Nyhedsartikel

Frederiksen, Ellemann og Løkke: Vi har brug for hinanden

Mette Frederiksen har tidligere haft Ellemann-Jensen og Løkke som modstandere. Nu danner de regering sammen.

S-formand Mette Frederiksen, som igen bliver statsminister, siger på et pressemøde om kommende SVM-regering med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og politisk leder for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen, at der er behov for at tage ansvar og samarbejde hen over midten.

Derfor er SVM-regeringen skabt.

– Vi mener, at vi kan træffe de beslutninger, der er nødvendige. Vi kommer til at sigte højt. Det kunne godt være anderledes, men vi vælger hinanden til, siger Mette Frederiksen.

Ellemann-Jensen tilføjer:

– Trods vores uenigheder har vi besluttet os for at gå sammen.

– Vi har alle måtte strække os mod hinanden. Men resultatet er en reformregering, som vil tage fat i de udfordringer, landet står overfor.

Ellemann-Jensen henviser til, at især S og V i årevis har bekriget hinanden, men nu skal sidde i regering sammen.

Venstre har i lang tid pure afvist at sidde i regering med Socialdemokratiet og gøre Mette Frederiksen til statsminister igen.

Venstre er dog kommet på andre tanker og har foretaget en kovending efter folketingsvalget 1. november.

Løkke er mere end stolt over at være en del af SVM-regeringen. Kort efter 2019-valget, hvor han ønskede en SV-regering som Venstres formand og daværende statsminister, gik han af som partiets formand. Senere forlod han helt partiet og stiftede Moderaterne.

– For at sige det lige ud er jeg stolt over at stå her i dag og være med til at skabe en ny regering for Danmark. Det er befrielsens øjeblik igen, siger Løkke.

Regeringsgrundlaget indeholder en række elementer af både rød og blå politik.

Blandt andet skal Danmark være klimaneutral i 2045, og der skal indføres en flyafgift samt en CO2-afgift på landbruget.

SVM-regeringen vil også fremrykke de øgede forsvarsudgifter, så Danmark fra 2030, ikke 2033 som hidtil, bruger to procent af bruttonationalproduktet (bnp) på forsvar og sikkerhed. Det skal blandt andet finansieres ved at afskaffe en helligdag. Formentlig store bedesag, lyder det fra Frederiksen.

Den nye regering vil desuden øge den strukturelle beskæftigelse med 45.000 mennesker. Og der skal nedsættes en kommission, som undersøger hjemsendelser af medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste.

/ritzau/

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet