Nyhedsartikel

Moderaterne forsvarer afskaffelsen af store bededag

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Der er kritik af regeringens lovforslag om at fjerne store bededag bl.a. fra fagforeninger.

Lizette Risgaard, som er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, mener, at det er dybt kritisabelt, og at det ændrer i den danske model.

“Det er uhørt. Det er et eklatant angreb på den danske model, og det burde de holde sig for gode til. Vi har hele tiden sagt at det er et indgreb i den danske model, og det har de så prøvet at nægte. Men jeg kan jo konstatere, at der ligger et lovforslag, og der står det direkte,” siger hun til Radio4.

Hør interviewet med Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation; en paraplyorganisation for en række fagforeninger og repræsenterer 1,3 millioner danskere, her:

Men det er Jeppe Søe, beskæftigelsesordfører fra Moderaterne, ikke enig i.

“Jeg synes ikke, at vi er inde at lave eklatante angreb på den danske model. Jeg holder meget af den danske model,” siger han til Radio4 Morgen.

Afskaffelsen af store bededag vil ifølge Finansministeriet give staten omkring 3,2 milliarder mere hvert år. De penge skal bruges på forsvaret. Månedslønnede vil blive kompenseret med løn svarende til én arbejdsdag. Almindelig timelønnede vil få timeløn, men må sige farvel til særlige tillæg.

Jeppe Søe siger, at man fjerner et genetillæg som en naturlig konsekvens af afskaffelsen af store bededag. Et genetillæg der ellers forhandlet frem gennem netop den danske model.

“Der er et genetillæg, man selvfølgelig ikke længere skal have, når der ikke er nogen gene ved at gå på arbejde, og nu bliver store bededag jo bare en helt almindelig fredag. Man sætter nogle rammer, og det er de rammer, den danske model skal forhandle ud fra. Det er de virkelighedsrammer vi som politikere skal sætte, og det synes jeg vi skal gøre inden forhandlingerne går i gang, ellers ville det på mange måder være uansvarligt”, siger han.

Hør interviewet med Jeppe Søe, beskæftigelsesordfører fra Moderaterne, her:

Fra politikere uden for regeringspartierne bliver lovforslaget også mødt med kritik.

“Det her med at sige til sine politiske kollegaer at for at være med i forsvarsforliget, så skal I lige æde den her gutter, det synes jeg virkelig ikke er i orden. Jeg synes faktisk, det er en bøllemetode at bruge overfor politiske kollegaer,” siger beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, Nick Zimmermann.

Derfor prøver de i Dansk Folkeparti at samle tropperne rundt om regeringen lige fra SF til Radikale og Liberal Alliance.

“Det er for at sige, at det her vil vi som resten af Folketinget ikke være med til. At vi skal afskaffe store bededag for at få adgangsbilletten til Forsvarsforliget, det er simpelthen ikke i orden. Jeg synes, det fortæller rigtig meget om regeringen, at de gør det på den her måde.”, siger han.

“Jeg tror, at hvis hele det samlede folketing på tværs af partier, står sammen om, at det vil vi ikke finde os i, så håber jeg det kan rykke noget.”

Hør interviewet med Nick Zimmermann, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, her:

Vi har forsøgt at få beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen til at stille op til interview, men det har ministeren ikke ønsket.

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet