Ny komité vil sabotere Sankt Hans bål

Heks på Sankt Hans bål. Nøgleord: tradition hekseafbrænding bålfærd gnist straf henrettelse Sankthansbål Sankthansaften sommeraften midsommer med og Skt Hans Skt. Hans overnaturligt danske dansk mytologisk dukke sankthans-dukke sankthansdukke sankthans-heks sankthansheks på bålet brænder afbrænding af

Skrevet af

23. juni 2020

En ny komite vil sætte en stopper for hekse-afbrændinger Sankt Hans Aften.

Under titlen “Saboter hekseafbrændinger” opfordrer arrangørerne folk til ligefrem at forhindre, at bål med heksedukker bliver fyret af tirsdag aften.

”Det med at putte en heks på et bål hvert år er jo en måde at gentage og rekonstruere en virkelig drabelig og misogyn historie, som der egentlig ikke er noget særligt hyggeligt ved, siger Nanna Kathrine Hansen, der er kunststuderende og medstifter af komiteen The International Comitee on Witch Conspiracy.

Den oprindelige heksejagt blev introduceret i Danmark af den lutherske biskop Peder Palladius i 1537, og blev anvendt som et led i den protestantiske oplysningskampagne, hvor kvinder blev set som særligt disponerede for at ty til trolddom. Under heksejagten anslås det, at omkring 2000 danske kvinder blev anklaget for heksegerning. Cirka halvdelen blev henrettet i årene 1540-1693.

Nanna Kathrine Hansen og den nybagte komite foreslår, at man saboterer aftenens feststemte hekseafbrændinger ved at udbrede kendskabet til den barbariske forhistorie. Desuden har komiteen omskrevet et af Midsommervisens vers, så det handler om at fordrive fjendebilleder i stedet for at afbrænde sine fjender:

 

” Vi elsker vor jord

og i sommergrønt for

skal hver billedlig fjende som ven nu vi

kende,

Og mod ufredens ånd

over mark under strand,

vil vi bålet på folkenes gravhøje tænde

hver by har sin frygt

og hver sogn har sit galde.

Det vil vi fra livet med glædesblus holde

vi vil fred her til lands Sankte Hans,

Sankte Hans!

Den kan vindes, hvor hjerterne aldrig bli’r

tvivlende kolde.”

 

Hør interview med Nanna Kathrine Hansen fra The International Comitee on Witch Conspiracy:

Afspiller nu

SKILSMISSEN

04:05
05:00