Nyhedsartikel

Massiv støtte til borgerforslag om længere barsel til forældre til flerlinge: “Man har kun ét sæt hænder”

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Både far og mor skal have barselsorlov, når der kommer tvillinger. Det ønske fremgår af et borgerforslag, der lige nu har vind i sejlene.

Borgerforslaget, der lige nu har fået 32.387 underskrifter, foreslår at udvide barslen for flerlingefamilier med 26 uger med barselsdagpenge, som forældrene kan dele mellem sig. Flerlingefamilier er betegnelsen for familier, der har fået flere spædbørn på én gang.

“Når man får tvillinger, så har man ingen idé om, hvad man går ind til. Da vi kom hjem fra hospitalet, skulle min mand tilbage på arbejde. Så stod jeg pludselig der med to meget små, præmature tvillinger og kun to hænder. Når der er to børn og kun én voksen til stede, så er der altid et barn, der kommer til at ligge alene, fordi der er én, der skal trøstes, skiftes eller har behov for at være i ens arme,” siger Anne Mette Dych Olsen fra Randers, der er mor til to for tidligt fødte tvillingedrenge, der i dag er knap et år gamle. Hun er én af de godt 32.000 danskere, der støtter borgerforslaget.

Hør hele interviewet med Anne Mette Dych Olsen om, hvorfor hun mener, at borgerforslaget bør blive til virkelighed, her:

For at et borgerforslag bliver taget op af politikerne, skal det have minimum 50.000 underskrifter.

Det vil imidlertid have store omkostninger for samfundet, hvis forældre, der får flere børn ad gangen, kan benytte sig af 26 ugers ekstra barsel, vurderer Nikolaj Arpe Harmon, der er lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

“Den helt store omkostning er jo, at når man giver mennesker mere barsel, så er de ikke på arbejdsmarkedet og genererer ikke nogen indkomst. Derudover skal de jo have noget at leve af. Det koster selvfølgelig også noget at overføre barselsdagpenge til dem,” siger han.

Hør hele interviewet med Nikolaj Arpe Harmon her:

Foto: Thomas Juul/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet