Nyhedsartikel

Når Daria taler med sin russiske familie viser propagandaen sig tydeligt

Ida Kristensen & Gustav Pors Olesen
idk@radio4.dk

Mens krigen i Ukraine kører på sin tredje uge, rammer den fjerde bølge af sanktioner nu Rusland. Tirsdag vedtog EU at indføre sanktioner, som rammer den russiske militær- og stålindutri, mens luksusvarer som biler og smykker bliver forbudt at eksportere fra EU til Rusland.

Og i takt med at krigen udvikler sig, oprustes den russiske propaganda også internt i landet. Derfor kan det være svært for russere i Europa at forklare deres familie og venner i Rusland, hvordan resten af verden opfatter den nuværende konflikt.

Den situation står Daria Wagner i. Hun bor i Danmark med sin mand og fem børn. Hun oplever, at det svært at forklare hendes familie og venner i Rusland, hvordan vesten opfatter krigen.

Hør, hvordan Daria Wagner oplever, at hun ikke kan tale med sin russiske familie om krigen her i Radio4 Morgen:

”Det er rigtig svært. De hører ikke efter. Der er slet ikke modtagelighed eller ønsker at høre den anden side. Propagandaen har påduttet dem, at det, vi siger i vesten, er vores vestlige propaganda, ” siger hun.

Svært at argumentere mod russernes propaganda

Daria Wagner er født og opvokset i den russiske by Obninsk, der ligger 110 km sydvest for hovedstaden Moskva. Hun flyttede til Danmark i 2000 og arbejder i dag som patentadvokat.

Hun oplever, at der blandt russerne er forskellige argumenter, man benytter sig af til at forklare baggrunden for krigen.

”Der er en forholdsvis stor gruppe, som siger: Jeg har ikke nogen holdning. Jeg er holdt op med at se nyheder. Jeg taler ikke med nogen om det her. Og så siger de: Dem der sidder i Kreml ved bedst, hvad der er godt for vores land,” siger hun.

Ifølge Daria Wagner er der også russere, der forklarer krigen med, at Rusland ikke havde noget valg. Men ifølge hende kan de ikke svare på, hvem der har truet Rusland. Og så er der en sidste gruppe:

”Og så er der en del, der siger: Jo, men vi kommer med fred. Det er en ‘fredsfremtvingelse’ , og der er alt for mange nazister i Europa. Vi er ikke kommet af med dem på en ordentlig vis efter 2. verdenskrig. Og nu gør vi det. Og det er helt vildt utroligt. Det er rigtig svært at argumentere imod eller komme med vores fakta,” siger Daria Wagner.

Hør hele interviewet med russiske Daria Wagner længere oppe i artiklen.

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet