Nyhedsartikel

Navneskift skal forbedre SOSU’ers omdømme

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft til stillinger som social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper. Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Rapporten peger på, at problemet blandt andet skyldes det dårlige omdømme som uddannelserne, der ofte forkortes sosu’er, har fået.

Men det omdømme kan et navneskift være med til at rette op på. Det siger forsker hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Heidi Hesselberg Lauritzen.

”Alle ved eksempelvis at en sygeplejerskes job handler om pleje af de syge, fordi det ligger i navnet. Men de færreste ved, hvad en social- og sundhedshjælper laver. Derfor bør man diskutere en navneændring, så social- og sundhedsfaggrupperne ikke kommer til at leve en anonym tilværelse.”

Heidi Hesselberg Lauritzen peger på, at et navneskift ikke alene vil rette op på de udfordringer, som arbejdsgivere har med at rekrutterer kvalificerede sosu-assistenter eller sosu-hjælpere, men det kan være med til, at ændre deres image til noget mere positivt, siger hun.

”Naturligvis kan titlen ikke rumme kompleksiteten i arbejdet eller den faglighed det kræver, men navnet er det samme som for 30 år siden, hvor uddannelsen kun var 7 uger lang. Nogle af uddannelserne tager lige så lang tid som at blive sygeplejerske, og det bør deres navn og image også afspejle.”

Du kan høre hele interviewet med Heidi Hesselberg Lauritzen her:

 

Rapporten er bestilt af Sundhedsstyrelsen, og har til formål at undersøge de imageudfordringer som sundhedsfagene har.

Ældreminister Astrid Krag (S), bakker rapportens formål op, det siger hun til Ritzau.

”Jeg hører det samme, når jeg kommer rundt i landet og taler med medarbejdere i ældreplejen. Blikket på medarbejderne i ældreplejen hænger fast i fortiden.”

Den udlægning deler fagforeningen FOA, men modsat ministeren mener foreningen ikke, at en navneændring vil ændre på

Men fagforeningen FOA mener modsat rapporten ikke, at navnet udgør et problem. Det siger Torben Hollmann, formand i social- og sundhedssektoren hos fagforeningen FOA.

”Der skal langt større ting til. Det kræver, at hr. og fru Danmark og jeg selv taler ordentligt om uddannelsen, og hvad vi virkelig gør, når vi er på arbejde.”

 

Læs også

09.02.23

Radikal politiker: “Blasfemiparagraffen skal genindføres og Grundloven skrives om”

Blasfemiparagraffen skal genindføres, og så skal Grundloven skrives om. Sådan lyder et forslag fra viceborgmesteren i Høje Taastrup Kommune. “Jeg synes, vi er kommet derhen, hvor vi er nødt til at diskutere, om det skal være tilladt at lave hadforbrydelser mod nogle bestemte grupper. Derfor synes jeg, det giver mening at genindføre blasfemiparagraffen.” Sådan lyder…

Læs mere
08.02.23

Odense vil være skældudfri by

“Ingen børn skal opleve at blive skældt ud af voksne, hverken ude eller hjemme.” Sådan lyder det i en ny vision fra blandt andre Odense Kommunes børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre, der vil gøre Odense til en skældudfri by. Der ligger dog endnu ikke færdiglavet politiske forslag i skuffen. “Det hele er…

Læs mere
07.02.23

Professor: “Der var 6000 til store bededagsdemonstration”

Der var ikke 50.000 mennesker på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag til demonstrationen søndag. Det vurderer Anders Bjorholm Dahl, der er professor i billedanalyse ved DTU og har arbejdet med at udvikle computermodeller, som eksempelvis kan estimere folketal. “Vi kom frem til 6000 personer. Og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet