Nyhedsartikel

Manglende jordemødre og højsæson for fødsler skaber utryghed

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er en meget uheldig cocktail, som i disse måneder udfolder sig på landets fødegange.

Juni, juli og august er højsæson for antallet af fødende, men det er også sæson for jordemødrenes ferie.

Dertil skal lægges, at hospitalerne i forvejen har svært ved, at ansætte jordemødre nok.

Det siger Lis Munk, som er formand for Jordemoderforeningen.

“Hvis du har ti fødende men kun seks jordemødre, så får du travlt. Jo travlere jordemoderen har, jo større er risikoen for, at der kan opstå fejl. Vi gør alt for, at den fødende ikke skal opleve, at vi har travlt, men vi oplever at måtte gå på kompromis.”

Du kan høre hele interview med Lis Munk her:

Lis Munk peger på, at travlheden er værst i Region Hovedstaden.

I et konkret eksempel fra Hvidovre Hospital, som er landets største fødeafdeling, har Magasinet Femina fået indblik i en oversigt pr. 12. juli. Den viser, at der fra den 12. juli og frem til 30. juli var over 70 vagter på fødeafdelingen, som ikke var dækket.

Men på trods af eksemplet fra Hvidovre Hospital mener Lise Lotte Andersen, overlæge og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, at det fortsat er sikkert og trygt at føde på de danske hospitaler.

“Det er ikke i Danmark utrygt at føde, det er vigtigt at sige. Vi skal ikke skræmme de fødende. Jordemødrene er pressede derude, men det er kommunikation og omsorg som de skærer ned på, og ikke selve hjælpen – derfor skal vi skræmme de fødende, for det er ikke utrygt.”

Du kan høre hele interviewet med Lise Lotte Andersen her:

Hvidovre Hospital har ikke haft mulighed for at stille op til et interview, men i et skrifteligt svar anerkender de, at der bliver prioriteret hårdere i sommerferiemånederne.

“Vi prioriterer hele tiden opgaverne på fødeafdelingerne, særligt om sommeren. Derfor vil der også nogle gange blive udsat noget, fordi vi har travlt med andre og mere presserende opgaver. Dette sker altid efter en nøje faglig vurdering.

Det er trygt at føde i sommerferien, selvom der i perioder kan være ekstra travlt på grund af ferieafvikling og generelt mangel på medarbejdere i sundhedsvæsnet,” lyder det i svaret.

Foto: Jens Dige/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet