Nyhedsartikel

Massiv støtte til borgerforslag om længere barsel til forældre til flerlinge: “Man har kun ét sæt hænder”

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Både far og mor skal have barselsorlov, når der kommer tvillinger. Det ønske fremgår af et borgerforslag, der lige nu har vind i sejlene.

Borgerforslaget, der lige nu har fået 32.387 underskrifter, foreslår at udvide barslen for flerlingefamilier med 26 uger med barselsdagpenge, som forældrene kan dele mellem sig. Flerlingefamilier er betegnelsen for familier, der har fået flere spædbørn på én gang.

“Når man får tvillinger, så har man ingen idé om, hvad man går ind til. Da vi kom hjem fra hospitalet, skulle min mand tilbage på arbejde. Så stod jeg pludselig der med to meget små, præmature tvillinger og kun to hænder. Når der er to børn og kun én voksen til stede, så er der altid et barn, der kommer til at ligge alene, fordi der er én, der skal trøstes, skiftes eller har behov for at være i ens arme,” siger Anne Mette Dych Olsen fra Randers, der er mor til to for tidligt fødte tvillingedrenge, der i dag er knap et år gamle. Hun er én af de godt 32.000 danskere, der støtter borgerforslaget.

Hør hele interviewet med Anne Mette Dych Olsen om, hvorfor hun mener, at borgerforslaget bør blive til virkelighed, her:

For at et borgerforslag bliver taget op af politikerne, skal det have minimum 50.000 underskrifter.

Det vil imidlertid have store omkostninger for samfundet, hvis forældre, der får flere børn ad gangen, kan benytte sig af 26 ugers ekstra barsel, vurderer Nikolaj Arpe Harmon, der er lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

“Den helt store omkostning er jo, at når man giver mennesker mere barsel, så er de ikke på arbejdsmarkedet og genererer ikke nogen indkomst. Derudover skal de jo have noget at leve af. Det koster selvfølgelig også noget at overføre barselsdagpenge til dem,” siger han.

Hør hele interviewet med Nikolaj Arpe Harmon her:

Foto: Thomas Juul/Ritzau Scanpix

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet