Nyhedsartikel

Ny regel for internethandel presser ældre ud i butikker under coronanedlukning

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Hver uge modtager Ældre Sagen henvendelser fra ældre, der som følge af en ny regel har opgivet internethandel. Nogle må gå i supermarkedet på trods af risiko for coronasmitte

Ældre med begrænsede digitale evner ser sig nødsaget til at gå ned i det lokale supermarked og købe ind på trods af risiko for coronasmitte.

Sådan lyder det fra Ældre Sagen, der siden en ny EU-regel fik effekt ved årsskiftet hver uge har modtaget henvendelser fra utrygge ældre.

”Nogen af dem skriver, at de ikke har pårørende til at hjælpe dem med at handle, så nu er de nødt til at gå ned i butikken, selvom myndighederne siger, at det skal de ikke gøre, fordi der er corona. De er rigtig nervøse, fordi de er ældre mennesker og i risikogruppe,” siger Louise Scheel, der er seniorkonsulent med ansvar for det digitale område hos Ældre Sagen.

Den første januar fik et EU-direktiv effekt, der skal forbedre sikkerheden for internethandlende og indeholder et krav om to-faktor betaling hos netbutikker. Det betyder, at det siden januar ikke har været muligt at betale uden en nøgle-app, en sms-kode løsning eller en nøgleviser, og at man ikke længere kan bruge sit NemID nøglekort af pap.

Mange ældre har svært ved at forstå informationen om, hvordan de nu skal købe deres varer på internettet, siger Louise Scheel.

”Bankerne har sendt breve ud, og netbutikkerne informerer om det, men informationen er mange steder ikke god nok til at ramme alle brugerne.”

”Det har betydet, at flere helt har opgivet at handle på nettet, fordi de tror, de ikke kan, selvom det faktisk godt kan lade sig gøre. Det er de bare ikke klar over,” siger hun.

NETS, som administrerer NemID, oplever ligesom Ældre Sagen, at den nye regel for internethandel skaber problemer hos danskerne.

NETS oplyser til Radio4, at siden reglen blev indført i starten af januar, har deres kundeservice oplevet en markant stigning i antallet af henvendelser, og at der har været en overvægt af ældre mennesker, som har bedt om hjælp til den nye betalingsløsning.

Socialdemokratiet: “Ikke godt nok”

Hos Socialdemokratiet erkender ældreordfører, Birgitte Vind, at mulighederne for digitale indkøb lige nu er for dårlige, og vil derfor tage sagen op med finansministeren.

”Det er umyndiggørende ikke at kunne klare sig selv, og vi vil uanset alder og livssituation alle sammen gerne kunne klare os selv. Så den er simpelthen ikke længere, end at vi skal gøre det bedre, end vi gør det i dag.”

Til august lancerer de danske myndigheder en ny digital løsning kaldet MitID, der skal erstatte det nuværende NemID, og det vil ifølge Birgitte Vind være en konkret mulighed for også at få løst de ældres problemer med at købe ind på internettet.

”Det er oplagt, at vi også kommer omkring den her problematik, når vi skal se på det nye digitale MitID,” siger Birgitte Vind.

Afdelingen Digital Handel, der repræsenterer netbutikkerne under Dansk Erhverv, afviser, at netbutikkerne har et ansvar for at informere bedre om, hvordan man skal betale på internettet og henviser til, at EU-direktivet, der ligger til grund for den nye regel, gælder for bankerne, men ikke for netbutikkerne.

FinansDanmark, der er bankernes interesseorganisation, erkender bankernes ansvar og oplyser, at der løbende bliver evalueret på betalingsmodellerne.

 

Her kan du høre et interview med seniorkonsulent med ansvar for det digitale område hos Ældre Sagen, Louise Scheel.

Kent Johansen køber ind for sine svigerforældre på 82, fordi de ikke længere er i stand til selv at købe ind på internettet. Hør interview med ham her.

Her kan du høre et interview med Socialdemokratiets ældreordfører, Birgitte Vind.

 

Læs også

30.03.23

Offentlig hjælp til abortturisme: “Dybt problematisk, at man rådgiver på den måde”

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde videregivet oplysninger om abortmuligheder i andre lande til kvinder, der har fået afvist at få en abort i Danmark. Dybt problematisk, lyder kritikken.  Det er “fuldstændig uacceptabelt,” at ansatte i det danske sundhedsvæsen i flere tilfælde har været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de…

Læs mere
30.03.23

Murermester ser intet behov for at fjerne nøgenkalender – Organisation opfordrer til påbud

Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi. Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser. Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra…

Læs mere
30.03.23

Sundhedsansatte vejleder danske kvinder i at omgå abortloven

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de skaffer sig adgang til aborter, som kvinderne ikke kan få efter dansk lovgivning.  Opdateret kl. 11.20 med svar fra Region Midtjylland. I flere tilfælde har ansatte i det danske sundhedsvæsen stået klar til at vejlede kvinder om,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet