Nyhedsartikel

Navneskift skal forbedre SOSU’ers omdømme

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft til stillinger som social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper. Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Rapporten peger på, at problemet blandt andet skyldes det dårlige omdømme som uddannelserne, der ofte forkortes sosu’er, har fået.

Men det omdømme kan et navneskift være med til at rette op på. Det siger forsker hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Heidi Hesselberg Lauritzen.

”Alle ved eksempelvis at en sygeplejerskes job handler om pleje af de syge, fordi det ligger i navnet. Men de færreste ved, hvad en social- og sundhedshjælper laver. Derfor bør man diskutere en navneændring, så social- og sundhedsfaggrupperne ikke kommer til at leve en anonym tilværelse.”

Heidi Hesselberg Lauritzen peger på, at et navneskift ikke alene vil rette op på de udfordringer, som arbejdsgivere har med at rekrutterer kvalificerede sosu-assistenter eller sosu-hjælpere, men det kan være med til, at ændre deres image til noget mere positivt, siger hun.

”Naturligvis kan titlen ikke rumme kompleksiteten i arbejdet eller den faglighed det kræver, men navnet er det samme som for 30 år siden, hvor uddannelsen kun var 7 uger lang. Nogle af uddannelserne tager lige så lang tid som at blive sygeplejerske, og det bør deres navn og image også afspejle.”

Du kan høre hele interviewet med Heidi Hesselberg Lauritzen her:

 

Rapporten er bestilt af Sundhedsstyrelsen, og har til formål at undersøge de imageudfordringer som sundhedsfagene har.

Ældreminister Astrid Krag (S), bakker rapportens formål op, det siger hun til Ritzau.

”Jeg hører det samme, når jeg kommer rundt i landet og taler med medarbejdere i ældreplejen. Blikket på medarbejderne i ældreplejen hænger fast i fortiden.”

Den udlægning deler fagforeningen FOA, men modsat ministeren mener foreningen ikke, at en navneændring vil ændre på

Men fagforeningen FOA mener modsat rapporten ikke, at navnet udgør et problem. Det siger Torben Hollmann, formand i social- og sundhedssektoren hos fagforeningen FOA.

”Der skal langt større ting til. Det kræver, at hr. og fru Danmark og jeg selv taler ordentligt om uddannelsen, og hvad vi virkelig gør, når vi er på arbejde.”

 

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet