Nyhedsartikel

Nanna manglede hjælp efter sin abort: Det er ikke bare at foretage et indgreb, og så er det slut

Jacob Grosen
jag@radio4.dk

Hvert år får flere tusind kvinder en provokeret abort – altså en abort, hvor kvinden selv har valgt at få fjernet fostret. Og selvom man selv har taget beslutningen, kan tiden efter være fyldt med stor sorg, som er svær at komme ud af.

En af dem, der ved, hvor hårdt det kan ramme, er 26-årige Nanna Lund Jensen, som i oktober sidste år fik en abort.

Nanna og hendes daværende kæreste var blevet enige om at prøve at blive gravide. Og derfor blev Nanna Lund Jensen glad, da hun stod med en positiv graviditetstest.

”Jeg har altid vidst, at jeg skulle være mor. Jeg har følt mig klar til det i flere år. At se de to streger fik mig til at mærke det i min krop med det samme. Nu er der et liv indeni mig,” fortæller Nanna Lund Jensen til Radio4 Morgen.

”Undskyld, undskyld, undskyld”

Men kæresten fik kolde fødder og ville pludselig alligevel ikke have et barn. Nanna Lund Jensen havde ikke lyst til at sætte et barn i verden, der ikke havde en far, og derfor bestilte de tid til en abort.

Hun husker tydeligt dagen, hvor hun fik barnet fjernet. Kæresten kunne ikke komme med ind på klinikken, så hun tog selv derind. Efter en kort samtale med en jordemoder, blev hun lagt i narkose. Da hun vågnede ti minutter senere, var hun ikke længere gravid.

”Det første, der skete, da jeg slog øjnene op, var bare, at jeg begyndte at græde helt vildt meget. Og jeg lå og sagde ”undskyld, undskyld, undskyld”. Så lå jeg på en opvågningsstue i halvanden time, og så blev jeg sendt hjem. Det var ligesom det. Så var det slut på hospitalet. Jeg var udskrevet, og jeg skulle ikke have mere kontakt med dem. Og den der tur hjem var bare rigtig ubehagelig. Jeg kørte hjem med en taxa og følte mig fuldstændig tom og overladt til mig selv.”

Nanna Lund Jensen havde efterfølgende svært ved at bearbejde sin oplevelse.

”Jeg havde nogle måneder, hvor jeg var ret depressiv, og hvor der ikke gik mere end to minutter, hvor jeg ikke tænkte på aborten og på det, der kunne have været. Jeg var rigtig ked af det, og jeg var vred på min kæreste over, at han på en måde var skyld i, at jeg skulle igennem det her, og at jeg havde følt mig presset til at tage den beslutning. Så sorgen og vreden fyldte meget de første måneder,” fortæller hun.

Det er samfundets ansvar

Mødrehjælpen, der tilbyder hjælp til abortramte kvinder, vurderer, at omkring ti procent af kvinderne, oplever alvorlige psykiske problemer som depression eller stærke krisereaktioner efterfølgende. Alligevel er det sparsomt med tilbud, der kan hjælpe kvinder igennem det.

Nanna Lund Jensen fik ikke at vide, at hun kunne henvende sig til Mødrehjælpen efter sin abort. Det måtte hun selv opsøge på nettet. Hun mener, at det er samfundets ansvar at tilbyde hjælp til kvinder som hende.

”Det er sådan, vi gør i det her samfund. Der hjælper vi hinanden. At vi selv kan få lov at vælge, hvornår vi vil være forældre, og at vi har muligheden for at få abort, er en rigtig god værdi, men det er ikke bare at foretage et indgreb, og så er det slut. En abort er en større ting, og hvis samfundet gerne vil hjælpe med, at man kan få lavet en abort, så hører der noget med efter,” siger hun.

”Det her med at tale med sin læge, det er bare ikke helt nok. Det er noget helt andet at møde nogen, der har mærket det hele på egen krop.”

Mødrehjælpen vil gøre mere

Nanna Lund Jensen har manglet et tilbud i så høj grad, at hun nu selv har søgt efter en sorggruppe på Instagram for at komme i kontakt med andre kvinder, der står i samme situation som hende.

På kort tid har hun fået i omegnen af 150 beskeder fra kvinder, der har lignende oplevelser.

”Der er rigtig mange, der skriver, at det er første gang, de fortæller deres historie og fortæller, hvordan de egentlig har det. Det er et tabubelagt emne, som er rigtig svært at tale om. Det, at jeg har fået så mange henvendelser, siger jo bare, at der virkelig er et stort behov for det.”

Ninna Thomsen, som er direktør i Mødrehjælpen, erkender overfor Radio4 Morgen, at Mødrehjælpen kan gøre mere for at nå kvinder, der har fået en abort. Hun vil nu lave et gennemsyn af organisationens hjemmeside og tage en snak med Sundhedsministeriet for at finde ud af, om de kan lave bredere informationskampagner.

 

Lyt til interviewet med Nanna Lund Jensen her:

Lyt til interviewet med Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen, her:

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet