Nyhedsartikel

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”.

Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling.

En af dem, for hvem den blå bog blev et dårligt minde, er Matilde Steffens som gik på Egå Gymnasium.

”I min blå bog stod der, at jeg var klassens diktator. Det var ikke just det fedeste at få at vide – at det var sådan mine klassekammerater havde set mig de sidste 3 år.”

Du kan høre hele Matilde Steffens historie her:

Det var Matilde Steffens klassekammerater, som anonymt havde forfattet afsnittet om hende i den blå bog uden kontrol fra lærer eller skolen generelt.

Og det er et problem, mener Helle Rabøl Hansen, der er ph.d. i pædagogisk psykologi, og har forsket i mobning og skoletrivsel i mange år.

”Jeg synes rektorerne, eller andre, bør gribe ind. Skolen er mere eller mindre medorganisator af de her bøger og dermed er de med til at fastholde de her bøger som upopularitetsgallerier – og det går ikke.”

Du kan høre hele Helle Rabøls Hansens argumentation for, hvorfor hun mener, at gymnasierne bør gentænke de blå bøger her:

Formand for Danske Gymnasier, og rektor på Roskilde Gymnasium, Henrik Nevers, mener dog modsat Helle Rabøl Hansen ikke, at gymnasierne har det store ansvar for ukvemsord og hadbeskeder i de blå bøger.

”Det er eleverne som står for skriveriet og distributionen og så bliver det trykt andetsteds. Vi har ikke noget med det at gøre, og det skal vi heller ikke. Vi skal uddanne og danne eleverne så den her slags ord aldrig finder vej til bøgerne, men det er ikke det samme som, at vi har ansvar for hvert et ord og komma.”

Du kan høre hele interviewet med Henrik Nevers her:

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet