Nyhedsartikel

Massiv støtte til borgerforslag om længere barsel til forældre til flerlinge: “Man har kun ét sæt hænder”

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Både far og mor skal have barselsorlov, når der kommer tvillinger. Det ønske fremgår af et borgerforslag, der lige nu har vind i sejlene.

Borgerforslaget, der lige nu har fået 32.387 underskrifter, foreslår at udvide barslen for flerlingefamilier med 26 uger med barselsdagpenge, som forældrene kan dele mellem sig. Flerlingefamilier er betegnelsen for familier, der har fået flere spædbørn på én gang.

“Når man får tvillinger, så har man ingen idé om, hvad man går ind til. Da vi kom hjem fra hospitalet, skulle min mand tilbage på arbejde. Så stod jeg pludselig der med to meget små, præmature tvillinger og kun to hænder. Når der er to børn og kun én voksen til stede, så er der altid et barn, der kommer til at ligge alene, fordi der er én, der skal trøstes, skiftes eller har behov for at være i ens arme,” siger Anne Mette Dych Olsen fra Randers, der er mor til to for tidligt fødte tvillingedrenge, der i dag er knap et år gamle. Hun er én af de godt 32.000 danskere, der støtter borgerforslaget.

Hør hele interviewet med Anne Mette Dych Olsen om, hvorfor hun mener, at borgerforslaget bør blive til virkelighed, her:

For at et borgerforslag bliver taget op af politikerne, skal det have minimum 50.000 underskrifter.

Det vil imidlertid have store omkostninger for samfundet, hvis forældre, der får flere børn ad gangen, kan benytte sig af 26 ugers ekstra barsel, vurderer Nikolaj Arpe Harmon, der er lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

“Den helt store omkostning er jo, at når man giver mennesker mere barsel, så er de ikke på arbejdsmarkedet og genererer ikke nogen indkomst. Derudover skal de jo have noget at leve af. Det koster selvfølgelig også noget at overføre barselsdagpenge til dem,” siger han.

Hør hele interviewet med Nikolaj Arpe Harmon her:

Foto: Thomas Juul/Ritzau Scanpix

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet