Nyhedsartikel

Marianne tog lån for at holde hjulene i gang under corona. Nu frygter hun konkurs

Steffan Axelsen & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Mange tusinder virksomheder landet over må i morgen til lommerne.

Fredag den 1. april er nemlig tidsfristen for at tilbagebetale det momslån, som 34.000 virksomheder optog under sidste efterårs coronabølge.

Selv om datoen hele tiden har ligget fast, så kan flere virksomheder ende med at blive hårdt ramt af tilbagebetalingen og måske endda gå konkurs.

Én af de virksomhedsejere, som fra i morgen risikerer konkurs, er Marianne Rasmussen, som er indehaver af kjolebutikken Dronning Dagmar i Valby.

Hun optog et lån på 288.000 kroner fra staten for at holde gang i hjulene under corona, men hun mener ikke, at hun har haft mulighed for at få ordenligt gang i hjulene igen.

Virksomhederne kan nemlig nu afdrage lånet over to år via SKAT til en rente på 8,73% om året. Det betyder for Marianne Rasmussen, at hun de næste to år skal tilbagebetale ca. 12.000 kroner om måneden.

“Det er jo nogle penge, jeg ikke plejer at have i overskud, når det er almindelig hverdag. Så jeg ved jo slet ikke, om jeg kan arbejde de penge hjem. Og hvis jeg ikke kan arbejde dem hjem, så kan jeg ikke betale, og hvis jeg ikke kan betale, så går jeg konkurs,” siger hun.

Hør hele interviewet med Marianne Rasmussen, der frygter at gå konkurs, her:

Det er dog ikke kun Marianne Rasmussen, der går med en bekymring. Hos brancheorganisationen SMV Danmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder i Danmark, er de bange for, at det kan få konsekvenser for rigtig mange virksomheder.

“Et typisk lån er på en halv million – det vil sige over 20.000 kroner om måneden, der skal betales tilbage. Vores medlemmer må bogstaveligt talt gå fra hus og hjem. Vi har set de første virksomhedsejere, der hæfter personligt for gælden og derfor er nødt til at sælge deres bolig for at betale tilbage,” siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent hos SMV Danmark.

SMV Danmark og Marianne Rasmussen ser derfor også gerne, at fristen for at tilbagebetale momslånet bliver udskudt.

“Når man har forsøgt at hjælpe mange virksomheder igennem, så mener jeg også, at man skal hjælpe dem det sidste stykke af vejen. Vi er jo ikke usunde virksomheder, når det bliver hverdag igen, så derfor tænker jeg, man skulle udsætte det et halvt år, så vi kan få gang i hjulene igen,” siger Marianne Rasmussen.

Men ifølge Socialdemokratiets skatteordfører Troels Ravn, så er der ingen planer om at forlænge betalingsfristen, selv om han over for Radio4 anerkender, at flere virksomheder kan komme i økonomisk klemme fra i morgen.

“Vi skal tilbage til en almindelig situation nu. Virksomheder, der har brug for likviditet må gå i sin bank og få et lån,” siger han.

34.000 virksomheder optog sidste år et samlet momslån på i alt 13,4 milliarder kroner, mens coronapandemien rasede.

Foto: Pivatfoto

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet