Nyhedsartikel

Murermester ser intet behov for at fjerne nøgenkalender – Organisation opfordrer til påbud

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi.

Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser.

Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra Bornholm ikke meget for.

“Arbejdstilsynet skal koncentrere sig om de vigtige forhold på arbejdspladsen. Det er op til medarbejderne at diskutere, om der skal hænge nøgne kvinder, mænd eller begge dele – det skal arbejdstilsynet absolut ikke blande sig i.”

Du kan høre mere om, hvorfor Henrik Alfred Lund ikke mener, at andre end medarbejderne selv skal bestemme, hvad der skal hænge på væggene, her:

Opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar kommer, på baggrund af undersøgelser og interviews de har foretaget.

Ifølge sekretariatsleder Christina Schultz handler det om, at branchen skal inkludere flere mennesker – særligt kvinder – på byggepladserne. Og i det lys er tiden løbet fra nøgenkalenderne, siger hun.

“Flere kvinder fortæller til os, at de ikke bryder sig om, at der hænger nøgne damer på væggene. Det kan være enormt svært at tage diskussionen op som ene kvinde på en arbejdsplads, og derfor er vores opfordring, at lederne tager en snak med deres medarbejdere. Det kan også være svært, men det er nødvendigt for nøgenkalendere hører ikke 2023 til.”

Hele interviewet med sekretariatsleder i Byggeriets Samfundsansvar, Christina Schultz, kan du høre her:

Som reglerne er i dag, kan Arbejdstilsynet godt give et påbud, hvis billederne kan opfattes som seksuel chikane. Det kræver dog, at der er flere, der samstemmende peger på, at det er problematisk.

Vi har spurgt Arbejdstilsynet, hvad de mener, om det forslag organisationen har bragt til bordet. De skriver i et skriftligt svar:

“Arbejdstilsynet foretager altid en konkret vurdering af den sikkerheds -og sundhedsmæssige risiko ved forhold i arbejdsmiljøet, når vi besøger en virksomhed. Det betyder, at fx nøgenplakater kan indgå i vurderingen af, om Arbejdstilsynet vil reagere overfor de krænkelser, som de ansatte kan opleve.”

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet