Nyhedsartikel

Mor og hendes to børn er evakueret fra lejr i Syrien

Ritzau
redaktion@radio4.dk

En mor og hendes to børn ankom torsdag aften til Danmark fra al-Roj-lejren. Moren blev anholdt ved ankomsten.

En mor og hendes to børn er blevet evakueret fra al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien og befinder sig nu i Danmark.

Det sker efter en beslutning fra regeringen i maj om at tilbyde evakuering.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag morgen.

– Evakueringen er forløbet planmæssigt og gennemført efter godt og konstruktivt samarbejde med den kurdiskdominerede lokaladministration, skriver ministeriet.

De tre ankom til Danmark sent torsdag aften.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at moren ved ankomsten blev anholdt af dansk politi og sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114e og paragraf 114j.

Paragrafferne handler om henholdsvis fremme af terrorvirksomhed samt om indrejse og ophold i et konfliktområde.

– Udenrigsministeriet har stået for koordinationen af evakueringen i samarbejde med relevante danske myndigheder. Evakueringen er gennemført med assistance fra USA, lyder det i pressemeddelelsen.

Trods anholdelsen blev de tre sammen transporteret til børnenes modtagelsessted, som er udvalgt af den relevante kommune, der nu har ansvaret for børnene. Børnene er ifølge ministeriet nu i kommunens varetægt.

Moren bliver fredag fremstillet i grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg med henblik på varetægtsfængsling. Det er endnu uvist, hvornår på dagen retsmødet finder sted.

Der er ikke tale om den mor, som i marts 2023 fik medhold i Højesteret i en sag om administrativ fratagelse af sit statsborgerskab.

Hun har ifølge Udenrigsministeriet ikke ønsket at tage imod tilbuddet om evakuering af hende og hendes to børn, hvorfor hun ikke er blevet evakueret.

– Tilbuddet om evakuering af moren sammen med hendes to børn står fortsat ved magt, oplyser Udenrigsministeriet.

Samtidig står tilbuddet om evakueringen af et barn, hvis mor ikke tilbydes evakuering, også stadig ved magt.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) udtrykker glæde over myndighedernes evakuering af moren og hendes to børn.

– Men (jeg er, red.) selvfølgelig også ærgerlig over, at den anden mor ikke tog imod tilbuddet om evakuering af hende selv og hendes to børn. I sidste ende er det jo mødrenes eget valg, om de ønsker at tage imod evakuering eller ej, siger han i en udtalelse fra Udenrigsministeriet.

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet