Nyhedsartikel

Navneskift i Thisted Kommune sender ikke andre kommuner til numerolog

Katrine Volsing, Sofie Lewring og Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

I Thisted Kommune overvejer man i disse dage at skifte navn til Thy Kommune. Men navneskiftet har ikke umiddelbart givet anledning til, at andre kommuner også vil skifte deres navn.

Siden kommunalreformen i 2007 er brandet omkring Thy vokset sig så stort, at borgmester i Thisted Kommune, Niels Jørgen Pedersen (V), har foreslået at skifte kommunens navn. Beslutningen giver dog ikke anledning til et navneskift i nabokommunen Jammerbugt Kommune, heller ikke selvom navnet blev overvejet meget nøje, da kommunen fik det i 2007. Det siger borgmester i Jammerbugt Kommune (V), Mogens Christen Gade, til Radio4 Morgen.

”Vi havde en vældig lang proces, da vi skulle vælge navnet. Vi valgte Jammerbugt blandt 148 borgerforslag, fordi det var det, som vi kunne identificere os med. Det kan godt være, at der er nogle, der synes, det er et

mærkeligt navn, men der er et lokalt ejerskab til det, og det betyder mere end, hvad alle andre siger.”

Jammerbugt Kommune var ikke det eneste kommunale navn som blev til under stor debat. I Ikast-Brande Kommune valgte man at tage navn efter de to største byer i stedet for at vælge én. Den beslutning kommer der heller ikke til at blive lavet om på, uanset hvad folk måtte synes om det, fortæller borgmester Ib Lauritsen (V) til Radio4 Morgen

“Jeg har ikke skænket det to sekunder af mit liv, om det er et fedt navn eller ej. Jeg er med på problemstillingen, og jeg tror da også, at der er nogen som overvejer deres eget navn – mig selv inklusiv. ‘Ville man have kaldt sig selv Ib, hvis man fik valget?’. Men i kommunal sammenhæng er indholdet altså vigtigere end indpakningen.”

Du kan høre interviewet med både Mogens Christen Gade og Ib Lauritsen her:

Et kommunalt navneskift kommer heller ikke gratis, og derfor ligger der en risiko i at gøre det, påpeger Trine Nebel, adjunkt i ledelseskommunikation ved Professionshøjskolen Absalon.

“I Thisted kan det give god mening, hvis de reelt set identificerer sig som thyboer alle sammen. Men det er et langsigtet og dyrt arbejde at skifte navn, for ‘brandet’ Thy får ikke nogen større værdi, hvis man bare ændrer navnet på hjemmesiden og brevpapiret.”

Interviewet med Trine Nebel kan du høre her:

Intentionerne i Thy er da også større end det, for navneskiftet skal gavne kommunen i en sådan grad, at man vil se flere turister, flere tilflytninger og en stigning i jobs, fortæller borgmester Niels Jørgen Pedersen.

Det var Hanstholm, Sydthy og Thisted Kommune som blev lagt sammen ved kommunalreformen i 2007. Her valgte repræsentanter fra de tre kommuner altså navnet Thisted Kommune fremfor Thy Kommune.

Navneskiftet er på dagsordenen ved det næste kommunalbestyrelsesmøde i november, og hvis forslaget godkendes, kan Thisted Kommune tidligst skifte navn til Thy Kommune fra 2025.

Foto: Finn Byrum/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet