Nyhedsartikel

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”.

Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling.

En af dem, for hvem den blå bog blev et dårligt minde, er Matilde Steffens som gik på Egå Gymnasium.

”I min blå bog stod der, at jeg var klassens diktator. Det var ikke just det fedeste at få at vide – at det var sådan mine klassekammerater havde set mig de sidste 3 år.”

Du kan høre hele Matilde Steffens historie her:

Det var Matilde Steffens klassekammerater, som anonymt havde forfattet afsnittet om hende i den blå bog uden kontrol fra lærer eller skolen generelt.

Og det er et problem, mener Helle Rabøl Hansen, der er ph.d. i pædagogisk psykologi, og har forsket i mobning og skoletrivsel i mange år.

”Jeg synes rektorerne, eller andre, bør gribe ind. Skolen er mere eller mindre medorganisator af de her bøger og dermed er de med til at fastholde de her bøger som upopularitetsgallerier – og det går ikke.”

Du kan høre hele Helle Rabøls Hansens argumentation for, hvorfor hun mener, at gymnasierne bør gentænke de blå bøger her:

Formand for Danske Gymnasier, og rektor på Roskilde Gymnasium, Henrik Nevers, mener dog modsat Helle Rabøl Hansen ikke, at gymnasierne har det store ansvar for ukvemsord og hadbeskeder i de blå bøger.

”Det er eleverne som står for skriveriet og distributionen og så bliver det trykt andetsteds. Vi har ikke noget med det at gøre, og det skal vi heller ikke. Vi skal uddanne og danne eleverne så den her slags ord aldrig finder vej til bøgerne, men det er ikke det samme som, at vi har ansvar for hvert et ord og komma.”

Du kan høre hele interviewet med Henrik Nevers her:

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Læs også

03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere
02.02.23

Lægeforeninger er tavse efter sager om døde børn – regionen afviser ansvar

Det er ikke Region Syddanmarks ansvar, når der sker alvorlige fejl hos praktiserende læger, lyder det fra udvalgsformand efter sager om døde børn. Praktiserende Lægers Organisation og Lægeforeningen afviser at stille op til interview.  Det er både “hjerteskærende” og “forfærdeligt,” at sprogbarrierer kan være med til at koste børn livet. Sådan lyder det fra Region Syddanmark,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet