Nyhedsartikel

Ni partier i brev til regeringen: Lemp offentlighedsloven

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Den samlede opposition ønsker at lempe offentlighedsloven. Derfor har de ni partier i dag et åbent brev til den siddende regering.

Det åbne brev er underskrevet af SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Og ifølge Peder Hvelplund, gruppeformand i Enhedslisten, har de seneste år vist et behov for at lempe offentlighedsloven.

“En forudsætning for demokratiet er, at der er åbenhed i magtens udøvelse, og der har vi kunne konstateret de seneste år, at mørklægningsgardinerne i langt højere grad er blevet rullet ned over magten rum,” siger Peder Hvelplund.

Hør interviewet med Peder Hvelplund, gruppeformand i Enhedslisten her:

Offentlighedsloven, som blev vedtaget i 2013, er en lov, der regulerer adgangen til aktindsigt i dokumenter, som den offentlige forvaltning har lavet.

Peder Hvelplund har en klar ide om, hvilke dele af offentlighedsloven han ønsker at få lempet.

”Med de begrænsninger, der er i loven nu, er ministrenes kommunikation med embedsværket og ministrenes kalender undtaget aktindsigt. Og for os er det afgørende at, hvis vi skal have et velfungerende demokrati så skal borgere og offentlighed også have mulighed for at se, hvad, der foregår,” siger Peder Hvelplund

Moderaternes gruppeformand, Henrik Frandsen, er enig i, at det er vigtigt med et åbent demokrati.

Men han kan ikke sige, om det betyder at offentlighedsloven bliver lempet.

“Det er sådan, at i regeringsgrundlaget står, at nedsættes et særligt sagkyndig udvalg, der skal komme med anbefalinger til folketinget om, hvordan man kan ændre den nuværende offentlighedslov, og hvorvidt det bliver en lempelse, må vi vente og se,” siger Henrik Frandsen, gruppeformand Moderaterne.

Hør interviewet med Henrik Frandsen her:

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet