Nyhedsartikel

Mens giftstoffer spreder sig, vil Forsvarsministeriet bruge fire år på test af metoder

SØREN MEJER JENSEN, NANNA BUNDGAARD BRUUN & MIKKEL VIE JENSEN
smje@radio4.dk / nabb@jfmedier.dk / mivje@jfmedier.dk

Forsvarsministeriet vil bruge fire år på at teste metoder, der kan stoppe giftstoffer i at sprede sig ved flyvestationerne. Det på trods af, at der ifølge eksperter allerede er gennemtestede metoder.

Èt pilotprojekt til 1-2 millioner kroner, som skal teste afværgemetoder. Det er hvad Forsvarsministeriet indtil videre har planlagt at sætte ind med overfor de omfattende forureninger med PFAS-giftstoffer på Forsvarets flyvestationer de næste fire år. Det fortæller Avisen Danmark og Radio4 i dag.

Prioriteringen møder hård kritik fra eksperter, der undrer sig over, at Forsvarsministeriet i stedet for at bremse forureningernes spredning, nu vil bruge fire år på at teste metoder. Det på trods af, at der allerede er en lang række gennemtestede og effektive metoder til afværge og oprensning. Metoder som det norske forsvar begyndte at bruge i 2012.

– Det er at gøre grin med befolkningen. Der findes allerede detaljerede erfaringer fra andre lande. Specielt Norge, men også Australien, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet og adjungeret professor ved Harvard University og fortsætter:

– Problemet er, at så går der fire år til, hvor PFAS-stofferne siver og breder sig endnu mere, og så bliver opgaven endnu større.  Her har vi en tikkende bombe, som spreder sig for hver dag, der går. Det er uansvarligt at vente fire år.

Bjarne W. Strobel, sektionsleder og lektor i miljøkemi på Københavns Universitet, er også uforstående overfor, at Forsvarsministeriet vil bruge fire år på at teste metoder, når der allerede findes en lang række velkendte og effektive metoder.

– En lille del af løsningen er altid at optimere sine metoder, men det ændrer jo ikke ved, at man skal bruge de kendte metoder til at tage det helt store slæb med at få fjernet eller stoppet spredningen her og nu, siger Bjarne W. Strobel til Radio4 og Avisen Danmark.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail, at nye risikovurderinger, erfaringer eller teknologier vil afgøre, om der iværksættes yderligere tiltag udover pilotprojektet.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ønsker heller ikke at stille op til interview med Avisen Danmark eller Radio4.

Fredag er forsvarsministeren indkaldt til et samråd om PFAS-forureninger på Forsvarsministeriets arealer. Her vil flere af Folketingets forsvarsordførere have forsvarsministeren til at redegøre for Forsvarets handlinger.

Hør interviewet med Venstres vikarierende forsvarsordfører, Christoffer Melson, her:

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet