Nyhedsartikel

Markant højere risiko for svært komplicerede fødsler, hvis moderen har været smittet med corona

Simon Sandemand og Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Gravide kvinder, der får corona tæt på fødslen har en markant forhøjet risiko for en svært kompliceret fødsel eller i yderste konsekvens, at barnet ikke overlever. Det understreger de nyeste tal fra Den Danske Database for Covid-19 i Graviditet.

Ifølge rapporten er der mindst 21 par, der siden pandemien begyndte, der har mistet deres barn ved fødslen, hvor moderen har været smittet med corona.

En af dem er Karoline Oreskov. Hun mistede i januar sidste år sin søn Oscar, bare en time efter han blev født.

“Jeg tester positiv og bliver ret syg med feber og ender med at skulle i isolation væk fra min familie. Jeg har været syg i halvanden uge, og så begynder jeg at lægge mærke til, at jeg mærker mindre liv. Jeg tager på hospitalet, og de siger, at det ser fint ud. Men dagen efter begynder min krop at sætte den her fødsel i gang, og jeg når kun lige ind på hospitalet, inden de siger, at Oscar han skal ud, og det skal være nu. Og så går det meget stærkt, jeg får et akut kejsersnit, og så når jeg faktisk ikke at se ham, før de erklærer ham død”, siger hun.

Hør interviewet med Karoline Oreskov her: 

I de 21 tilfælde, hvor kvinder har mistet deres barn, har de haft en positiv coronatest indenfor 28 dage.

“Hos nogle af de gravide kvinder, hvor barnet gik til, kunne vi se, at der var covid i moderkagen. Covid har angrebet moderkagen, så barnet ikke har kunnet få den ilt og den næring, det skulle have, og derfor er det gået til. Det er under graviditeten, at vi har set de her komplikationer. Men der er også enkelte, der er gået til fordi, de er blevet født for tidligt,” siger Annemette Wildfang Lykkebo, der er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi og til daglig ledende overlæge på Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler på Sygehus Lillebælt i Kolding.

Desuden spiller vaccinen ind for, hvor stor risikoen er for at miste sit barn, hvis man får corona.

“Af de alvorlige tilfælde, vi har haft, har kun ganske få været vaccinerede. Jeg mener, at af de 82 var det kun tre, der var vaccineret og resten var uvaccinerede. Det er hundrede procent sikkert, at vaccination beskytter de gravide mod at få alvorlige sygdomme eller opleve en af de her komplikationer”, siger hun.

Hør interviewet med Annemette Wildfang Lykkebo, der er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi og til daglig ledende overlæge på Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler på Sygehus Lillebælt i Kolding, her: 

Den Danske Database for Covid-19 i Graviditet har monitoreret området siden starten af corona. Siden dengang har anbefalingerne omkring vaccination af gravide ændret sig en del. Det var først i sommeren sidste år, at sundhedsmyndighederne anbefalede vaccination af gravide.

Selvom tilslutningen til vaccinen ikke var særlig stor til at starte med, skønnes det dog i dag, at ca. tre fjerdedele af alle gravide har fået corona-vaccinen.

“Vi har efterhånden på verdensplan vaccineret millioner af gravide kvinder, og der er ikke observeret nogen fosterskader eller skader for mor. Derfor mener jeg på baggrund af det her, at det er meget vigtigt, at man bliver vaccineret”, siger Annemette Wildfang Lykkebo, der er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

Dengang Karoline Oreskov blev gravid med Oscar, kunne man ikke blive vaccineret. Men i dag er hun vaccineret og har en datter på fire måneder.

“Jeg har det godt. I visse situationer er jeg stadig påvirket af det, der er sket, men ellers så lever jeg i min lille babyboble i øjeblikket. Vi valgte ret tidligt at være ret åbne omkring det og sørge for at få snakket om det og være sikre på, at alle vidste, hvad vi havde været igennem. Og vi gør meget ud af, at han er en del af vores familie, og at folk ved, at han har været her. Så det er sådan, vi prøver at bearbejde det”, siger hun.

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet