Nyhedsartikel

Marianne tog lån for at holde hjulene i gang under corona. Nu frygter hun konkurs

Steffan Axelsen & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Mange tusinder virksomheder landet over må i morgen til lommerne.

Fredag den 1. april er nemlig tidsfristen for at tilbagebetale det momslån, som 34.000 virksomheder optog under sidste efterårs coronabølge.

Selv om datoen hele tiden har ligget fast, så kan flere virksomheder ende med at blive hårdt ramt af tilbagebetalingen og måske endda gå konkurs.

Én af de virksomhedsejere, som fra i morgen risikerer konkurs, er Marianne Rasmussen, som er indehaver af kjolebutikken Dronning Dagmar i Valby.

Hun optog et lån på 288.000 kroner fra staten for at holde gang i hjulene under corona, men hun mener ikke, at hun har haft mulighed for at få ordenligt gang i hjulene igen.

Virksomhederne kan nemlig nu afdrage lånet over to år via SKAT til en rente på 8,73% om året. Det betyder for Marianne Rasmussen, at hun de næste to år skal tilbagebetale ca. 12.000 kroner om måneden.

“Det er jo nogle penge, jeg ikke plejer at have i overskud, når det er almindelig hverdag. Så jeg ved jo slet ikke, om jeg kan arbejde de penge hjem. Og hvis jeg ikke kan arbejde dem hjem, så kan jeg ikke betale, og hvis jeg ikke kan betale, så går jeg konkurs,” siger hun.

Hør hele interviewet med Marianne Rasmussen, der frygter at gå konkurs, her:

Det er dog ikke kun Marianne Rasmussen, der går med en bekymring. Hos brancheorganisationen SMV Danmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder i Danmark, er de bange for, at det kan få konsekvenser for rigtig mange virksomheder.

“Et typisk lån er på en halv million – det vil sige over 20.000 kroner om måneden, der skal betales tilbage. Vores medlemmer må bogstaveligt talt gå fra hus og hjem. Vi har set de første virksomhedsejere, der hæfter personligt for gælden og derfor er nødt til at sælge deres bolig for at betale tilbage,” siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent hos SMV Danmark.

SMV Danmark og Marianne Rasmussen ser derfor også gerne, at fristen for at tilbagebetale momslånet bliver udskudt.

“Når man har forsøgt at hjælpe mange virksomheder igennem, så mener jeg også, at man skal hjælpe dem det sidste stykke af vejen. Vi er jo ikke usunde virksomheder, når det bliver hverdag igen, så derfor tænker jeg, man skulle udsætte det et halvt år, så vi kan få gang i hjulene igen,” siger Marianne Rasmussen.

Men ifølge Socialdemokratiets skatteordfører Troels Ravn, så er der ingen planer om at forlænge betalingsfristen, selv om han over for Radio4 anerkender, at flere virksomheder kan komme i økonomisk klemme fra i morgen.

“Vi skal tilbage til en almindelig situation nu. Virksomheder, der har brug for likviditet må gå i sin bank og få et lån,” siger han.

34.000 virksomheder optog sidste år et samlet momslån på i alt 13,4 milliarder kroner, mens coronapandemien rasede.

Foto: Pivatfoto

Læs også

30.03.23

Offentlig hjælp til abortturisme: “Dybt problematisk, at man rådgiver på den måde”

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde videregivet oplysninger om abortmuligheder i andre lande til kvinder, der har fået afvist at få en abort i Danmark. Dybt problematisk, lyder kritikken.  Det er “fuldstændig uacceptabelt,” at ansatte i det danske sundhedsvæsen i flere tilfælde har været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de…

Læs mere
30.03.23

Murermester ser intet behov for at fjerne nøgenkalender – Organisation opfordrer til påbud

Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi. Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser. Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra…

Læs mere
30.03.23

Sundhedsansatte vejleder danske kvinder i at omgå abortloven

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de skaffer sig adgang til aborter, som kvinderne ikke kan få efter dansk lovgivning.  Opdateret kl. 11.20 med svar fra Region Midtjylland. I flere tilfælde har ansatte i det danske sundhedsvæsen stået klar til at vejlede kvinder om,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet