Nyhedsartikel

Minister vil forbyde buræg – men først i 2035

Ritzau, Camilla Wilhardt Boesen

Fødevareministeren forbyder oprettelse af nye burhønseanlæg fra 2023. Resten skal udfases i løbet af 12 år.

Fra starten af 2023 bliver det ulovligt at starte som ny producent af buræg i Danmark. Samtidig skal eksisterende burægproducenter udfases i løbet af 12 år.

Det fortæller minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S).

“Der er rigtig mange fra industrien, i storkøkkener og i medicinalindustrien, der bruger buræg, så for at komme det sidste til livs, laver vi et forbud,” siger han.

I 2015 fjernede Lidl buræg fra sit sortiment og siden også som ingrediens i egne fødevarer, og andre kæder som Dansk Supermarked og Coop fulgte efter.

I 2010 udgjorde buræg 61 procent af den samlede produktion af æg i Danmark. I 2021 var det tal faldet til knap 13 procent ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Dyrenes Beskyttelse er glade for forbud

Hos Dyrenes Beskyttelse er man glad for, at buræg nu udfases.

“Vi er først og fremmest rigtig glade for det forbud. Det var på tide, men vi synes selvfølgelig, det er en lang overgangsperiode,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, til Radio4 Morgen.

Selvom produktionen af burhøns nu udfases, er der stadig noget at arbejde med i ægproduktionen.

“Vi fjerner den værste produktionstype i ægproduktion med forbuddet af buræg, så vi hæver bundniveauet. Men der er stadig udfordringer, som skal arbejdes på. Men der er klart en forbedring for hønsene,” siger Britta Riis.

Hør hele interviewet med Britta Riis, direktør i Dyrenes beskyttelse, i Radio4 Morgen her:

Danske Æg er positive, men ser udfordringer 

Der er fordele og ulemper ved forbuddet, mener Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i brancheorganisationen Danske Æg.

“Vi har selv omlagt størstedelen af produktionen, så forslaget lyder da rigtigt, men vi må lige se forslaget i detaljer,” siger Jørgen Nyberg Larsen.

Han mener, at produktionen af buræg skal udfases til en vis grad.

“Der er også produktioner i dag – blandt andet til medicinalindustrien, som kun kan foregå i bure, og jeg synes, det er ærgerligt, hvis vi skal flytte dem ud af landet.”

Han ser også gerne, at forslaget modificeres, så nogle producenter kan stoppe før, mens andre kan fortsætte hele perioden.

Hør hele interviewet med Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i brancheorganisationen Danske Æg, i Radio4 Morgen her:

Hensyn til producenterne

Regeringen har spurgt Justitsministeriet til råds om, hvordan man undgår ekspropriation. Det ville betyde, at producenterne har krav på erstatning, fordi de ikke længere kan drive virksomhed.

“Vi har gerne villet udfase det med buræg hurtigst muligt. Men vi har jo et behørigt hensyn til dem, der har burægproduktion,” siger Rasmus Prehn.

“Hvis det var mindre tid, vi krævede, så ville vi kunne komme ud i krav om ekspropriation. Det kommer vi udenom ved at lave denne her 12-årige udfasning,” siger Rasmus Prehn.

Det er nærliggende at spørge ministeren, om den lange udfasning af burægproduktionen er et tegn på, at regeringen har lært af Minksagen.

“Det er svært at blande de to sager sammen, for der var en helt ekstraordinær sag, som handlede om folkesundheden. Men det er klart, at det står mejslet i granit, at sådan en situation vil vi ikke ud i en gang til,” siger Rasmus Prehn.

Der er syv burægproducenter i Danmark, oplyser fødevareministeren.

Tirsdag den 13. september afleverede dyreværnsorganisationen Anima flere end 54.000 underskrifter for et forbud mod buræg til fødevareministeren.

Men ministeren lovede allerede i november 2020 at forbyde produktion af buræg efter behandling af et beslutningsforslag fra Enhedslisten. Her var Folketinget enig om at afskaffe burhøns.

Derfor kan Rasmus Prehn træffe beslutningen selv. Det sker ved en ændring af en bekendtgørelse om beskyttelse af æglæggende høns, der har hjemmel i dyrevelfærdsloven.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet