Nyhedsartikel

Moderaterne til oppositionen: Det er for nemt at sige nej

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Hvis regeringen insisterer på at afskaffe store bededag, må Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne indgå det kommende forsvarsforlig med hinanden UDEN deltagelse fra andre partier.

Så kontant var meldingen fra samtlige ni oppositionspartier i et åbent brev til regeringen tirsdag.

Men det er for nemt for oppositionen at stille sig på hælene. Det siger Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin.

”Det er da interessant, man kan blive enige om noget på begge fløje, men det er også nemt nok at sige nej. Kan de blive enige om at finde en anden finansiering? Det synes jeg hellere vi skulle tale om.”

Du kan høre heler interviewet med Monika Rubin her:

Det er oppositionspartierne SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige som står samlet mod regeringen.

Og ifølge medlem af Liberal Alliance Sólbjørg Jakobsen står den samlede opposition ikke kun som modstykke til regeringens forslag, men også til selve metoden.

”Det er et udtryk for, at regeringen har lagt et forslag på bordet og vredet armen rundt på os, for at vi kan være med i en helt anden forhandling. Når regeringen siger; ’de har bare samlet sig for at sige nej’, så er det en decideret løgn.”

Du kan høre hele interviewet med Liberal Alliances Sólbjørg Jakobsen her:

Også for Signe Munk, politisk ordfører for SF, handler modstanden mod regeringen om måden, hvorpå regeringen har stillet et ultimatum for partierne, og hun kalder det flertalstyranni.

”Det er under et år siden, at vi satte os ned og i fællesskab fandt pengene til det nationale kompromis. Vi er villige til at kigge på flere områder, hvor vi kan finde pengene til forsvaret, vi vil bare ikke fjerne store bededag, og vi vil ikke gøre det i pressen.”

Du kan høre hele interviewet med Signe Munk her:

Regeringen vil afskaffe store bededag for at kunne fremrykke de øgede forsvarsudgifter, så Danmark fra 2030 bruger to procent af bruttonationalproduktet på forsvar og sikkerhed.

Det koster 4,5 milliarder kroner at fremrykke de øgede forsvarsudgifter til 2030.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet