Nyhedsartikel

Medlem af Europa-parlamentet lægger sig fladt ned i pantstrid: ‘Jeg har ikke gjort nok’

Andreas Stenshøj og Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Asger Christensen, der sidder i Europa-Parlamentet for Venstre, erkender, at han ikke har gjort nok for at komme problemet med pantfrie dåser ved grænsen til Tyskland til livs. Det fortæller han til Radio4.

Sagen er taget op, fordi EU-domstolens generaladvokat for nylig vurderede, at grænsekøbmændene fortsat skal have lov til at sælge pantfrie dåser til de danske grænsehandlende.Dermed vurderer han, at Dansk Erhvervs klagesag tilbage fra 2019 om, at grænsekøbmændene salg af pantfrie dåser er i strid med EU-reglerne skal afvises og ikke har noget på sig.

Vurderingen betyder ikke noget juridisk, men i to ud af tre sager ender afgørelsen med at være den samme som generaladvokatens vurdering. Afgørelsen i sagen falder endegyldigt til sommer.

Og dét ærgrer Asger Christensen, der har arbejdet over 40 år som landmand i nærheden i Kolding og har set med egne øjne, hvordan dåserne ligger og flyder i den danske natur.

“Mange af de pantfri dåser ender i naturen og på mine marker. Det har vi bøvlet med i mange år, og vi har ikke fundet en løsning endnu. Men det er påkrævet, at vi finder en løsning,” siger han til Radio4.

Men han erkender samtidig, at han ikke har gjort nok for at få gjort noget ved problemet.

“Jeg har brugt fire år, og det er ikke kommet på øverste hylde på dagsordenen endnu. Og det erkender jeg.”

Hør interviewet med Asger Christensen, der sidder i Europa-Parlamentet for Venstre, her:

Tilbage i maj 2019 lige op til Europa-Parlamentsvalget sagde Asger Christensen følgende til DR.

“Vi er simpelthen nødt til at gøre noget ved det her miljøsvineri, som vi ser rigtig mange steder i Danmark og også i EU. Dagsordenen er en helt anden nu, end den var for tre år siden. Der tænkte man ikke så meget på genbrug og miljøsvineri.”

Tre år senere er der stadig ikke sket noget, men Asger Christensen vil gøre sit for at få gjort noget ved det nu.

“Jeg vil gøre mit, for at vi får det op på dagsordenen, så vi får løst den her udfordringen på EU-niveau, så dåser og andet ikke ligger og flyder rundt om i naturen,” siger han til Radio4.

Han fortæller, at måden at løse det på, er ved at lave et europæisk gældende system.

“Hvis det her skal virke, skal det vedtages på europæisk niveau. For hvis jeg køber en flaske i Tyskland skal den kunne pantes i Danmark og omvendt. Det nytter ikke, at hver enkelt land vedtager noget, for hvis hvert enkelt land vedtager noget, så har vi 27 modeller på, hvordan pant skal indløses. Derfor er det et EU-anliggende, hvis det skal virke,” siger han.

Radio4 har været i kontakt med grænsehandelssammenslutningen IGG, der repræsenterer grænsekøbmændene. Deres formand, Erik Holm Jensen, udtaler følgende.

‘Vi har ingen kommentar, før der falder dom i sagen til sommer. En dom vi i øvrigt ser frem til’

Danmarks Naturfredningsforening oplyser, at godt 90 procent af de dåser, der efterlades i det syd- og sønderjyske, stammer fra drikkevarer, som ikke er mærket med pant. En aluminiumsdåse kan ligge i naturen i cirka 500 år, før den forgår.

 

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet