Nyhedsartikel

Massiv støtte til borgerforslag om længere barsel til forældre til flerlinge: “Man har kun ét sæt hænder”

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Både far og mor skal have barselsorlov, når der kommer tvillinger. Det ønske fremgår af et borgerforslag, der lige nu har vind i sejlene.

Borgerforslaget, der lige nu har fået 32.387 underskrifter, foreslår at udvide barslen for flerlingefamilier med 26 uger med barselsdagpenge, som forældrene kan dele mellem sig. Flerlingefamilier er betegnelsen for familier, der har fået flere spædbørn på én gang.

“Når man får tvillinger, så har man ingen idé om, hvad man går ind til. Da vi kom hjem fra hospitalet, skulle min mand tilbage på arbejde. Så stod jeg pludselig der med to meget små, præmature tvillinger og kun to hænder. Når der er to børn og kun én voksen til stede, så er der altid et barn, der kommer til at ligge alene, fordi der er én, der skal trøstes, skiftes eller har behov for at være i ens arme,” siger Anne Mette Dych Olsen fra Randers, der er mor til to for tidligt fødte tvillingedrenge, der i dag er knap et år gamle. Hun er én af de godt 32.000 danskere, der støtter borgerforslaget.

Hør hele interviewet med Anne Mette Dych Olsen om, hvorfor hun mener, at borgerforslaget bør blive til virkelighed, her:

For at et borgerforslag bliver taget op af politikerne, skal det have minimum 50.000 underskrifter.

Det vil imidlertid have store omkostninger for samfundet, hvis forældre, der får flere børn ad gangen, kan benytte sig af 26 ugers ekstra barsel, vurderer Nikolaj Arpe Harmon, der er lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

“Den helt store omkostning er jo, at når man giver mennesker mere barsel, så er de ikke på arbejdsmarkedet og genererer ikke nogen indkomst. Derudover skal de jo have noget at leve af. Det koster selvfølgelig også noget at overføre barselsdagpenge til dem,” siger han.

Hør hele interviewet med Nikolaj Arpe Harmon her:

Foto: Thomas Juul/Ritzau Scanpix

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet