Minkavlerne venter stadig svar fra fødevareminister

Minkavlernes formand Tage Pedersen i hans tomme stalde ved Hedensted. Foto: Brian Karmark

Skrevet af

9. juli 2022

sudi@radio4.dk

sudi@radio4.dk

Det stadig usikkert, hvornår de minkavlere, der har søgt om dvalekompensation, får mulighed for at starte en produktion op igen. De var blevet lovet svar af fødevareminister Rasmus Prehn før sommerferien, om forbuddet mod minkavl bliver ophævet til nytår.

Det svar er ifølge Landbrugsavisen stadig ikke kommet.

Det er et stort problem for de 15 minkavlere, der har søgt om dvalekompensation, at de stadig ikke ved, om de har nogen fremtid i erhvervet, mener formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen.

– Det er en skandale, at de ikke får truffet en beslutning, den er jo ganske nem at træffe. Da mink blev erklæret ulovlig i 2020 på grund af corona, så sagde man, at lige så snart at corona ikke var et samfundsmæssigt problem, kunne man starte med mink, og det er det jo ikke længere, siger han.

Hør ham i vores nyheder:

Allerede den 3. maj vurderede Statens Serum Institut, at sandsynligheden er lav for,  at der opstår en bekymrende virusvariant ved begrænset dansk minkavl.

Fødevareminister Rasmus Prehn siger, at beslutningen bliver overvejet grundigt:

– Det er afgørende, at en beslutning om genåbning træffes på et forsvarligt grundlag. Det er en meget stor beslutning, og vi er nødt til at tænke os grundigt om og overveje det meget nøje, skriver han i et mailsvar til Ritzau.

Ministeren understreger, at der arbejdes på højtryk for så hurtigt som muligt at komme med en afgørelse.

Tage Pedersen siger, at den sene beslutning kan få store konsekvenser for de 15 minkavlere, der gerne vil starte igen. Hvis de ikke snart får et svar, kan det forsinke deres opstart med et år, fordi de ikke kan nå at skaffe avlsdyr og få de tilladelser, der er nødvendige, så de kan komme i gang, siger han.

Afspiller nu

AFTENRADIO

17:05
20:00