Nyhedsartikel

Når Daria taler med sin russiske familie viser propagandaen sig tydeligt

Ida Kristensen & Gustav Pors Olesen
idk@radio4.dk

Mens krigen i Ukraine kører på sin tredje uge, rammer den fjerde bølge af sanktioner nu Rusland. Tirsdag vedtog EU at indføre sanktioner, som rammer den russiske militær- og stålindutri, mens luksusvarer som biler og smykker bliver forbudt at eksportere fra EU til Rusland.

Og i takt med at krigen udvikler sig, oprustes den russiske propaganda også internt i landet. Derfor kan det være svært for russere i Europa at forklare deres familie og venner i Rusland, hvordan resten af verden opfatter den nuværende konflikt.

Den situation står Daria Wagner i. Hun bor i Danmark med sin mand og fem børn. Hun oplever, at det svært at forklare hendes familie og venner i Rusland, hvordan vesten opfatter krigen.

Hør, hvordan Daria Wagner oplever, at hun ikke kan tale med sin russiske familie om krigen her i Radio4 Morgen:

”Det er rigtig svært. De hører ikke efter. Der er slet ikke modtagelighed eller ønsker at høre den anden side. Propagandaen har påduttet dem, at det, vi siger i vesten, er vores vestlige propaganda, ” siger hun.

Svært at argumentere mod russernes propaganda

Daria Wagner er født og opvokset i den russiske by Obninsk, der ligger 110 km sydvest for hovedstaden Moskva. Hun flyttede til Danmark i 2000 og arbejder i dag som patentadvokat.

Hun oplever, at der blandt russerne er forskellige argumenter, man benytter sig af til at forklare baggrunden for krigen.

”Der er en forholdsvis stor gruppe, som siger: Jeg har ikke nogen holdning. Jeg er holdt op med at se nyheder. Jeg taler ikke med nogen om det her. Og så siger de: Dem der sidder i Kreml ved bedst, hvad der er godt for vores land,” siger hun.

Ifølge Daria Wagner er der også russere, der forklarer krigen med, at Rusland ikke havde noget valg. Men ifølge hende kan de ikke svare på, hvem der har truet Rusland. Og så er der en sidste gruppe:

”Og så er der en del, der siger: Jo, men vi kommer med fred. Det er en ‘fredsfremtvingelse’ , og der er alt for mange nazister i Europa. Vi er ikke kommet af med dem på en ordentlig vis efter 2. verdenskrig. Og nu gør vi det. Og det er helt vildt utroligt. Det er rigtig svært at argumentere imod eller komme med vores fakta,” siger Daria Wagner.

Hør hele interviewet med russiske Daria Wagner længere oppe i artiklen.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet