Nyhedsartikel

Mikkel Bjørn om syg 6-årig dansk dreng i syrisk fangelejr: Han skal ikke hertil

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Tilstanden for den seksårige danske dreng, der stadig sidder i fangelejr i Syrien, er bekymrende forværret, og han bør evakueres i løbet af uger.

Sådan lyder konklusionen i en vurdering fra Sundhedsstyrelsen (SST) til Udenrigsministeriet, som flere medier har set.

Alligevel skal han blive i Syrien, mener regeringen.

For nyligt besluttede regeringen nemlig at lade et enkelt dansk barn og hans mor blive tilbage i de syriske fangelejre, mens to andre børn skal evakueres sammen med deres mor.

Den beslutning bliver kritiseret fra flere fronter. Blandt andet fra Radikale Venstres udlændingeordfører, Christian Friis Bach.

“Sundhedstilstanden hos drengen må vægte højere end sikkerhedsrisikoen. Det kan vi godt håndtere. Der er en risiko for, at han ikke overlever, hvis vi ikke får ham hjem, og derfor skal vi have ham hjem,” siger Christian Friis Bach.

Men hos Dansk Folkeparti er de enige med regeringen om, at drengen skal blive i Syrien.

“De mennesker, der har tilsluttet sig et folkemorderisk terrorregime, har afskrevet sig retten til at kalde sig danske og afskrevet retten til at komme tilbage,” siger Mikkel Bjørn, indfødsretsordfører i Dansk Folkeparti og formand for Folketingets Indfødsretsudvalg.

Hør interviewet med Mikkel Bjørn, indfødsretsordfører i Dansk Folkeparti og formand for Folketingets Indfødsretsudvalg, her: 

Mikkel Bjørn mener heller ikke, at Danmark har nogen særlig forpligtelse over for drengen, trods hans danske pas.

“Hvad er det, der gør ham dansk? Hans forældre har fået dansk statsborgerskab på et tidspunkt, men det skulle de aldrig have haft, og det skulle han heller ikke, så vi har ikke nogen særlig forpligtelse, synes jeg,” siger Mikkel Bjørn.

Drengen er den sidste ud af 21 danske børn, der skal blive tilbage i Syrien med sin mor, efter regeringen i sidste uge valgte at evakuere to andre børn og deres mor.

Mikkel Bjørn mener, at hvis det kun handlede om drengen, ville spørgsmålet være anderledes.

“Var det kun den her dreng, der kom hjem til Danmark så ville jeg være væsentlig mindre kritisk, men hvis moren skal med hjem, synes jeg, at det er et vigtigere hensyn at tage til danskers tryghed og sikkerhed,” siger Mikkel Bjørn til Radio4.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet