Nyhedsartikel

Manglende viden om lidelse: “Havde mord været lovligt havde jeg begået det”

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

De fleste mennesker finder det ubehageligt eller irriterende, når andre mennesker smasker eller klikker med en kuglepen.

Men for nogle mennesker er lydene et langt større problem end blot irritation. De mennesker lider af misofoni, som kan oversættes til overfølsomhed over for lyde.

Én af dem, som har lidt af misofoni hele livet, er Marianne Andersen Johansen.

“Jeg bliver simpelthen så arrig. Hvis mord havde været tilladt, så havde jeg nok begået det, fordi jeg bliver så arrig, når folk smasker,” siger hun til Radio4.

Christian Hansen lider også af misofoni, og for ham har lidelsen konsekvenser hver eneste dag.

“Jeg spiser altid alene. Derhjemme sidder jeg i et andet rum end min familie og det samme på arbejdspladsen. Jeg går heller aldrig i biografen, for så ville jeg nok ende på forsiden af Ekstra Bladet, af samme grund som Marianne fortæller.”

Du kan høre Christian Hansen og Marianne Andersen Johansen fortælle mere om deres lidelse her:

Fælles for de to er, at de har haft det sådan hele livet, og først i deres voksne liv fået kendskab til, at det er en lidelse.

Der er ikke meget forskning om misofoni, og der findes ingen danske undersøgelser af, hvor mange der lider af det.

En ny engelsk undersøgelse viser dog, at næsten hver femte brite lider af varierende grader af misofoni.

Det stemmer overens med en lignende undersøgelse fra Tyskland, der viste, at 5 procent af befolkning lider af svær misofoni, og for en halv procent af befolkningen er det invaliderende.

Det siger Per Hove Thomsen, professor i børne- og ungdomspsykiatri ved Aarhus Universitet.

Han er den danske ekspert, som har arbejdet mest med misofoni, og i følge ham ved vi alt for lidt om, hvad misofoni egentligt er.

“Det her område er meget dårligt belyst, og vi ved meget lidt om det, men jeg støder ofte på det i forbindelse med andre psykiske lidelser som OCD.”

Hele interviewet med Per Hove Thomsen kan du høre her:

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet