Nyhedsartikel

Melodi Grand Prix er en fest og en forbandelse for deltagerne

Astrid Date og Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Landets ældste tv-program Dansk Melodi Grand Prix samler hvert år cirka en million seere. Men gennem alle årene har sangkonkurrencen samtidig været hånet og foragtet som en tilbagevendende prygelknabe for offentligheden.

“Allerede det første år, Danmark var med, var der rigeligt af folk fra pressen og meningsdannere omkring musik, som havde den holdning, at man ikke kan konkurrere om musik; det er dog for lavt og for plat. Og det stigma har så bare hængt ved”, siger musikekspert Henrik Milling.

Og nu er nedgørelsen af melodi grand prix gået for vidt. Det mener sanger og sangskriver Bryan Rice:

“Når jeg siger, at den er gået for vidt for mit vedkommende, så er det fordi jeg synes, man i meget høj grad nedgør de mennesker, som står bag, altså sangskriverne og artisterne, og ikke mindst dem der sætter sig og laver rigtig godt TV. Altså dem der ligesom har hjerteblod med og bruger en stor del af deres liv og talent på at lave indhold, de bliver nedgjort på en meget hensynsløs måde, synes jeg”, siger han.

Han mener derfor, det er vigtigt, at man lytter ordentligt efter, før man taler:

“Jeg synes jo, at når man har en holdning til kunst og kultur, så skal den ikke være hovedløs. Så skal den bunde i en form for indsigt. Du skal simpelthen have givet kunsten en chance, før du ytrer dig offentligt”, siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med sanger og sangskriver, Bryan Rice, her:

Christian Juncker er musiker gennem 26 år, og han stiller op i finalen til dette års Melodi Grand Prix.

Og selvom han mest får positiv feedback, så kan han godt genkende det billede, som Bryan Rice tegner:

“Først og fremmest synes jeg, at jeg mærker opbakning, positive vibes og glæde. Men det er nemt at mene en masse om musikerne og sangerne på forhånd. Det kan være på facebook, hvor man ytrer sig uden måske at tænke sig om, eller på forhånd har beslutte at det er en lortesang, fordi den er med i med i Melodi Grand Prix. Det kan jeg godt se, at der er anstrøg af”, siger han til Radio4 Morgen.

Han ved godt, at hans deltagelse i Melodi Grand Prix kan få nogle folk til tasterne, men han mener dog ikke, at de negative kommentarer hører det at være en offentlig person til:

“Jeg er med på, man skal kunne tåle at få gode eller dårlige anmeldelser, som forholder sig til musikken. Men at man ser dum ud eller ting, der ikke forholder sig til musikken, den slags kommentarer synes jeg ikke, man skal acceptere. Selvom man er en offentlig person, så har man ret til at blive behandlet ordentligt ligesom alle mulige andre”, siger han.

Jakob Sveistrup er komponist og han vandt Melodi Grand Prix i 2005, hvor han sang nummeret ‘Tænder på dig’. Og dengang var det ikke et stort problem med negative kommentarer.

“I 2005 var der ikke så meget af den slags. Der var et chatrum på DR, som man kunne skrive på, så det var ikke noget, der fandtes for alvor”, siger han til Radio4 Morgen.

Dog mener han ikke, at problemet kan isoleres til Melodi Grand Prix.

“Det er et samfundsmæssigt problem, at folk føler sig usårlige på de sociale medier. At de kan sidde og svine til, som de har lyst, og det tror jeg ikke er unikt for Dansk Melodi Grand Prix, men en generel problematik, der skal tages op helt nede i folkeskolen”, siger han.

Og han fortryder ikke, at han stillede op til Melodi Grand Prix dengang.

“Det har betydet for mig, at jeg har kunnet leve af musikken i 17 år nu. Det har været et rigtig godt vindue for mig. Det der har været rigtig svært for mig, det er at nuancere billeet af mig som musiker efterfølgende. For når man får det her prædikat af at have været med i den her konkurrence, så har medierne og musikbranchen en lyst til at holde en fast i det syn på en, som gør at det er svært at nuancere billedet af sig selv som udøvende kunstner”, siger han.

Hør interviewet med Christian Juncker, musiker gennem 26 år, som stiller op i finalen til dette års Melodi Grand Prix og sanger og komponist Jakob Sveistrup, som han vandt Melodi Grand Prix i 2005 med nummeret ‘Tænder på dig’:

Dette års Melodi Grand Prix bliver afholdt lørdag d. 5. marts i Herning og sendt på DR.

 

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet