Nyhedsartikel

Når Daria taler med sin russiske familie viser propagandaen sig tydeligt

Ida Kristensen & Gustav Pors Olesen
idk@radio4.dk

Mens krigen i Ukraine kører på sin tredje uge, rammer den fjerde bølge af sanktioner nu Rusland. Tirsdag vedtog EU at indføre sanktioner, som rammer den russiske militær- og stålindutri, mens luksusvarer som biler og smykker bliver forbudt at eksportere fra EU til Rusland.

Og i takt med at krigen udvikler sig, oprustes den russiske propaganda også internt i landet. Derfor kan det være svært for russere i Europa at forklare deres familie og venner i Rusland, hvordan resten af verden opfatter den nuværende konflikt.

Den situation står Daria Wagner i. Hun bor i Danmark med sin mand og fem børn. Hun oplever, at det svært at forklare hendes familie og venner i Rusland, hvordan vesten opfatter krigen.

Hør, hvordan Daria Wagner oplever, at hun ikke kan tale med sin russiske familie om krigen her i Radio4 Morgen:

”Det er rigtig svært. De hører ikke efter. Der er slet ikke modtagelighed eller ønsker at høre den anden side. Propagandaen har påduttet dem, at det, vi siger i vesten, er vores vestlige propaganda, ” siger hun.

Svært at argumentere mod russernes propaganda

Daria Wagner er født og opvokset i den russiske by Obninsk, der ligger 110 km sydvest for hovedstaden Moskva. Hun flyttede til Danmark i 2000 og arbejder i dag som patentadvokat.

Hun oplever, at der blandt russerne er forskellige argumenter, man benytter sig af til at forklare baggrunden for krigen.

”Der er en forholdsvis stor gruppe, som siger: Jeg har ikke nogen holdning. Jeg er holdt op med at se nyheder. Jeg taler ikke med nogen om det her. Og så siger de: Dem der sidder i Kreml ved bedst, hvad der er godt for vores land,” siger hun.

Ifølge Daria Wagner er der også russere, der forklarer krigen med, at Rusland ikke havde noget valg. Men ifølge hende kan de ikke svare på, hvem der har truet Rusland. Og så er der en sidste gruppe:

”Og så er der en del, der siger: Jo, men vi kommer med fred. Det er en ‘fredsfremtvingelse’ , og der er alt for mange nazister i Europa. Vi er ikke kommet af med dem på en ordentlig vis efter 2. verdenskrig. Og nu gør vi det. Og det er helt vildt utroligt. Det er rigtig svært at argumentere imod eller komme med vores fakta,” siger Daria Wagner.

Hør hele interviewet med russiske Daria Wagner længere oppe i artiklen.

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet