Nyhedsartikel

Manglende viden om lidelse: “Havde mord været lovligt havde jeg begået det”

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

De fleste mennesker finder det ubehageligt eller irriterende, når andre mennesker smasker eller klikker med en kuglepen.

Men for nogle mennesker er lydene et langt større problem end blot irritation. De mennesker lider af misofoni, som kan oversættes til overfølsomhed over for lyde.

Én af dem, som har lidt af misofoni hele livet, er Marianne Andersen Johansen.

“Jeg bliver simpelthen så arrig. Hvis mord havde været tilladt, så havde jeg nok begået det, fordi jeg bliver så arrig, når folk smasker,” siger hun til Radio4.

Christian Hansen lider også af misofoni, og for ham har lidelsen konsekvenser hver eneste dag.

“Jeg spiser altid alene. Derhjemme sidder jeg i et andet rum end min familie og det samme på arbejdspladsen. Jeg går heller aldrig i biografen, for så ville jeg nok ende på forsiden af Ekstra Bladet, af samme grund som Marianne fortæller.”

Du kan høre Christian Hansen og Marianne Andersen Johansen fortælle mere om deres lidelse her:

Fælles for de to er, at de har haft det sådan hele livet, og først i deres voksne liv fået kendskab til, at det er en lidelse.

Der er ikke meget forskning om misofoni, og der findes ingen danske undersøgelser af, hvor mange der lider af det.

En ny engelsk undersøgelse viser dog, at næsten hver femte brite lider af varierende grader af misofoni.

Det stemmer overens med en lignende undersøgelse fra Tyskland, der viste, at 5 procent af befolkning lider af svær misofoni, og for en halv procent af befolkningen er det invaliderende.

Det siger Per Hove Thomsen, professor i børne- og ungdomspsykiatri ved Aarhus Universitet.

Han er den danske ekspert, som har arbejdet mest med misofoni, og i følge ham ved vi alt for lidt om, hvad misofoni egentligt er.

“Det her område er meget dårligt belyst, og vi ved meget lidt om det, men jeg støder ofte på det i forbindelse med andre psykiske lidelser som OCD.”

Hele interviewet med Per Hove Thomsen kan du høre her:

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet