan genkende.

– Der er grupper, der reagerer meget negativt på autoriteter, og som finder det ok at overfalde vores kolleger verbalt. Den tendens fortæller andre faggrupper også om, siger han.

– Jeg tror, at vi alle skal sige fra overfor den udvikling, hvis den skal vendes.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet