Minkgrave kan allerede have forurenet grundvand

Tusindvis af aflivede mink bliver begravet ved Jydske Dragonregiments øvelsesterræn ved Nørre Felding tæt ved Holstebro. Foto: Morten Stricker

Skrevet af

9. december 2020

mmg@radio4.dk

mmg@radio4.dk

Uvildig undersøgelse viser overhængende risiko for forurening af grundvandet ved de store minkgrave i Jylland, hvis ikke der bliver gjort noget straks.

Der er fare for, at grundvandet under minkgravene i Kølvrå og Bovtrup bliver forurenet, hvis myndighederne ikke gør noget med det samme.

Faktisk er der overhængende risiko for, at forurenet væske fra de millioner af begravede mink allerede er endt i grundvandet.

Det viser en rapport som GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland – og Danmarks Tekniske Universitet har lavet for Miljøstyrelsen. En rapport som Radio4 er i besiddelse af. Miljøstyrelsen bestilte rapporten 23. november og modtog den 4. december.

Ifølge statsgeolog og afdelingschef i GEUS, Claus Kjøller, der er en af forskerne bag rapporten, er risikoen for forurening overhængende.

”Under en række antagelser, kan det øverste grundvand allerede være blevet forurenet,” siger Claus Kjøller til Radio4.

Han tilføjer, at der skal laves konkrete målinger ved og under minkgravene, før man med sikkerhed kan sige, om der siver forurenende stoffer ned i grundvandet. Rapporten opfordrer myndighederne til straks at igangsætte disse målinger.

En helt central anbefaling lyder også, at der hurtigst muligt skal laves tag over minkgravene. Det skal gøres for at undgå, at regn fremskynder nedsivning af de skadelige stoffer til grundvandet.

Borgmester i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek (V), har tidligere overfor Radio4 kritiseret nedgravningen af minkene, og han ærgrer sig over rapportens konklusioner.

”Det her beviser bare, at de mink skal graves op hurtigst muligt. Det har hele tiden været mit udgangspunkt,” siger Ulrik Wilbek til Radio4.

Hos Danske Vandværker, der er brancheorganisation for landets vandforsyninger, vækker rapporten vrede.

”Det er dybt bekymrende, og det bekræfter jo, at når vi har rejst de spørgsmål, vi har rejst, så har der været grund til det,” siger formand Susan Münster til Radio4.

Det er blandt andet den ene minkgrav ved Kølvrå i Viborg Kommune, der er placeret meget tæt på det lokale vandværk.

”Hvis det strømmer hen mod drikkevandet, så udgør det jo en enorm risiko,” siger Susanne Münster til Radio4.

Miljøstyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser til Radio4, at der er påbegyndt en forureningsundersøgelse ved begge minkgrave, og at GEUS-rapporten bliver brugt i den sammenhæng.

Miljøstyrelsen oplyser også, at der endnu ikke er truffet beslutning om at bygge et tag over minkgravene.

Radio4 har bedt om en kommentar fra miljøminister Lea Wermelin (S) til rapportens konklusioner, men ministeriet henviser til Fødevareministeriet, der har det overordnede ansvar for nedgravningen af mink.

Fødevareministeriet henviser tilbage til Miljøstyrelsen og har derudover ingen kommentarer til Radio4.

Da Miljøstyrelsen bestilte rapporten 23. november – mere end to uger efter, minkene blev gravet ned – var opgaven til forskerne at komme med anbefalinger til håndtere problemet – dog med det forbehold at minkene ikke skulle graves op.

Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at rapporten fra GEUS og DTU var ‘lækket’. Dette er ikke korrekt og er nu rettet. Vi beklager fejlen.

 

Hør interviewet med statsgeolog og afdelingschef i GEUS, Claus Kjøller, her:

Her kan du høre interviewet med borgmester i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek (V):

Lyt til interviewet med Flemming Hedegaard, der bor i nærheden af minkgraven i Holstebro og er initiativtager til en demonstration mod nedgravningen af mink i Nørre Felding:

Her kan du høre et interview med miljøordfører for Venstre, Jacob Jensen, om sagen:

Hør interviewet med miljøordfører for Dansk Folkeparti og formand for Miljø- og Fødevareudvalget, René Christensen:

Afspiller nu

AFTENRADIO

17:05
20:00