Nyhedsartikel

Mange togansatte bliver overfaldet på arbejde

Ritzau

Personalet i togene oplever både fysiske og verbale overfald, når de er på arbejde.

Det fremgår af en spørgeskemaundersøgelse, som Dansk Jernbaneforbund har foretaget.

Knap hver femte respondent er i løbet af de seneste tre måneder blevet overfaldet fysisk, viser tallene.

415 har deltaget i undersøgelsen.

Det er særligt, når personalet skal validere folks billetter, at overfaldene sker.

Ifølge Preben S. Pedersen, forbundsformand for Dansk Jernbaneforbund, oplever alt for mange kolleger i togene et alt for råt arbejdsmiljø.

– Tallene fortæller en grum historie om, hvad vores kolleger oplever i hverdagen ude i togene. Og mange oplever desværre et alt for råt arbejdsmiljø, hvor vold forekommer ofte.

– Den situation hverken må eller skal vi acceptere, siger han i en pressemeddelelse.

Næsten 80 procent af dem, som har besvaret undersøgelsen, har oplevet at blive overfaldet verbalt på arbejde inden for de seneste tre måneder, fremgår det.

Hvis man skal problemerne til livs, bør man først og fremmest se på bemandingen i togene, foreslår formanden.

– Vi skal sikre, at man aldrig går alene i toget på udsatte strækninger.

– For det andet skal vi løbende uddanne frontpersonalet endnu bedre i konflikthåndtering, så de har de nyeste og bedste redskaber i deres værktøjskasse, lyder det.

Størstedelen af personalet oplever desuden, at tonen i togene er blevet “mere rå” efter coronapandemien.

Det er en fortælling, som formanden sagtens kan genkende.

– Der er grupper, der reagerer meget negativt på autoriteter, og som finder det ok at overfalde vores kolleger verbalt. Den tendens fortæller andre faggrupper også om, siger han.

– Jeg tror, at vi alle skal sige fra overfor den udvikling, hvis den skal vendes.



Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet