Nyhedsartikel

Når Daria taler med sin russiske familie viser propagandaen sig tydeligt

Ida Kristensen & Gustav Pors Olesen
idk@radio4.dk

Mens krigen i Ukraine kører på sin tredje uge, rammer den fjerde bølge af sanktioner nu Rusland. Tirsdag vedtog EU at indføre sanktioner, som rammer den russiske militær- og stålindutri, mens luksusvarer som biler og smykker bliver forbudt at eksportere fra EU til Rusland.

Og i takt med at krigen udvikler sig, oprustes den russiske propaganda også internt i landet. Derfor kan det være svært for russere i Europa at forklare deres familie og venner i Rusland, hvordan resten af verden opfatter den nuværende konflikt.

Den situation står Daria Wagner i. Hun bor i Danmark med sin mand og fem børn. Hun oplever, at det svært at forklare hendes familie og venner i Rusland, hvordan vesten opfatter krigen.

Hør, hvordan Daria Wagner oplever, at hun ikke kan tale med sin russiske familie om krigen her i Radio4 Morgen:

”Det er rigtig svært. De hører ikke efter. Der er slet ikke modtagelighed eller ønsker at høre den anden side. Propagandaen har påduttet dem, at det, vi siger i vesten, er vores vestlige propaganda, ” siger hun.

Svært at argumentere mod russernes propaganda

Daria Wagner er født og opvokset i den russiske by Obninsk, der ligger 110 km sydvest for hovedstaden Moskva. Hun flyttede til Danmark i 2000 og arbejder i dag som patentadvokat.

Hun oplever, at der blandt russerne er forskellige argumenter, man benytter sig af til at forklare baggrunden for krigen.

”Der er en forholdsvis stor gruppe, som siger: Jeg har ikke nogen holdning. Jeg er holdt op med at se nyheder. Jeg taler ikke med nogen om det her. Og så siger de: Dem der sidder i Kreml ved bedst, hvad der er godt for vores land,” siger hun.

Ifølge Daria Wagner er der også russere, der forklarer krigen med, at Rusland ikke havde noget valg. Men ifølge hende kan de ikke svare på, hvem der har truet Rusland. Og så er der en sidste gruppe:

”Og så er der en del, der siger: Jo, men vi kommer med fred. Det er en ‘fredsfremtvingelse’ , og der er alt for mange nazister i Europa. Vi er ikke kommet af med dem på en ordentlig vis efter 2. verdenskrig. Og nu gør vi det. Og det er helt vildt utroligt. Det er rigtig svært at argumentere imod eller komme med vores fakta,” siger Daria Wagner.

Hør hele interviewet med russiske Daria Wagner længere oppe i artiklen.

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet