Nyhedsartikel

Mette Thiesen vil have fjernet undervisningsbog fra pædagoguddannelsen

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Bogen ‘Køn, seksualitet og mangfoldighed’ er en del af et obligatorisk undervisningsforløb på pædagoguddannelsen, men Mette Thiesen, Dansk Folkepartis børne- og familieordfører, har nu bedt uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund fra Moderaterne svare på, om det er på sin plads, at pædagogstuderende undervises i bogen. Mette Thiesen mener nemlig ikke, at den passer ind på uddannelsen:

“Børn helt ned i børnehave og dagtilbud skal ikke forholde sig til, om der er nogen, der mener, at der er tusind forskellige køn. Der er to køn, drenge og piger, og den er ikke længere. Dét, pædagoger skal fokusere på, er at skabe et rigtig godt udviklingsmiljø for de her børn, give dem tryghed, omsorg og nærhed, og det indbefatter ikke, at man skal drive en form for politisk dagsorden. Så jeg synes, det er dybt problematisk, og jeg mener ikke, at bogen skal bruges på uddannelsen overhovedet,” siger hun til Radio4 Morgen.

Men det er ikke sådan, bogen er tænkt. Det siger Steen Baagøe Nielsen, som er køns- og uddannelsesforsker på Roskilde Universitet og redaktør på bogen ‘Køn, seksualitet og mangfoldighed’.

“Den sigter mod pædagogerne og slet ikke mod børnene eller borgerne, som pædagogerne retter sig mod. Det er en tekstsamling, og det er tænkt som et oplæg til at lave noget god undervisning og skabe nogle gode debatter, så pædagogerne kan blive klogere på, hvad det er, de kan risikere at møde ude i dagsinstitutionerne, eller hvor de nu er henne,” siger han til Radio4 Morgen.

“Den præsenterer en række tekster af forskellige forfattere og diskuterer på forskellige måder, hvilken viden vi har om køn og familiedannelse, omkring seksualitet og krop i et ligestillingsperspektiv. Og det er noget, vi skal ifølge loven. Pædagogerne skal på forskellige måder arbejde for at skabe mere ligestilling, og det er det bogen tager fat på,” siger han.

Hør debatten mellem Mette Thiesen, Dansk Folkepartis børne- og familieordfører og Steen Baagøe Nielsen, som er køns- og uddannelsesforsker på Roskilde Universitet og redaktør på bogen ‘Køn, seksualitet og mangfoldighed’, her:

I 2014 blev det obligatoriske modul ‘Køn, seksualitet og mangfoldighed’ indført på pædagoguddannelsen. Her undervises de kommende pædagoger i at forholde sig til det private, det intime og det personlige på en professionel måde. Bogen ‘Køn, seksualitet og mangfoldighed’ er en del af undervisningsforløbet i dag.

Astrid Larsen er pædagogstuderende på Campus Carlsberg i København. Hun har modtaget undervisning i teori fra bogen ‘Køn, seksualitet og mangfoldighed’, og hun var glad for undervisningsforløbet:

“Jeg har lært mange forskellige ting, mener jeg selv. Det første, vi lærte fra den, var sådan noget med seksualitet hos funktionsnedsatte. Det fandt jeg meget interessant, for det går man ikke og tænker over til daglig. Det gav mig et bredere perspektiv på mennesker og var en lidt mere inkluderende tilgang. At selvom man er forskellige, så er man stadig ligesom alle andre mennesker,” siger hun til Radio4.

Hør interviewet med Astrid Larsen er pædagogstuderende på Campus Carlsberg i København her: 

Steen Baagøe Nielsen, som er køns- og uddannelsesforsker på Roskilde Universitet og redaktør på bogen ‘Køn, seksualitet og mangfoldighed’, mener, at bogen gør sit job.

“Dagligt oplever de ude i institutionerne bekymrede forældre over, at drengen går i kjole etc. Den her kønnede dagsorden er allerede en dagsorden i dagsinstitutionerne, og det skal pædagogerne have gode redskaber til at kunne forholde sig til, og vi giver dem noget af den viden med forskellige tilgange i den bog her. Nogle af de her spørgsmål kan se banale ud, men det er noget, man kan opleve som almindelig pædagog, og det er spørgsmål som kan være vanskelige at diskutere, og som vi ofte oplever, at de pædagogstuderende er rigtig glade for bliver rammesat på en ordentlig måde. Den her bog er meget populær,” siger han.

Men Mette Thiesen, der er Dansk Folkepartis børne- og familieordfører, mener sagtens, at pædagogerne kan gå til forskellige situationer, uden at den her bog skal lære dem om det.

“Selvfølgelig har jeg tiltro til, at omsorgspersoner på grund af faglighed og store hjerte vil tage sig af de børn, der er, og hjælpe dem på vej. Men at man ligesom putter en politisk dagsorden ind i det, hvor man begynder at diskutere, hvad mand og kvinde er, og at der er flere kønsidentiteter… Jeg mener simpelthen ikke, at det hører til på pædagoguddannelserne. Jeg mener bestemt, at man uden denne bog kan blive en god pædagog.”

Radio4 har forsøgt at få et interview med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund fra Moderaterne. Ministeriets pressetjeneste oplyser, at hun ikke har mulighed for at stille op til interview, og henviser til, at ministeren er pålagt at svare mundtligt d. 22. marts, fordi Mette Thiesens spørgsmål er et såkaldt §20-spørgsmål.

Læs også

25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet