Nyhedsartikel

Murermester ser intet behov for at fjerne nøgenkalender – Organisation opfordrer til påbud

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi.

Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser.

Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra Bornholm ikke meget for.

“Arbejdstilsynet skal koncentrere sig om de vigtige forhold på arbejdspladsen. Det er op til medarbejderne at diskutere, om der skal hænge nøgne kvinder, mænd eller begge dele – det skal arbejdstilsynet absolut ikke blande sig i.”

Du kan høre mere om, hvorfor Henrik Alfred Lund ikke mener, at andre end medarbejderne selv skal bestemme, hvad der skal hænge på væggene, her:

Opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar kommer, på baggrund af undersøgelser og interviews de har foretaget.

Ifølge sekretariatsleder Christina Schultz handler det om, at branchen skal inkludere flere mennesker – særligt kvinder – på byggepladserne. Og i det lys er tiden løbet fra nøgenkalenderne, siger hun.

“Flere kvinder fortæller til os, at de ikke bryder sig om, at der hænger nøgne damer på væggene. Det kan være enormt svært at tage diskussionen op som ene kvinde på en arbejdsplads, og derfor er vores opfordring, at lederne tager en snak med deres medarbejdere. Det kan også være svært, men det er nødvendigt for nøgenkalendere hører ikke 2023 til.”

Hele interviewet med sekretariatsleder i Byggeriets Samfundsansvar, Christina Schultz, kan du høre her:

Som reglerne er i dag, kan Arbejdstilsynet godt give et påbud, hvis billederne kan opfattes som seksuel chikane. Det kræver dog, at der er flere, der samstemmende peger på, at det er problematisk.

Vi har spurgt Arbejdstilsynet, hvad de mener, om det forslag organisationen har bragt til bordet. De skriver i et skriftligt svar:

“Arbejdstilsynet foretager altid en konkret vurdering af den sikkerheds -og sundhedsmæssige risiko ved forhold i arbejdsmiljøet, når vi besøger en virksomhed. Det betyder, at fx nøgenplakater kan indgå i vurderingen af, om Arbejdstilsynet vil reagere overfor de krænkelser, som de ansatte kan opleve.”

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet